Υπό παρακολούθηση τo τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν»: Navtex ως τον Οκτώβριο

Υπό στενή παρακολούθηση είναι οι κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν», που απέπλευσε από τη Μερσίνη, στο πλαίσιο «φιέστας» από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ωστόσο παρά την εμπρηστική ρητορική από τον ίδιο και άλλα στελέχη της κυβέρνησής του, το σκάφος φαίνεται να πλέει εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, στην τουρκική υφαλοκρηπίδα- 55 χλμ από την Αττάλεια.

Γενικότερα, μέχρι τώρα οι ενδείξεις είναι πως το γεωτρύπανο θα κινηθεί για τις πρώτες

του έρευνες σε μη διαφιλονικούμενες ζώνες (δηλαδή εκτός της κυπριακής ΑΟΖ), κάτι που αναφέρουν και τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ. Όπως είπε ο Ερντογάν, το πλοίο θα επιχειρήσει 55 χλμ από την περιοχή Γκαζίπασα στην Αττάλεια (σημείο Yorukler 1).

Σημειώνεται πως η τουρκική navtex για την εν λόγω περιοχή ισχύει ως τις 22 Οκτωβρίου. Ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να βγουν νέες οδηγίες, για κίνηση νοτιότερα (πιο κοντά ή μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ). Αξίζει να αναφερθεί πως στην Τουρκία έχουν ακουστεί φωνές αποδοκιμασίας: Ενδεικτικά, το think tank του αντιναύαρχου ε,α, Τζιχάτ Γιαϊτζί – υπέρμαχου της «Γαλάζιας Πατρίδας»- υποστήριξε ότι η Τουρκία «παγιδεύεται» στον κόλπο της Αττάλειας με αυτή την επιλογή θέσης για το γεωτρύπανο.

Keywords
Τυχαία Θέματα