Γρίπη και αντιγριπικός εμβολιασμός
Γράφει η Κακαβέτση Αγνή, Παθολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr
Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο,μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά κάτω των 2 ετών,ενήλικες άνω των 65 ετών και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Τι είναι η γρίπη;Η γρίπη είναι μια οξεία λοίμωξη που προσβάλλει τόσο το ανώτερο όσο/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη,φάρυγγας,λάρυγγας) και προκαλείται από διάφορους ιούς κυρίως Α,Β και C της γρίπης μεταδιδόμενοι με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ομιλία,τον βήχα και
Συχνά συναντάμε τον όρο γρίπη με συνώνυμα όπως “κρύωμα” ή “ ίωση”,αλλά “γρίπη” με την αυστηρή έννοια του όρου,είναι η νόσος που οφείλεται στους προαναφερόμενους ιούς και εκδηλώνεται με βαρύτερη κλινική εικόνα.
Ο τύπος Α της γρίπης προκαλεί τις πιο σοβαρές λοιμώξεις και ο C τις πιο ελαφρές.Έξαρση της γρίπης παρουσιάζεται μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου οπότε και εκδηλώνονται κάθε χρόνο σποραδικά κρούσματα.
Τι ειναι επιδημια και τι πανδημια της γριπης;Ως επιδημία (επι+δήμος),χαρακτηρίζονται οι εξάρσεις ασθενειών που εμφανίζονται σ’έναν ανθρώπινο πληθυσμό και δεδομένη χρονική περίοδο .Μπορεί να περιορίζεται γεωγραφικά σ΄έναν τόπο ή μια ολόκληρη χώρα .Στην περίπτωση που η επιδημία εξαπλωθεί και εκτός γεωγραφικών ορίων μιας χώρας,ορίζεται ως πανδημία .
Κάθε 2-3 χρόνια συνήθως έχουμε εμφάνιση επιδημιών γρίπης,ενώ κάθε 10-15 χρόνια έχουμε πανδημίες όπου η πλειονότητα του πληθυσμού μιας χώρας προσβάλλεται από τη νόσο.
Πως μεταδιδεται η γριπη ;Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μια ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 3-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα.Τα παιδιά μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μια εβδομάδα.Η μετάδοση γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων(φτάρνισμα,βήχας).Λόγω της εύκολης διασποράς,σε κίνδυνο βρίσκονται άτομα που διαμένουν σε γηροκομεία ή μαθητές σχολείων,ειδικά το χειμώνα λόγω ψύχους και συγχρωτισμού(πολύς κόσμος μαζί) σε κλειστούς χώρους.
Πως εκδηλώνεται και πόσο διαρκούν τα συμπτώματα;Τα κύρια συμπτώματα είναι πυρετός,μυαλγία,αδυναμία,βήχας,καταρροή,πονόλαιμος, κεφαλαλγία,έντονη εφίδρωση.Η ασθένεια διαρκεί κατά μέσο όρο 2-5 ημέρες,ορισμένες φορές και περισσότερο (ο βήχας π.χ μπορεί να επιμένει για αρκετό διάστημα).Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν ναυτία, εμέτους, διάρροιες, συμπτώματα σπάνια στους ενήλικες.
Η γρίπη από το κοινό κρυολόγημα,το οποίο προκαλείται από μια πληθώρα διαφορετικών ιών,διαφέρει στο γεγονός ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές (ενίοτε θανατηφόρες).Τα συμπτώματα του «κοινού κρυολογήματος» είναι ηπιότερα,διαρκούν λιγότερο και σπάνια επιπλέκονται. Σε κάθε περίπτωση αναγκαία κρίνεται η συμβουλή του ιατρού.
Ποιες ειναι οι επιπλοκές της γρίπης;Συχνότερη είναι η πνευμονία,(κυρίως σε διαβητικούς,πνευμονοπαθείς και ηλικιωμένους).Μπορεί να οφείλεται στον ίδιο το ιό,ή σε δευτεροπαθή μικροβιακά αίτια,κρίσεις άσθματος σε άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα,παρόξυνση χρόνιας βρογχίτιδας,επιδείνωση καρδιακής ανεπάρκειας και σακχαρώδους διαβήτη.
Ηπιότερες επιπλοκές είναι η μέση ωτίτιδα,η ιγμορίτιδα,σπανιότερα μυοκαρδίτιδα και παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Πως θεραπεύεται η γρίπη;Θεραπευτικά,όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις,έτσι και η γρίπη «θα κάνει τον κύκλο της».Η θεραπεία περιλαμβάνει ξεκούραση,λήψη πολλών υγρών,λήψη αντιπυρετικών,παυσίπονων,αποφυγή καπνίσματος.Ασπιρίνη δε θα πρέπει να δίδεται σε παιδιά ή εφήβους χωρίς τη συμβουλή ιατρού διότι μπορεί να προκληθεί σοβαρό νόσημα που λέγεται σύνδρομο Reye,ενώ στους ενήλικες μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές παθήσεις και αιμορραγία.
Υπάρχουν ειδικά αντιϊκά φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια της νόσου εάν χορηγηθούν τις πρώτες δύο μέρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.Η χρήση αντιβιοτικών έχει ένδειξη μόνον σε περιπτώσεις επιπλοκής λόγω μικροβιακής λοίμωξης.
