Εχεις γράμμα από τον Οσκαρ Γκαρθία

Οταν ο Μίτσελ, πρώην προπονητής (και) του Ολυμπιακού, άφησε το μικρόφωνο του τηλεοπτικού σχολιαστή και μετακόμισε από τα δημοσιογραφικά θεωρεία στον πάγκο του προπονητή, παραδέχθηκε ότι «όλα φαίνονται και είναι πολύ διαφορετικά από εδώ κάτω».

Στη στήλη του, ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού εξέφραζε τις απόψεις του κυρίως για την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα, αλλά και για τα ποδοσφαιρικά «πιστεύω» του, τη φιλοσοφία του,

για θέματα τακτικής και για τις «αδυναμίες» του μέσα στο γήπεδο.

ΕΓΚΑΙΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΣΤΑ ΕΥΚΟΛΑ

«Μου αρέσουν οι προπονητές – οι κορυφαίοι πρέπει να είναι έτσι – που παίρνουν θαρραλέες αποφάσεις σε στιγμές που δεν είναι «υποχρεωτικό». Είμαι από αυτούς που πιστεύουν, σε αντίθεση με πολύ κόσμο, όταν αν κάτι πηγαίνει καλά, είναι μια καλή στιγμή για να συνεχιστεί η εξέλιξη, όχι ότι δεν πρέπει να ακουμπήσεις τίποτα. Το «εύκολο» ή «υποχρεωτικό» είναι να αλλάξεις κάτι όταν δεν λειτουργεί, όμως μερικές φορές είναι πλέον αργά.

Σε άλλα θέματα μπορεί να είναι έτσι, αλλά το ποδόσφαιρο είναι εξέλιξη, πρέπει να προλαβαίνεις τα γεγονότα, πρέπει να εξελίσσεσαι για να συνεχίζεις να νικάς, αυτό που σήμερα σου χρησιμεύει για να νικήσεις, μπορεί να σου είναι άχρηστο αύριο για διαφορετικούς λόγους, διότι οι αντίπαλοι έχουν μελετήσει τις εναλλακτικές που χρησιμοποίησες μέχρι τώρα.

Είτε γιατί χρειάζεσαι διαφορετικά προφίλ παικτών, είτε γιατί υπάρχουν πολλά παιχνίδια σε λίγες ημέρες, είτε γιατί ο αντίπαλος σου παρουσιάζει μια σειρά από δυσκολίες, πρέπει να έχεις έτοιμες τις λύσεις».

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΛΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

«Μια καλή ομάδα είναι αυτή που είναι ικανή να ξέρει τι παίζει και να το αποτυπώνει στον αγωνιστικό χώρο. Μια μεγάλη ομάδα είναι αυτή που κάνει ό,τι και η καλή, αλλά σε υψηλή απόδοση. Μια εξαιρετική ομάδα είναι αυτή που είναι ικανή να κάνει ό,τι η μεγάλη ομάδα, σε διάρκεια. Αυτό είναι που κατάφερε η Μπάρτσα των έξι τίτλων (σ.σ. το 2009). Είδαμε μεγάλες ομάδες τής Μπάρτσα, ομάδες που έπαιζαν πολύ καλά, οι οποίες επίσης νικούσαν πολύ αλλά από όσα έχω δει εγώ, καμία δεν μπόρεσε να το κάνει τόσο συχνά όπως η ομάδα του Γκουαρδιόλα.

Οσο για τους υπόλοιπους; Αν αντί να ζηλεύουμε, θαυμάζαμε, αναγνωρίζαμε τις αξίες και μαθαίναμε από αυτές, θα εξελισσόμασταν. Ειλικρινά πιστεύω ότι η εξέλιξη κάτι ή κάποιου αρχίζει από εκεί».

Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΑΓΓΛΙΑ

«Ενα από τα πολλά πράγματα που διαφοροποιούν το αγγλικό πρωτάθλημα, όποια και αν είναι η κατηγορία, από τα υπόλοιπα πρωταθλήματα, είναι ότι πολλές αποφάσεις έχουν ληφθεί με γνώμονα τον φίλαθλο που θα πάει στα γήπεδα για να στηρίξει την ομάδα του. Θέτω το εξής παράδειγμα: στην εποχή μου ως προπονητής της στα βρετανικά νησιά, σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να καθυστερήσουμε την έναρξη του αγώνα, γιατί υπήρχαν πολλοί φίλαθλοι που λόγω της κίνησης δεν είχαν καταφέρει να φτάσουν εγκαίρως στο γήπεδο. Αλλη μια φορά καθυστερήσαμε λόγω βλάβης στο τρένο που μετέφερε τους αντιπάλους φιλάθλους για να δουν την ομάδα τους στο γήπεδό μας και υπάρχουν πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις, στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Αυτό σε άλλα πρωταθλήματα είναι αδιανόητο».

ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ

«Επικεντρώνομαι πολύ στα παιδιά που δεν θα μπορούν να αγωνίζονται στα τμήματα υποδομής, γιατί λίγοι μιλούν γι’ αυτά και πραγματικά αυτά είναι τα πιο ζημιωμένα, πολύ περισσότερο από τους κύριους υπεύθυνους που το πράγμα έφτασε μέχρι αυτό το σημείο. Πρέπει να γίνει κάθε τι δυνατό ώστε να βοηθηθούν αυτά τα παιδιά και να τους δοθεί η καλύτερη των λύσεων μέσα στις συνθήκες που διαμορφώνονται, τόσο για εκείνα, όσο και για τον σύλλογο. Μου έρχεται στο μυαλό το παράδειγμα του Μέσι. Φαντάζεστε ότι κάποιο από αυτά τα παιδιά μπορεί να έχει τα προσόντα αλλά όχι την πρόοδο του Αργεντινού; Γιατί να μην τον απολαύσουμε στην Μπάρτσα, ενώ τον είχαμε στα τμήματα υποδομής; Προτιμώ να σκεφτώ ότι τα έχουμε υπό έλεγχο και ότι μια ημέρα θα μπορούμε να δούμε κάποιο από αυτά τα παιδιά στο «Καμπ Νόου» με τη μπλαουγκράνα φανέλα».

ΑΡΕΤΗ – ΚΛΕΙΔΙ: Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ

«Είναι καθοριστική η αντίληψη που στηρίζεται, πέρα από την τεράστια ποιότητα που διαθέτουν οι παίκτες, στην πρόβλεψη της φάσης, στην πρόβλεψη του τι θα κάνει ο συμπαίκτης. Γι’ αυτό έχουν τεράστια σημασία οι επιθετικές παρακολουθήσεις, οι οποίες πάντα είναι πιο δύσκολες, γιατί είναι αυτές που πρέπει να κάνουν οι αμυντικοί και οι μέσοι της ομάδας που έχει την μπάλα στην κατοχή της. Να προβλέψω τι θα συμβεί όταν κάποιος από τους συμπαίκτες μου μπορεί να χάσει την μπάλα και να είμαι σε θέση να την ανακτήσω.

Μοιάζει εύκολο όταν το λες, αλλά κάποιες φορές μπορεί να υποπέσεις στο λάθος τού να σκεφτείς «τι καλά που παίζουμε…» και να έχεις τον νου σου μόνο στο πώς παίζουν οι συμπαίκτες σου στο επιθετικό κομμάτι. Είναι κομβική, λοιπόν, η συγκέντρωση στις επιθετικές παρακολουθήσεις, στην πρόβλεψη του τι θα μπορούσε να συμβεί προτού αυτό γίνει, όταν πολλές φορές είναι πλέον αργά και μετατρέπεσαι σε μια αντιδραστική ομάδα, ενώ πρέπει να είσαι προληπτική».

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ: Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

«Μεταξύ των μεν και των δε, εμφανίζεται η μεσαία γραμμή. Αυτή που πολλοί αποκαλούν το μηχανοστάσιο και που σε αυτήν την ομάδα θα ήταν η αίθουσα με τους καθρέφτες, γιατί πραγματικά απολαμβάνεις να την κοιτάς.

Η Μπάρτσα έδωσε ένα ακόμα ρεσιτάλ στο «Μπερναμπέου», ξεκινώντας από την τελειότητα στον έλεγχο της μπάλας στη μεσαία γραμμή. Και από τη μεσαία γραμμή ξεκίνησε να διαλύει και τη Ρόμα. Η τριάδα (σ.σ. Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ) είναι φανταστική. Ανυπέρβλητη… Αλλά από την ισορροπία ξεκινάει η κατάκτηση των τίτλων».

Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΜΕΣΟΣ

«Ο Σέρχιο είναι σήμερα ο καλύτερος αμυντικός μέσος στον κόσμο. Δεν υπάρχει άλλος που να κατανοεί το παιχνίδι όπως αυτός, που να κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του. Είμαι επίσης σίγουρος ότι αν στον Λέο Μέσι έλεγαν να διαλέξει τρεις παίκτες της ομάδας του για να τους πάρει μαζί του σε οποιανδήποτε σύλλογο ή Εθνική ομάδα, ο ένας θα ήταν ο Μπουσκέτς. Σχεδόν ποτέ δεν χάνει την μπάλα, είναι πάντα εκεί που πρέπει, καταλαβαίνει τι χρειάζεται η ομάδα ανά πάσα στιγμή, ποιος συμπαίκτης χρειάζεται τη βοήθειά του με ή χωρίς την μπάλα, στις ελάχιστες περιπτώσεις που η ομάδα του δεν την έχει, βγαίνει από τη θέση του μόνο για να την ανακτήσει ή να τελειώσει μια φάση των αντιπάλων.

Υπάρχουν λεπτομέρειες που όσοι είχαν την τύχη να τον προπονήσουν, μας δείχνουν τη σημασία και τη νοοτροπία του. Ο Σέρχιο μαρκάρει στις στατικές φάσεις τον υψηλότερο αντίπαλο. Οχι γιατί είναι πολύ δυνατός στο ψηλό παιχνίδι, αλλά λόγω της υπευθυνότητάς του, της αίσθησης δέσμευσης, γιατί προτάσσει το καλό της ομάδας έναντι της προσωπικής του διάκρισης και άλλων τόσων αξιών που ο Μπουσκέτς έχει σε περίσσευμα. Είμαι από αυτούς που όταν βλέπουν τον Μπουσκέτς στο γήπεδο είμαι πολύ πιο ήρεμος. Οπως φαντάζομαι είναι όλοι οι προπονητές που είχαν την τύχη να διαθέτουν στο ρόστερ τους τον καλύτερο αμυντικό μέσο στον κόσμο».

ΟΧΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑΤΙ… ΕΤΣΙ

«Ο Γιόχαν (σ.σ. Κρόιφ) έλεγε ότι «το παιχνίδι είναι το πρώτο. Τα αποτελέσματα και τα χρήματα έρχονται στη συνέχεια». Τα λόγια του δεν είναι καινούργια, αλλά είναι καλό να τα θυμόμαστε όταν αμφισβητούνται τα πάντα.

Αυτό το «παιχνίδι είναι το πρώτο», στην Μπάρτσα έχει ένα φόντο και αρκετές ερμηνείες, αλλά εστιάζει απευθείας στο «Μινιεστάδι», στα τμήματα υποδομής και στη φιλοσοφία του συλλόγου. Ο Γιόχαν έλεγε επίσης ότι τα χρήματα «πρέπει να είναι στο γήπεδο και όχι στην τράπεζα», αλλά το να τα έχεις στον πάγκο μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνο και άχρηστο. Να κάνεις μεταγραφές απλώς για να κάνεις είναι μια επικίνδυνη μόδα, την οποία η Μπάρτσα στο παρελθόν δεν αγνοούσε».

ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΟΧΟΥΣ

«Σε μια ομάδα, ύστερα από μια ήττα, αντί να αναζητούνται ένοχοι, κάτι που δεν βοηθάει σε τίποτα, πρέπει να αναζητούνται λύσεις. Καταλαβαίνω ότι από το περιβάλλον αναζητούνται ευθύνες, όπως ότι αυτός ο παίκτης δεν τα πήγε καλά, ότι ο άλλος θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι περισσότερο στα γκολ, ότι ο τρίτος έχασε ευκαιρίες, ότι ο τέταρτος ήταν εξαφανισμένος… Αυτό πουλάει και είναι ένας πολύ απλοϊκός τρόπος ανάλυσης του αγώνα.

Δεν το κατακρίνω, γιατί αποτελεί μέρος του ποδοσφαίρου και όσων το περιβάλλουν, αλλά οι επαγγελματίες έχουν άλλη οπτική. Βεβαίως, όταν διαθέτεις καλύτερους παίκτες, πολύ καλύτερα θα τα πας. Ομως το ποδόσφαιρο, όπως έλεγε ο Κρόιφ, είναι ένα παιχνίδι λαθών. Χρόνος για να διορθωθούν τα λάθη υπάρχει και το καλύτερο σε αυτές τις περιπτώσεις, για να αλλάζεις σελίδα σε ψυχολογικό επίπεδο (και όχι σε επίπεδο ανάλυσης) είναι να έχεις και πάλι αγώνα όσο το δυνατόν πιο σύντομα».

The post Εχεις γράμμα από τον Οσκαρ Γκαρθία appeared first on REDPLANET.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα