ΥΠΟΙΚ: Πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% το 2020

Η δυναμική που θα καταγράψει η ανάπτυξη της Οικονομίας το 2019, η ενίσχυση των εσόδων και η ορθή διαχείριση των δαπανών, είναι τα τρία βασικά στοιχεία τα οποία θα κρίνουν το περιθώριο που θα έχει η κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει τη λίστα με τα μέτρα ελάφρυνσης ύψους 1δισ ευρώ. Φεύγοντας οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών από την Αθήνα δεν ήταν κατηγορηματικοί σχετικά με τη δυνατότητα να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, το μήνυμα προς το οικονομικό επιτελείο

της κυβέρνηση έλεγε «αποδείξτε μας ότι θα δημιουργήσετε τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο για να εφαρμόσετε τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει». Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη την ανταλλαγή στοιχείων με τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να αποδείξει στους Θεσμούς ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2020, αλλά ούτε θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό.

Η Ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει έως και τα τέλη Νοεμβρίου όταν θα πρέπει να οριστικοποιήσει το κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, να πείσει τους Θεσμούς ότι ο στόχος για ανάπτυξη της τάξης του 3% του ΑΕΠ είναι εφικτός. Πρώτος κρίσιμος σταθμός θα είναι η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογινσμού την Δευτέρα. Θα ακολουθήσει στις 15 Οκτωβρίου η αποστολή του στα ευρωπαϊκα όργανα. Παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η εφαρμογή του αναπτυξιακού σχεδίου που παρουσίασε στους δανειστές, σε συνδυασμό με τη μείωση των φόρων θα διασφαλίσει και τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και τον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης για το 2020.

Με δεδομένο ότι θα αποκαλυφθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και ο ρυθμός ανάπτυξης θα προσεγγίσει το 2% του ΑΕΠ, το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βασίσει τις προβλέψεις του για το 2020 στην εκτίμηση ότι θεωρείται βέβαιο η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 2,3% του ΑΕΠ για το 2020. Σε αυτό το σενάριο όμως θα υπάρξει «αστερίσκος» ότι ο ρυθμός θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και το 3% του ΑΕΠ, εφόσον προχωρήσει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και εφαρμοστούν οι μειώσεις στη φορολογία.

Παρά το γεγονός βέβαια ότι η τελική συμφωνία με τους Θεσμούς για τα μεγέθη τα οποία θα καταγραφούν στον προϋπολογισμό αναμένεται περί τα τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου αυτή να εξεταστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιθυμεί να υπάρξει η τελική σύγκλιση το ταχύτερο δυνατό.

Τα επόμενα βήματα για το Υπουργείο Οικονομικών είναι η κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου και η αποστολή του στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου, για έλεγχο από την Κομισιόν. Το αποτέλεσμα αυτού του ελέγχου θα το μάθει η κυβέρνηση το δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου, προκειμένου να γίνουν οι τελικές διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς πριν την κατάθεση του τελικού σχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή το Δεκέμβριο

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Μια σοβαρή Ευρώπη για το κλίμα και ένα σχέδιο 13 τρις ευρώ στο τραπέζι Πούτιν εναντίον Γκρέτα Τούνμπεργκ: Κανείς δεν της εξήγησε ότι ο κόσμος είναι πολύπλοκος
Keywords
Τυχαία Θέματα