Ζυμώσεις αλλά και αντιθέσεις στα κόμματα στην προσπάθεια να συγκροτηθεί ΕΣΡ

Σε περίοδο ζυμώσεων για να επιλυθεί η συνταγματική εκκρεμότητα της συγκρότησης του ΕΣΡ βρίσκεται η κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση. Ωστόσο ακόμη δεν έχει καθοριστεί πότε θα συνεδριάσει εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση την Πέμπτη.

Το θέμα του ΕΣΡ
δεν έχει μπει στην ατζέντα, αλλά αυτό είναι εύκολο να γίνει αν υπάρξει κλίμα αποδοχής προτάσεων από την αντιπολίτευση.

Δεν είναι τυχαίο ότι και χθες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πήγε στο Μαξίμου σε μία εκτίμηση της νέας κατάστασης και των δυνατοτήτων που ανοίγονται, ειδικά από την ώρα που και η ΝΔ υποχρεώνεται να εγκαταλείψει την πλήρη άρνηση που εκφραζόταν με το αίτημα να καταργηθεί συνολικά ο νόμος Παππά και εισέρχεται στην συζήτηση των προσώπων και της θέσης που θα μπορούν να καταλάβουν στο νέο ΕΣΡ (π.χ. αντιπροεδρία).

Στο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχοντας πάρει μεγάλη πολιτική ανάσα μετά την τελευταία συνεδρίαση της Διάσκεψης όπου ουσιαστικά «έσπασε» το μπλοκ της αντιπολίτευσης με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να συντάσσονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες στην πρόταση για Μορώνη – Κιάο.

Το πολιτικό κέρδος για την κυβέρνηση μετά τους χειρισμούς του Ν. Βούτση ήταν η απομόνωση της ΝΔ, η οποία, όπως είπε ο Νίκος Δένδιας αιφνιδιάσθηκε, και υποχρεώθηκε να μετακινηθεί από το «όχι», στο «παρών».

Πίεση στη ΝΔ από Β. Μεϊμαράκη

Στη ΝΔ άρχισε από το βράδυ της Δευτέρας η συζήτηση για την στάση του κόμματος στο θέμα του ΕΣΡ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρ. πρόεδρος της ΝΔ και της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε συνεργάτες του, μετά το τέλος της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή τάχθηκε υπέρ της άμεσης συγκρότησης του ΕΣΡ.

Τόνισε μάλιστα ότι πρέπει να δοθεί λύση ανεξαρτήτως προσώπων, παρότι εκτιμά τον Ροδόλφο Μορώνη, τον οποίο είχε προτείνει και ο ίδιος, επί προεδρίας του. Ουσιαστικά ο Β. Μεϊμαράκης ζήτησε από την ηγεσία της ΝΔ να αλλάξει στάση, καθώς μετά την τροπολογία Παππά δεν υπάρχουν θέματα αντισυνταγματικότητας.

Η «απάντηση» της ηγεσίας της ΝΔ ήρθε το πρωί με την πρόταση να γίνει πρόεδρος του ΕΣΡ ο πρ. πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρομάνος. Επί της ουσίας η ΝΔ αλλάζει τακτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ «καλωσόρισε» την αλλαγή στάσης της ΝΔ με την εκπρόσωπό του Ράνια Σβίγγου να μιλά για «αλλαγή διάθεσης έστω και με καθυστέρηση μίας μέρας».

Ονοματολογία από Ποτάμι

Στο παιχνίδι των ονομάτων μπήκε και το Ποτάμι με τον Σταύρο Θεοδωράκη να προτείνει για πρόεδρο του ΕΣΡ τον καθηγητή Μιχάλη Σταθόπουλο. Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα το μεσημέρι πρότεινε για πρόεδρο τον δημοσιογράφο Γιάννη Τζαντάκο και το βράδυ στη Διάσκεψη ψήφισε για πρόεδρο τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη. Επίσης την Κυριακή είχε προτείνει για το ΕΣΡ την Έλενα Ακρίτα, τον Γιάννη Αναστασάκο και τον Γιάννη Τζαννετάκο.

Δυσφορία από τους «53»

Πάντως μπορεί να είναι θετικό για την κυβέρνηση ότι μετά την πρόταση για Πολύδωρα άνοιξε το παιχνίδι για το ΕΣΡ, αλλά δεν είναι όλα ανέφελα. Ήδη οι «53» εκδήλωσαν δημόσια την διαφωνία τους με την επιλογή αυτή υπενθυμίζοντας ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ «έστειλε σαφές μήνυμα ότι οι συλλογικές διαδικασίες δεν πρέπει να παρακάμπτονται, όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση».

Στο κείμενο στην ιστοσελίδα commonality με τίτλο «Επιλογή προσώπων και συλλογικές διαδικασίες», επισημαίνετγαι ότι η πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα «αιφνιδίασε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και συνάντησε την εκτεταμένη διαφωνία». «Η ιστορία και η πολιτική διαδρομή όλων μας είναι γνωστή. Προφανώς και του Β. Πολύδωρα.

Σε αυτό τον τόπο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με κύρος, επιστημονική επάρκεια, δημοκρατική κουλτούρα και ευαισθησία», προστίθεται.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα