Υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση της Κωνσταντινίας Κούνεβα για το οικιακό προσωπικό

Tην έγκριση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου έλαβε η έκθεση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-GUE/NG, Κωνσταντίνας Κούνεβα για το Οικιακό προσωπικό και το προσωπικό Φροντίδας προσώπων (παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών, αναπήρων), με 279 ψήφους υπέρ, 105 κατά και 204 αποχές.

Με την υιοθέτηση της έκθεσης - την οποία η κ. Κούνεβα συνέταξε για λογαριασμό της Επιτροπής για τα δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων - το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει για πρώτη φορά την αναγκαιότητα ρύθμισης του επαγγέλματος των οικιακών
βοηθών και του προσωπικού φροντίδας, με τρόπο που θα συμβάλει στην καταπολέμηση της εκμετάλλευσης, της καταναγκαστικής εργασίας και της αδήλωτης εργασίας σε έναν κλάδο στον οποίο πλειοψηφούν οι γυναίκες και οι μετανάστες. Τη σχετική γνωμοδότηση επί της έκθεσης Κούνεβα είχε από την πλευρά της Επιτροπής Απασχόλησης η Τάνια Γκονζάλες, ευρωβουλευτής των PODEMOS.

Η έκθεση προβλέπει την κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης 189 της ΔΟΕ για τα δικαιώματα του οικιακού προσωπικού, την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ενθάρρυνση των κρατών- μελών να προβούν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας. Αναγνωρίζεται,επίσης, το επάγγελμα των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας, καθώς και των προσφερόμενων από αυτούς υπηρεσιών ως πραγματικών και διακριτών τομέων εργασίας. Προβλέπονται, ταυτόχρονα, καινοτόμοι έλεγχοι από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και άλλες ελεγκτικές Αρχές, αλλά με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του οικογενειακού περιβάλλοντος, ώστε να εξαλειφθεί η υπερεκμετάλλευση και κακομεταχείριση των οικιακών βοηθών.

Η έκθεση, που υιοθετήθηκε από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, προβλέπει ένταξη των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας στις εθνικές εργατικές νομοθεσίες, προβλέπει την υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών από μοντέλα κοινωνικής οικονομίας και συνεταιρισμούς στον κλάδο του οικιακού προσωπικού και την εκπόνηση μελέτης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την κατάσταση που βρίσκονται οι οικιακοί εργαζόμενοι σε κάθε χώρα, καθώς και για τον υπολογισμό της συμβολής του κλάδου στο ΑΕΠ.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κούνεβα, σχολιάζοντας τη στάση που τήρησαν στην ψηφοφορία, ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε: «Καταψηφίζοντας εκείνα τα τμήματα της Έκθεσης που προέβλεπαν, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, μέτρα αναγνώρισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των οικιακών βοηθών απέδειξαν ότι επιθυμούν να διατηρήσουν την ύπαρξη δύο διαφορετικών κατηγοριών εργαζομένων: εκείνων που έχουν δικαιώματα κι εκείνων που τα στερούνται και παραμένουν "αόρατοι" για την κοινωνία».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «ενδεικτική ήταν η άρνηση των συντηρητικών ευρωβουλευτών να αποδεχτούν τη σύσταση της έκθεσης σχετικά με την αποσύνδεση της βίζας των μεταναστών εργαζομένων με το πρόσωπο του εργοδότη. Καταψηφίζοντας τη συγκεκριμένη διάταξη οι συντηρητικοί ευρωβουλευτές έδειξαν ότι συναινούν, ακόμη και με την αναγκαστική επιστροφή στις πατρίδες τους, για εκείνους τους εργαζόμενους που μπορεί να έχουν υποστεί κακομεταχείριση από τους εργοδότες». Αναφέρεται, επίσης, ότι η έκθεση της Κ. Κούνεβα απέσπασε πολύ θετικά σχόλια, όχι μόνο από συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς,αλλά και από την αρμόδια Επίτροπο Βέρα Γιούροβα.

Στην ομιλία της κατά την παρουσίαση της έκθεσης από την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η Επίτροπος Βέρα Γιούροβα, ενστερνίστηκε πλήρως την ανάγκη αναγνώρισης του επαγγέλματος των οικιακών βοηθών και τάχθηκε υπέρ πολλών από τις προτάσεις της έκθεσης. «Συμφωνώ ότι η επαγγελματοποίηση των εργαζομένων εξυπηρέτησης των νοικοκυριών και των εργαζομένων περίθαλψης θα αυξήσει την ελκυστικότητα του τομέα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, διότι μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», είπε στην ομιλία της η Επίτροπος, η οποία τόνισε και κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τη ρύθμιση του ζητήματος, καθώς «σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2012 αναγνωρίζεται πως το δυναμικό του κλάδου έχει μικρό κόστος για το δημόσιο, που σημαίνει πως είναι δυνατόν να υπάρξουν διατάξεις ώστε να βγει ο κλάδος από την παραοικονομία».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα