Υποκλοπές και Κράτος Δικαίου

Έχουν παρέλθει δύο και πλέον έτη από την αποκάλυψη των τηλεφωνικών υποκλοπών με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, χωρίς ακόμη να αποδοθούν ευθύνες από την ελληνική δικαιοσύνη.

Αντιθέτως, νέα επιπρόσθετα στοιχεία ήλθαν προσφάτως στο φως της δημοσιότητας εντείνοντας ακόμη περισσότερο την κοινωνική και πολιτική δυσαρέσκεια, γεγονός που επιβαρύνει το ήδη υφιστάμενο αρνητικό κλίμα στη χώρα.

Η εξέχουσα πολιτική διάσταση που διέπει την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών

πλήττει σοβαρά τη δημοκρατικότητα της χώρας, διότι πέραν της ποινικής διάστασης της υπόθεσης ανακύπτει ταυτόχρονα και μείζον ζήτημα προστασίας της θεμελιώδους έννοιας τους κράτους δικαίου, που αποτελεί τον βασικό πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Τούτο άλλωστε αποδεικνύεται και από τις συστάσεις προς την Ελλάδα που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της επιτροπής PEGA του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η οποία συστήθηκε για να ερευνήσει ζητήματα παρακολούθησης ευρωπαίων πολιτικών, δημοσιογράφων και πολιτών με χρήση λογισμικών, όπως το Pegasus και το Predator.

Τούτων δοθέντων, λοιπόν η ελληνική δικαιοσύνη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ερευνήσει αμερόληπτα κάθε πτυχή της υπόθεσης μακριά από κάθε πολιτική και κομματική επιρροή, καταλογίζοντας ευθύνες όπου υπάρχουν χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις.

Διότι η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών συνιστά κατάφωρη προσβολή θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων, καταλύοντας κάθε έννοια του κράτους δικαίου και πλήττοντας σοβαρά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και την κοινωνική συνοχή.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η υπόθεση των υποκλοπών συνέβαλε ώστε στην πρόσφατη έκθεση του διεθνούς οργανισμού World Justice Project για το κράτος δικαίου, η Ελλάδα φέρεται να καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαΐκής Ένωσης.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική δικαιοσύνη, συγχρόνως όμως αποτελεί και μία ιδανική ευκαιρία προκειμένου να αποκαταστήσει το πληγωμένο κύρος της από την υπόθεση Siemens που συνέβαλε καταλυτικά στην αμφισβήτηση, από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, της αντικειμενικότητας, της διαφάνειας και της αμεροληψίας του σημαντικότερου θεσμού του δημοκρατικού πολιτεύματος.-

*Ευάγγελος Στεργιούλης, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου  Πανεπιστημίου και Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πρώτη δημοσίευση στο dikastiko.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υποκλοπές, Κράτος Δικαίου,ypoklopes, kratos dikaiou