Υπό ασφυκτική πίεση η κυβέρνηση: Σοβαρές επιφυλάξεις των δανειστών σε Ασφαλιστικό και δημοσιονομικά

Υπό ασφυκτική πίεση σε όλα τα μέτωπα η κυβέρνηση ψάχνει να βρει τις λύσεις που θα της επιτρέψουν να αποφύγει τα αδιέξοδα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Ειδικά στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης τα μηνύματα που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο τα τελευταία 24ωρα καθιστούν ξεκάθαρο ότι οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να υπαναχωρήσουν από τις θέσεις τους, χωρίς μάλιστα να δείχνουν ότι πιέζονται σχετικά με το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Ήδη με δηλώσεις τους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν κάνει σαφές ότι Ασφαλιστικό και δημοσιονομικά θα αποτελέσουν
τα δύο βασικά μέτωπα της διαπραγμάτευσης. Πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών αναφέρουν ότι και στα δύο μέτωπα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με τα σχέδια που τους έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, οι δανειστές φαίνεται πως εμμένουν στην άποψη τους ότι η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση θα πρέπει να βασιστεί στις περικοπές δαπανών και όχι στην αύξηση των εσόδων. Αυτό σημαίνει ότι οι δανειστές αμφισβητούν τη βασική δομή της κυβερνητικής πρότασης, επιμένοντας στη μείωση των συντάξεων.

Ενδεικτικό του κλίματος που επιχειρούν να δημιουργήσουν οι δανειστές, είναι ότι τις τελευταίες ώρες αυξάνονται οι διαρροές από πλευράς τους σχετικά με τις αντιρρήσεις που έχουν διατύπωση στην κυβέρνηση σε σχέση με τις αρνητικές επιδράσεις που θα έχουν στην οικονομία η αύξηση των φόρων και των εισφορών.

Σε αυτή τη βάση πηγές από την πλευρά της Κομισιόν αναφέρουν ότι η κάλυψη των κενών που θα αφήσει το Ασφαλιστικό από επιπλέον μέτρα στην φορολογία, όχι μόνο δεν θα φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, αλλά θα αυξήσει και τις «τρύπες»

Σε αυτό το μήκος κύματος και η επιστολή την οποία απηύθυνε προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην οποία αναφέρει ότι «Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο βαθμό που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης. Οι θεσμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων»

Η διατύπωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ για «επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν» σήμανε συναγερμό στην Αθήνα. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι «ο κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, πουθενά δεν ζητά επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα τα οποία πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση. Τα συγκεκριμένα μέτρα, όπως επανειλημμένως έχει διευκρινιστεί από τον Υπουργό Οικονομικών, δεν αποτελούν κάποια νέα απαίτηση των θεσμών».

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι τα μέτρα τα οποία αποτελούν υποχρέωση με βάση τη συμφωνία με τους εταίρους, συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016, θα νομοθετηθούν εντός του έτους προκειμένου να εφαρμοστούν τη διετία 2017-2018 και είναι ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 18 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως είναι φανερό οι δανειστές απαιτούν τη λήψη αυστηρών μέτρων, τα οποία θα συμφωνηθούν κατά τη διάρκεια της επικείμενης αξιολόγησης, όποτε και αν αρχίσει αυτή. Αυτό αναμένεται να είναι άλλωστε και το περιεχόμενο της συζήτησης στο κρίσιμο Eurogroup, καθώς εκεί οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών θα παρουσιάσουν την ενδιάμεση έκθεση τους, μετά την πρώτη εβδομάδα επαφών με την κυβέρνηση.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα