Ο Καπίνο και η φουρτούνα

Αλλαγή προπονητή, τρία ματς χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα, παρολίγο συντριβή στο Champions League, ακραίοι μπακ «τρύπες», στόπερ τραυματίες, επενδύσεις εκατομμυρίων που δεν βοηθάνε ακόμα, αμυντικά χαφ που δεν κόβουν, εξτρέμ που περπατάνε, δεκάρια και φορ παροπλισμένα, αυξημένος ανταγωνισμός εντός συνόρων, αλλά όχι.

Το πρόβλημα του Ολυμπιακού

είναι ο Καπίνο, που δεν πρέπει να περιμένει να ξημερώσει η Δευτέρα. Πρέπει απ’το βράδυ της Κυριακής, αρκετά μετά τα μεσάνυχτα, να μάθει πως πλέον θα προπονείται με τη δεύτερη ομάδα και δεν θα πάει στην Ιταλία, γιατί έτσι αποφασίστηκε, για "καθαρά αγωνιστικούς λόγους".

Μεγάλη φορτούνα. Όχι για τον τερματοφύλακα, αλλά για την ομάδα.

ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Έχει κάνει λάθη φέτος ο Καπίνο; Φυσικά και πριν το ντέρμπι με την ΑΕΚ. Μετά το ματς στην Ξάνθη έγραφα πως για το γεγονός πως ο Λισγάρας είναι μόνος του φταίνε ο Κούτρης και ο Ένχελς, αλλά ο Καπίνο φταίει που ήρθε το γκολ: δεν έχει κανέναν λόγο να βγει λίγο και να αφήσει άδεια την εστία. Λανθασμένη απόφαση, λάθος διάβασμα της φάσης.

Αυτό είναι πρόβλημα που χρειάζεται βελτίωση και η βελτίωση στις αποφάσεις θέλει αντίληψη και χρόνο, εμπειρία. Πρέπει να πάθεις για να μάθεις και κυρίως να παίζεις. Αγώνα με τον αγώνα, χρόνο με τον χρόνο, σεζόν με τη σεζόν το μυαλό του (καλού και έξυπνου) τερματοφύλακα αναγνωρίζει τις φάσεις ένα κλικ νωρίτερα.

ΟΤΑΝ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΗΤΑΝ ΙΔΙΟΦΥΪΑ

Κι αυτό το κλικ τον βοηθάει στο να επιλέξει νωρίς την κίνησή του. Κάποιες φορές αυτό αποσοβεί ένα γκολ, κάποιες άλλες δεν είναι αρκετό. Σε κάθε περίπτωση, η σωστή απόφαση στο που να σταθείς, στο αν και πόσο θα βγεις είναι κάτι που έρχεται με την εμπειρία.

Όταν ο Βενγκέρ χαρακτήριζε ιδιοφυΐα τον Νικοπολίδη μετά από εκείνο το ματς στο Έμιρεϊτς, ο Αντώνης δεν είχε κάνει καμία δύσκολη απόκρουση. Απλώς σε κάθε σουτ ήταν εκεί που έπρεπε, εκεί που (καταλάβαινε πως) θα πάει η μπάλα. Δεν έκανε τίποτα εντυπωσιακό, αλλά το μάτι του Βενγκέρ έβλεπε πόσο εντυπωσιακό ήταν το διάβασμα του Νικοπολίδη σε αλλεπάλληλες φάσεις.

ΑΝ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΗ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ 80 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

Αν υπάρχει κάποιος που πιστεύει πως ο Καπίνο είναι πλήρης και έτοιμος τερματοφύλακας στα 23 του, τότε προφανώς κάνει κάποιο λάθος.

Αν θεωρεί πως γίνεται 23χρονος τερματοφύλακας να παίρνει μόνο σωστές αποφάσεις και να μην έχει ακόμα αδυναμίες που χρειάζονται δουλειά, τότε στην ουσία μιλάει για ένα φαινόμενο που κοστίζει 70-80 εκατομμύρια ευρώ, μπορεί και πολλά περισσότερα.

ΚΑΣΙΓΙΑΣ, ΜΠΟΥΦΟΝ, ΚΟΥΡΤΟΥΑ, ΝΤΕ ΧΕΑ

Δεν είναι πρωτοφανής η παρουσία ενός άγουρου τερματοφύλακα κάτω απ’τα γκολπόστ μιας μεγάλης ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό. Το ζήσαμε με τον Κασίγιας και τον Μπουφόν, πιο πρόσφατα με τον Κουρτουά και τον Ντε Χέα. Έχει κανείς την εντύπωση πως δεν έκαναν λάθη, δεν κόστισαν βαθμούς στις ομάδες τους;

Και λάθη έκαναν και βαθμοί χάθηκαν και σε κάποια διαστήματα οι ίδιοι έχασαν τη θέση τους. Ο Κασίγιας έγινε αναπληρωματικός του Θέσαρ, ο Ντε Χέα τα πρώτα χρόνια με τον Φέργκιουσον έμενε συχνά στον πάγκο για να παίζει ο Λίντεργκαρντ. Ο Σκοτσέζος τον άφηνε έξω σε κάποια ματς, αλλά στον Τύπο ήταν πάντα κάθετος: κάθε λάθος του ΝτεΧέα για τον Φέργκιουσον ήταν "κομμάτι της διαδικασίας εκμάθησης" και όσοι κατηγορούσαν τον Ισπανό τερματοφύλακα "ήταν ηλίθιοι".

ΔΙΑΡΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο Φέργκι ήξερε ότι ο Ισπανός δεν ήταν 100% έτοιμος, δεν είχε διάθεση να τον έχει πάντα βασικό, δεν δίσταζε να τον "παρκάρει" στον πάγκο για να τον σκληραγωγήσει, αλλά ποτέ, μα ποτέ, δεν έβαζε στο στόχαστρο έναν τόσο νέο τερματοφύλακα. Το θέμα ήταν ο Ντε Χέα να ωριμάσει και να αποτελέσει αγωνιστικό κεφάλαιο της ομάδας για πάνω από μια δεκαετία, όχι να καεί, ούτε να γίνει αποδιοπομπαίος τράγος, αυτός που θα φορτωθεί 2-3 συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα.

Στη Λίβερπουλ ο Κλοπ έχει φέρει από πέρσι τον Κάριους, που είναι 24 και φέτος κάνει rotation με τον Μινιολέ στο τέρμα. Ο Κάριους είναι ο μοναδικός για τον οποίο ο Κλοπ έχει ζητήσει ειδική συμπεριφορά απ’το κοινό του Άνφιλντ. "Σας παρακαλώ, μην μουρμουράτε στην κερκίδα όταν πασάρει με τα πόδια και δεν διώχνει, αφήστε τον να κάνει ο,τι θέλει, μην τον αγχώνετε για την επόμενη φορά".

ΘΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ

Το να βγάλεις ένα ταλέντο στην επίθεση είναι εύκολο. Το να αναδείξεις πιτσιρικά στην άμυνα και στο τέρμα θέλει υπομονή και κυρίως θέλει τρόπο, γιατί τα δικά τους λάθη φαίνονται πολύ και κοστίζουν ακόμα περισσότερο.

Αν ο Ολυμπιακός δεν θέλει να αναδείξει έναν 23χρονο Έλληνα στο τέρμα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ας ξοδέψει όσα έδωσε για τον Ρομπέρτο ή και περισσότερα και ας πάρει έναν έμπειρο, πιστεύοντας τάχα πως οι 30άρηδες δεν κάνουν λάθη.

Αλλά αν θέλει να τον αναδείξει, τότε θα πρέπει να ξέρει και το πως. Ο Μανωλάς ή ο Ρέτσος δεν βγήκαν με στοχοποίηση, δεν βγήκαν με το να γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι και σίγουρα δεν βγήκαν χωρίς να κάνουν λάθη. Βγήκαν με στήριξη και προστασία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο Καπίνο πρέπει να είναι πάντα βασικός.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΝΕΥΡΑ

Υπάρχει όμως απόσταση απ’το "δεν είσαι καλά, κάτσε λίγο στον πάγκο" στο "δεν προπονείσαι με την πρώτη ομάδα, δεν έρχεσαι στο Τορίνο και άσε τον κόσμο να ψάχνει αν έκανες κάτι ή αν απλά τσαντίστηκε ο πρόεδρος".

Γιατί, σόρι, αλλά η μεταμεσονύκτια απόφαση για τον αποκλεισμό του Καπίνο απ’την πρώτη ομάδα δεν είναι ποδοσφαιρική. Δεν την έχει πάρει προπονητής ή τεχνικός διευθυντής και δεν έχει να κάνει με πειθαρχικό παράπτωμα. Είναι νεύρα της διοίκησης, είναι νεύρα του Μαρινάκη για την ήττα απ’την ΑΕΚ, για τα γκολ του Λάζαρου.

Νεύρα και διοίκηση δεν πάνε μαζί. Νεύρα δικαιολογούνται το πρώτο καλοκαίρι, τότε τον Αύγουστο του 2010, όταν ο Ολυμπιακός έχασε κι αποκλείστηκε απ’την Μακάμπι και είχαμε το "να μην μπουν στο αεροπλάνο". Επτά χρόνια μετά, το "να πάει από απόψε στην Κ20" δεν δικαιολογείται.

ΣΤΗ ΛΑΔΙΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ

Τελικά, οι διοικήσεις είναι σαν τους τερματοφύλακες. Πρέπει να πάθουν για να μάθουν. Και δεν μαθαίνεις όταν παίζεις για χρόνια μόνος σου, αλλά όταν έχεις διαρκή και ισχυρό ανταγωνισμό, όταν τα λάθη κοστίζουν και ταυτόχρονα διδάσκουν. Στη λαδιά κανείς δεν έγινε καπετάνιος, το ρητό κάτι λέει για φορτούνες.

Το πρόβλημα είναι πως οι τερματοφύλακες δεν έχουν χρόνο να σκεφτούν, πρέπει να αποφασίσουν μέσα σε μισό δευτερόλεπτο. Την ώρα που οι διοικήσεις μπορούν να ηρεμήσουν και να αποφασίσουν το πρωί, αλλά επιλέγουν να μην το κάνουν.

Αργά ή γρήγορα, ο Καπίνο θα επιστρέψει στην πρώτη ομάδα και στη βασική ενδεκάδα. Και θα ξανασώσει τον Ολυμπιακό, όπως έχει κάνει ήδη μέσα στη σεζόν, και θα ξανακάνει λάθη, όπως έχει κάνει ήδη. Δεν είναι αυτός το πρόβλημα, αλλά το περιβάλλον γύρω του.

The post Ο Καπίνο και η φουρτούνα appeared first on REDPLANET.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα