7 καθημερινές συνήθειες που προκαλούν βλάβες στα δόντια μας

Γράφει ο Νταϊδήμος Σωτήρης, Οδοντίατρος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Για ένα υγιές στόμα κ ένα όμορφο χαμόγελο δεν αρκεί μονάχα η πιστή εφαρμογή των κανόνων στοματικής υγιεινής κ ο τακτικός έλεγχος από τον οδοντίατρο μας, αλλά χρειάζεται να εντοπίσουμε κ να περιορίσουμε ορισμένες καθημερινές κακές μας συνήθειες που προκαλούν μη αντιστρεπτές βλάβες στα δόντια μας.

Τέτοιες κακές συνήθειες είναι:

Η τάση να χρησιμοποιούμε τα δόντια μας ως εργαλεία για να κόψουμε πχ κλωστές, ή μια ετικέτα
ρούχου, για να ξεκολλήσουμε μια πλαστική ταινία, ή για να σπάσουμε το κέλυφος ξηρών καρπών. Φυσικά κ αυτό είναι λάθος. Τα δόντια μας δεν είναι για αυτή τη δουλειά κ όλα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν μακροχρόνια, ρωγμές και μικροσπασίματα σε αυτά. Καλύτερα λοιπόν να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα εργαλεία, για να κάνουμε τέτοιου είδους μικροδουλειές, κ όχι φυσικά τα δόντια μας.Το μάσημα του πάγου (παγοφαγία): Πολλοί συνηθίζουν να δαγκώνουν τα παγάκια, ιδιαίτερα αυτά που μένουν στο ποτήρι μετά από ένα παγωμένο ποτό ή ένα αναψυκτικό. Η σκληρότητα και η χαμηλή τους θερμοκρασία όμως, μπορεί να βλάψουν τα δόντια μας, προκαλώντας ζημιά στο σμάλτο ή κ να δημιουργήσουν ρωγμές, κάτι που επίσης οφείλουμε να προσέξουμε.Η ονυχοφαγία κ το ασυναίσθητο μάσημα σκληρών αντικειμένων: Το «φάγωμα» των νυχιών, εκτός από προβλήματα στα νύχια, μπορεί να προκαλέσει «αόρατες» ζημιές στα δόντια (μικρορωγμές) ή ορατές στο στόμα όπως μολύνσεις εξαιτίας των μικροβίων που υπάρχουν κάτω από αυτά. Αντίστοιχες «αόρατες» ζημιές μπορεί να προκαλέσει κ το ασυναίσθητο ως έξη μάσημα σκληρών αντικείμενων πχ: καπάκι από στυλόΗ υπερβολική κ συνεχής κατανάλωση όξινων τροφών: Το κιτρικό οξύ που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή όπως τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, έχει την ιδιότητα να «κλέβει» σημαντικά μεταλλικά στοιχεία από το σμάλτο των δοντιών και έτσι μπορεί να διαβρώσει την επιφάνειά τους. Η διάβρωση στη συνέχεια προκαλεί ευαισθησία σε κρύα και ζεστά, ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες να σπάσει ένα δόντι. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να αποφεύγουμε αυτές τις τροφές, αλλά ότι δεν πρέπει να κρατάμε τους χυμούς τους για πολλή ώρα στο στόμα. Επίσης για τους ίδιους λόγους, καλό είναι να αποφεύγεται η κακή συνηθεία να μασάμε τις φέτες λεμονιού που συνοδεύουν το ποτό ή το αναψυκτικό μας.

Το έντονο κ πολλές φορές βίαιο βούρτσισμα των δοντιών : Υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη από πολλούς, ότι το σκληρό κ με δύναμη βούρτσισμα, κάνει τα δόντια πιο λαμπερά και καθαρά. Όταν όμως βουρτσίζουμε με ένταση ή με μια σκληρή οδοντόβουρτσα, αυτό που ουσιαστικά κάνουμε είναι να τραυματίζουμε τα ούλα μας κ να φθείρουμε το σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας τους ευαισθησία. Προτιμήστε λοιπόν μια μαλακή οδοντόβουρτσα και απαλές κινήσεις, για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

Το ασυναίσθητο σφίξιμο των δοντιών μέσα στη μέρα ή κ κατά τη διάρκεια του ύπνου: Το χρόνιο πρόβλημα του τριξίματος των δοντιών, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, όπως αποτριβή της μασητικής τους επιφάνειας, ράγισμα ή ακόμα και σπάσιμο κάποιου δοντιού, ή κ να προκαλέσει επίμονους πονοκέφαλους. Συνήθως το τρίξιμο των δοντιών εκδηλώνεται λόγω αυξημένου άγχους. Τότε επιβάλλεται μια επίσκεψη στον οδοντίατρο για να δει το πρόβλημα κ να δώσει λύση σε αυτό (κατάλληλη αγωγή κ χρήση ενός εξατομικευμένου νάρθηκα).

Η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών: Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά με ανθρακικό, ακόμα κ τα light, είναι κατά πολύ υπεύθυνα για φθορές των δοντιών μας. Δεν είναι μόνο η ζάχαρη που περιέχουν κ η οποία ευθύνεται για το τερηδονισμό των δοντιών, αλλά και τα οξέα που περιέχουν κ τα οποία κάνουν τα δόντια μας πιο αδύναμα και επιρρεπή στις φθορές με το μηχανισμό που αναλύσαμε πιο πάνω.

Η χειρότερη όμως κακή συνήθεια είναι η αμέλεια που έχει σαν αποτέλεσμα την μη έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και αποκατάσταση του οδοντιατρικού προβλήματος στην αρχική του φάση, και αυτή είναι η πρώτη που πρέπει να αντιμετωπιστεί!

The post 7 καθημερινές συνήθειες που προκαλούν βλάβες στα δόντια μας appeared first on Doctoranytime blog | Ενημερώση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Αναζητήσεις
πορτοκαλια και βλαβη στα δοντια
Τυχαία Θέματα