Πως μπορούμε να προστατευθούμε απο τη γρίπη;Ο κύριος τρόπος πρόληψης μέχρι σήμερα είναι ο εμβολιασμός,ο οποίος είναι αποτελεσματικός στο 70-90% των περιπτώσεων και η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής όπως πλύσιμο των χεριών τακτικά και αποφυγή κλειστών χώρων με πολύ κόσμο.
Πότε πρέπει να γίνεται εμβολιασμός και σε ποιες ομάδες ατόμων;
Συνιστάται να γίνεται ο εμβολιασμός στις αρχές του φθινοπώρου (αρχές Οκτωβρίου έως μέσα Νοεμβρίου) ώστε το άτομο να είναι ανοσοποιημένο την εποχή της έξαρσης της νόσου (δηλ.το χειμώνα).Η ανοσία που αφήνει το εμβόλιο εξασθενεί μετά από 6 μήνες περίπου γιαυτό και ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος κάθε χρόνο,μιας και οι ιοί της γρίπης αλλάζουν συνεχώς.
Απαραίτητος ο εμβολιασμός σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω,σε πάσχοντες από χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, αιμοσφαιρινοπάθειες, σακχαροδιαβητικούς, νεφροπαθείς,τρόφιμους γηροκομείων και σε όσους διαμένουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης και ανοσοκατασταλμένους.
Επειδή το εμβόλιο περιέχει νεκρούς ιούς γρίπης η τμήματα του ιού,για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει τη νόσο.
Το εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια εμπύρετων νοσημάτων,σε άτομα με υπερευαισθησία στα συστατικά του εμβολίου,σε άτομα που έχουν εκδηλώσει αναφυλακτοειδείς αντιδράσεις σε αυγά (εξαιρούνται μόνο τα άτομα με βαριά χρόνια πνευμονοπάθεια στα οποία το εμβόλιο θα γίνει μετά από απευαισθητοποίηση).
The post Γρίπη και αντιγριπικός εμβολιασμός appeared first on Doctoranytime blog | Ενημερώση για όλα τα θέματα υγείας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- Showbiz: Δ. Μάρκος: Η αγωνία για την υγεία του και η επέμβαση στο μάτι! (Φωτογραφίες - video)
- Νάνσυ Νικολαΐδου: Δείτε φωτογραφίες από την υπέροχη παραδοσιακή μονοκατοικίας της στην Δροσοπηγή!
- Η Μαρία Σολωμού «αποχαιρετά» την κόμη
- Γερμανού: Η «πόρτα», που έφαγε από τους γνωστούς φίλους της και δεν πηγαίνουν στην εκπομπή της
- Ξέσπασε η Φωτεινή Ψυχίδου για τους «έντεχνους»: Η σκληρή κριτική στον πρώην της, Μπάμπη Στόκα
- Σε κρίσιμη κατάσταση πολύ γνωστός τραγουδιστής μετά από τροχαίο
- Το σοκ της Τσανακλίδου πάνω από την τούρτα!
- Πολύ γνωστός Έλληνας: "Έβλεπα τον ακάλυπτο &φανταζόμουν ότι θα γίνει ένα εικονοστάσι για μένα όταν πια θα έπεφτα"
- 9 μήνες: Ο γιατρός που παρακολουθεί τη Δάφνη είναι έτοιμος να την ξυπνήσει από το κώμα
- Mind Diet: Τι είναι και γιατί μιλάνε όλοι για τη νέα δίαιτα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Doctor Anytime
- Τελευταία Νέα Doctor Anytime
- Γρίπη και αντιγριπικός εμβολιασμός
- Γενικές πληροφορίες για την κολποσκόπηση
- Θέλω να μιλήσω σε έναν ψυχολόγο, αλλά φοβάμαι πως θα εκτεθώ…
- Ημικρανίες – Πονοκέφαλος: Αντιμετώπιση με βελονισμό
- Διαβητικό πόδι
- Μυρμηκίες και θεραπευτική αντιμετώπιση
- Οδηγίες για μια θετική πρώτη εμπειρία του παιδιού στον παιδοδοντίατρο
- Υπάρχει εξέλιξη στην διενέργεια της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής;
- Ψυχιατρικές διαταραχές: Ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle
- Νάνσυ Νικολαΐδου: Δείτε φωτογραφίες από την υπέροχη παραδοσιακή μονοκατοικίας της στην Δροσοπηγή!
- Αυτό το Instagram account θα εμπνεύσει κάθε νέα μαμά
- Πολύ γνωστός Έλληνας: "Έβλεπα τον ακάλυπτο &φανταζόμουν ότι θα γίνει ένα εικονοστάσι για μένα όταν πια θα έπεφτα"
- Φωτεινή Ψυχίδου: Η σκληρή κριτική στον πρώην σύζυγό της
- Τι δίδαξε ο David Bowie με το στυλ του!
- Showbiz: Δ. Μάρκος: Η αγωνία για την υγεία του και η επέμβαση στο μάτι! (Φωτογραφίες - video)
- Εμφύτευμα θα σώζει χρήστες ναρκωτικών!
- Μήπως τελικά έχει πολύ θράσος; Δείτε τι έκανε ο Ben Affleck στην Jennifer Garner
- ΑΥΤΟ είναι το γάντι που σταθεροποιεί το χέρι ατόμων με Πάρκινσον!
- ΠΑΡΑΤΟΛΜΟ: 21χρονος φοιτητής κάνει σκι στους χιονισμένους δρόμους!