Αντιμετώπισε τη γρίπη με 9 φυσικούς τρόπους

Ανησυχητική είναι η έξαρση που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες και με κορύφωση στις τελευταίες ημέρες η γρίπη, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, φέτος η συχνότητα των κρουσμάτων γρίπης είναι αισθητά μεγαλύτερη σε σχέση με την ίδια εποχή πέρυσι. Τα στοιχεία μέχρι πριν από λίγες ημέρες έδειξαν ότι 10 ήταν οι ασθενείς που εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας για νοσηλεία

λόγω επιπλοκών.

Κατά την χειμερινή περίοδο 2015-2016, η γρίπη παρουσίασε κορύφωση την πρώτη βδομάδα του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία που κατέγραψε το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι ασθενείς που κινδυνεύουν πιο άμεσα και εισάγονται συνήθως στα νοσοκομεία είναι οι ηλικιωμένοι, καθώς συχνά ταλαιπωρούνται και από άλλες χρόνιες παθήσεις που συνυπάρχουν στον οργανισμό τους μαζί με τη γρίπη.

Σημαντική για την πρόληψη της γρίπης είναι η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, ώστε να περιοριστεί η μετάδοσή της.

Τι είναι η γρίπη και ποια είναι τα συμπτώματά της;

Η γρίπη είναι μία παθολογική κατάσταση, η οποία δημιουργείται όταν εισβάλλει στον οργανισμό κάποιος από τους ιούς της Α, Β και C. Συνήθως η γρίπη εμφανίζεται με σποραδικά κρούσματα και στη συνέχεια, μπορεί να εξελιχθεί σε επιδημία και να πλήξει μεγαλύτερη ομάδα του πληθυσμού.

Τα πρώτα συμπτώματα της γρίπης αρχίζουν με υψηλό πυρετό, ρίγη, πόνο στους μύες και στα οστά, βήχα, αδυναμία, ατονία, κακή διάθεση, πονόλαιμο ή καταρροή. Συνήθως η γρίπη περνάει μέσα σε λίγες ημέρες, ωστόσο σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις αναφέρονται κάποιες επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν τον ασθενή στο νοσοκομείο (π.χ. πνευμονία, βρογχίτιδα κ.ά.)

Ομάδες υψηλού κινδύνου για να νοσήσουν ή να παρουσιάσουν κάποια επιπλοκή είναι οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι ασθενείς που πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα (καρδιοπάθεια, νευρολογική διαταραχή, άσθμα, διαταραχές αίματος, χρόνια νόσος πνευμόνων κ.ά.) και οι εγκυμονούσες, γι’ αυτό θα πρέπει να τηρούνται οι σωστοί κανόνες υγιεινής για να αποφευχθεί η διασπορά της γρίπης, ενώ αν παρουσιάσει κάποιο άτομο τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να σπεύσει στο γιατρό για να λάβει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Τι πρέπει να κάνω αν διαγνωστώ με γρίπη;

Το κυριότερο από όλα που θα συστήσει ένας γιατρός είναι η ξεκούραση του ασθενούς. Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να παραμείνει για λίγες ημέρες στο σπίτι, να κοιμάται αρκετές ώρες και να ξεκουράζεται. Επίσης, θα πρέπει να πίνει άφθονα υγρά, χυμούς, ζεστά ελαφριά ροφήματα, να αποφεύγει το κάπνισμα, να λαμβάνει τα φάρμακα που θα του συστήσει ο γιατρός και να μην καταναλώνει αλκοόλ.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά οι ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιάζονται εγκαίρως κάθε χρόνο για να προστατευθούν από την γρίπη και να αποφύγουν τυχόν επιπλοκές που αυτή επιφέρει.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω με φυσικούς τρόπους τη γρίπη;

Πέρα από τη συντηρητική αγωγή που θα συστήσει ο γιατρός σου, μπορείς κι εσύ με κάποιες απλές συμβουλές να ξεπεράσεις τη γρίπη με απόλυτα φυσικούς τρόπους.

Πιες άφθονα υγρά

Ο οργανισμός όταν ασθενεί χρειάζεται αναπλήρωση των σωματικών υγρών για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον ιό, ο οποίος τον ταλαιπωρεί. Τις μέρες που ταλαιπωρείσαι από γρίπη πιες άφθονο νερό, χυμούς φρούτων και ζεστά ροφήματα όπως τσάι ή χαμομήλι. Η βιταμίνη C που περιέχουν τα φρούτα θα βοηθήσει πολύ τον οργανισμό σου να επανακάμψει και θα δυναμώσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Ξεκουράσου

Η ανάπαυση τις μέρες που παλεύεις με την γρίπη είναι επιβεβλημένη. Δώσε την ευκαιρία στο σώμα σου να αναπληρώσει τη χαμένη του ενέργεια και κοιμήσου αρκετές ώρες, ώστε να ξεκουραστείς και να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τη γρίπη με τον καλύτερο τρόπο.

Βάλε το σκόρδο στη διατροφή σου

Το σκόρδο έχει αντιβακτηριδιακές και αντιιικές ιδιότητες. Προσπάθησε να το εντάσεις στις σούπες που τρως όταν έχεις γρίπη. Προσοχή, στις γυναίκες που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης, καθώς υπάρχει συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης σκόρδου την ημέρα.

Πιες αφέψημα βοτάνων

Τα βότανα έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό και λειτουργούν προστατευτικά ενάντια σε μικρόβια και ιούς. Πιο συγκεκριμένα, για τη γρίπη συνιστώνται αφεψήματα με βάση τη μέντα, το τζίντζερ, το χαμομήλι, το φύλλο τσουκνίδας, το φασκόμηλο, το τσάι και την καλέντουλα. Για πιο άμεση ανακούφιση από τον πονόλαιμο, όταν καταναλώνεις τσάι μπορείς να προσθέσεις και λίγο μέλι.

Κατανάλωσε τροφές με βιταμίνες C, D και ψευδάργυρο

Η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος είναι γνωστά για την ενίσχυση που παρέχουν στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και τη δράση που έχουν ενάντια σε μικρόβια και ιούς. Και η βιταμίνη D ωστόσο, βοηθά στη διαδικασία της επούλωσης και επιταχύνει έτσι, την ταχεία ανάρρωση του ασθενούς.

Κάνε συχνές πλύσεις με αλατόνερο

Οι πλύσεις με αλατόνερο στη μύτη σε καθημερινή βάση βοηθούν να αντιμετωπιστεί πιο άμεσα το σύμπτωμα της καταρροής, αλλά και του βήχα, καθώς βοηθά στην απόχρεμψη.

Κανάλωσε προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι καλά βακτήρια που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να αντιμετωπίσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισβάλλουν σε αυτόν. Έχει αποδειχθεί ότι η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να θωρακίσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προστατεύσει τον οργανισμό από ιούς και βακτήρια.

Δοκίμασε την πρόπολη

Η πρόπολη είναι μια ουσία που συλλέγεται από μέλισσες και είναι πλούσια σε βιοφλαβονοειδή. Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται για την πρόληψη της γρίπης και γενικότερα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι διαθέσιμη είτε σε σιρόπι είτε σε σπρέυ και βοηθά τόσο στην πρόληψη όσο και στην μείωση των συμπτωμάτων της γρίπης.

Πιες εχινάκεια

Η εχινάκεια είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος, αλλά και για την πρόληψή τους. Έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτικές και αντιιικές ιδιότητες και δρα αποτελεσματικά ενάντια σε ιούς και βακτήρια. Καλό θα ήταν να ληφθεί στην αρχή μιας ίωσης για να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Τι να κάνω αν επιμένουν τα συμπτώματα;

Η φυσική αντιμετώπιση της γρίπης είναι ίσως μία λύση, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αμελήσεις την επίσκεψή σου στο γιατρό και την διάγνωση που ο ίδιος θα δώσει.

Ειδικότερα, αν τα συμπτώματα επιμείνουν θα πρέπει απαραιτήτως να απευθυνθείς σε έναν ειδικό παθολόγο/ παιδίατρο, ώστε μέσα από την κλινική εξέταση να διαπιστωθεί ποια ακριβώς είναι η πάθηση που σε ταλαιπωρεί και πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα