ΥΠΟΙΚ: Δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου

«Δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου» διαμηνύουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών έπειτα από πληροφορίες που θέλουν οι δανειστές να συζητούν για νέες περικοπές των συντάξεων, τη μείωση των φοροαπαλλαγών, αλλά και την μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ.

«Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για μας, το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε,
δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου» δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών προσερχόμενος στη προγραμματισμένη πρωινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα δημοσιονομικά.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσουν τον Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου εντός του χρονοδιαγράμματος βάσει του οποίου κινείται η κυβέρνηση.

Στις σημερινές διαβουλεύσεις συζητήθηκε η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016 και οι στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017 στη συνάντησης του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα δημοσιονομικά.

Ειδικότερα όπως διευκρίνιζε αρμόδια πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αξιολόγηση της επίτευξης του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2016 μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 καθώς και οι τρόποι εκπλήρωσης των προβλέψεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, από την πλευρά των δανειστών δεν τίθεται κανένα ζήτημα νέων μέτρων, ενώ δεν διακυβεύονται οι στόχοι του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2016 και το 2017.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη συζήτηση εξετάσθηκαν, μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν, την αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,2% του ΑΕΠ το 2015 έναντι αρχικής πρόβλεψης 0,7% που ανακοίνωσε η Eurostat και πόσο αυτό επηρεάζει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016. Επίσης, εξετάσθηκε το θέμα της εξοικονόμησης δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018 καθώς και η πορεία αύξησης των δημοσίων εσόδων τα οποία εμφανίζουν υπεραπόδοση - εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ - διευκολύνοντας τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου τόσο σε ότι αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού όσο και του 2017.

Σε κάθε περίπτωση όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει ένα μαξιλάρι άνω των 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τυχόν αναθεωρήσεις. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν, το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να περιορίσει στο 1,75% του ΑΕΠ τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 που είναι και στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής έναντι 1,8% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο γεγονός που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ. Επίσης, να κατευθύνει δαπάνες 300 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στο προσχέδιο για Πρόνοια, Υγεία και Παιδεία προκειμένου να διατεθούν για τη χρηματοδότηση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα η HuffPost Greece το μεγάλο θέμα για την Ελληνική πλευρά παραμένουν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, οι οποίοι θα πρέπει να αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2017-2021.

Οι θέσεις των δύο πλευρών είναι ξεκάθαρες με την κυβέρνηση να επιμένει για πλεονάσματα πολύ χαμηλότερα του 3,5% μετά το 2018 και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί να εμμένουν στην άποψη ότι οι στόχοι δεν μπορούν να αλλάξουν.
Την ίδια ώρα το ΔΝΤ επιμένει ότι οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν εάν είτε δεν επιβληθούν και νέα μέτρα, είτε εάν δεν ρυθμιστεί άμεσα το θέμα της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους.

Η στάση του Ταμείου είναι γνωστή βάζοντας στο τραπέζι μια νέα ατζέντα θεμάτων τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην επίσημη ατζέντα της δεύτερης διαπραγμάτευση. Αυτά αφορούν τις νέες περικοπές των συντάξεων, τη μείωση των φοροαπαλλαγών, αλλά και την μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ.

Διαβάστε σχετικά:

Τα δημοσιονομικά στοιχεία στο «μικροσκόπιο» των δανειστών. Νέα σκληρά μέτρα ζητεί το ΔΝΤ. Επανέρχονται τα εργασιακά

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα