Υποβαθμίζει η Κομισιόν την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2017

Αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 η Κομισιόν.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η νέα εκτίμηση των Βρυξελλών κάνει λόγο για ανάπτυξη κοντά στο 2% του ΑΕΠ, από 2,7% (έναντι 1,75% που απαιτεί το Μνημόνιο). Όπως είπε, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είχαν επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν πρόκειται
να δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα.

Παραμένει στόχος η επίτευξη συνολικής συμφωνίας

Επίσης, τόνισε ότι παραμένει στόχος η επίτευξη συνολικής συμφωνίας στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) της 22ας Μαΐου. Ανέφερε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών περιλαμβάνει ένα πολύ φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων και, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, θα πρέπει να εφαρμοστούν συνολικά 140 προαπαιτούμενες δράσεις. Από αυτές, οι 40 έχουν ήδη εφαρμοστεί, ενώ οι 80 από τις 100 εκκρεμείς δράσεις αφορούν νομοθεσία που πρέπει να ψηφίσει η Βουλή.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν σ' αυτήν την ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα, γύρω στις 16 Μαΐου, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία στους θεσμούς να κάνουν μια θετική αποτίμηση στην ερχόμενη συνεδρίαση της Ευρωομάδας.

Επιπλέον ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως εφόσον επιτευχθεί η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, θα χρειαστούν τέσσερις με πέντε εβδομάδες για να γίνει η εκταμίευση, ενώ το ΔΝΤ χρειάζεται ακόμα περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, βάσει των εσωτερικών του διαδικασιών.

Επίσης όπως είπε, πρέπει να αναιρεθούν διατάξεις που αντίκειται στον βασικό ασφαλιστικό νόμο καθώς υπάρχουν παλιές δευτερογενείς διατάξεις που δεν ταιριάζουν με τον Νόμο Κατρούγκαλου -και έχει συμφωνηθεί ότι πρέπει να αλλάξουν.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η Κομισιόν αναμένει μειώσεις φόρων εάν επιτευχθούν οι στόχοι (στον φόρο επιχειρήσεων και στον ΕΝΦΙΑ).

Όσον αφορά στα μέτρα για το χρέος, όπως είπε θα υλοποιηθούν μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Το ΔΝΤ θα ζητήσει δεσμεύσεις και από ΝΔ»

Ο ίδιος αξιωματούχος, αναφέρθηκε και στο θέμα των δεσμεύσεων από τη ΝΔ, λέγοντας ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει δεσμεύσεις και από ΝΔ, γιαμη ανατροπή των μέτρων για το 2019 και 2020. Διευκρίνισε δε ότι και στο παρελθόν υπήρξαν τέτοιες πρακτικές, κυρίως όταν ήταν έτοιμα να κλείσουν τα προγράμματα και ακολουθούσαν εθνικές εκλογές.

Ικανοποίηση θεσμών για υπεραπόδοση της Ελλάδας το 2016

Ο εν λόγω αξιωματούχος μετέφερε επίσης την ικανοποίηση των θεσμών και της Ευρωομάδας για την υπεραπόδοση της Ελλάδα το 2016 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που ξεπερνάει το 4%. H εν λόγω υπεραπόδοση οφείλεται σε τρεις λόγους, σημείωσε: πρώτον η οικονομική κατάσταση ήταν πιο θετική από την αναμενόμενη, δεύτερον κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν μετά το 2015 έχουν αρχίσει να φέρουν αποτελέσματα και τρίτον κάποια εφάπαξ έσοδα.

Για το 2017 ο αξιωματούχος της ΕΕ εξέφρασε την πεποίθηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους της χωρίς επιπλέον μέτρα ενώ για το 2018 σημείωσε πως υπάρχει ένα μικρό κενό κοντά στο 0,2%-0,3%. Για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος (2019-2020) ο ίδιος σημείωσε πως κατά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δε χρειάζονται νέα μέτρα, ωστόσο συμφώνησαν με το ΔΝΤ σ'ένα επιπρόσθετο πακέτο ύψους 2%. Όπως υπογράμμισε, η συμφωνία αυτή κρίθηκε αφενός αναγκαία προκειμένου να επισπευστεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αφετέρου υπήρξε η επιπλέον συμφωνία σε ένα πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων που περιλαμβάνουν σημαντικά κοινωνικά και φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα