Περιεδρικό απόστημα: τι είναι και πώς δημιουργείται

Γράφει ο Μιχαήλ Όθων, Γενικός Χειρουργός και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Τα περιεδρικά αποστήματα απασχολούν μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και ειδικά ανθρώπους που κάνουν καθιστική εργασία. Το περιεδρικό απόστημα δημιουργείται κοντά στον πρωκτό, είτε στο άνοιγμα του πρωκτικού σωλήνα είτε του ορθού που είναι το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου και ουσιαστικά είναι μια κοιλότητα γεμάτη με πύον.

Πώς προκαλείται;

Το περιεδρικό απόστημα προκαλείται από μόλυνση της περιοχής κοντά στον πρωκτό με μικρόβια που βρίσκονται στον πρωκτικό

σωλήνα. Όλα αυτά τα μικρόβια βρίσκονται φυσιολογικά στο έντερο και στο δέρμα ακριβώς έξω από τον πρωκτικό σωλήνα, και λόγω ενός μικρού τραυματισμού ή διαταραχή της ανατομίας της περιοχής βρίσκουν την ευκαιρία να εισχωρήσουν σε βαθύτερα στρώματα και να μολύνουν την περιοχή δημιουργώντας μια αποστηματική κοιλότητα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα συνάδουν με την διαδικασία της φλεγμονής,, που χαρακτηρίζεται από οίδημα και ερυθρότητα, η οποία δεν έχει ακόμα την υφή ενός αποστήματος. Με την πάροδο του χρόνου, τα μικρόβια διέρχονται στους πρωκτικούς αδένες, δημιουργώντας περιορισμένες περιοχές με πύον στην περιοχή του πρωκτού και του ορθού. Αυτό προκαλεί έντονο και μακροχρόνιο πόνο στην περιοχή, πόνο που εντείνεται με τις κινήσεις ή την βάδιση, συνοδεύεται από πυρετό και έντονη δυσκολία στην καθημερινότητα του ασθενούς.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση του περιεδρικού αποστήματος γίνεται με την κλινική εξέταση. Σε ποιο επιπλεγμένες καταστάσεις μπορεί να ζητηθούν και εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς και απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία ή ενδο-ορθικό υπέρηχο.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του περιεδρικού αποστήματος είναι η ευρεία διάνοιξη-παροχέτευση και ο χειρουργικός καθαρισμός της αποστηματικής κοιλότητας. Αν πρόκειται για μικρό απόστημα διενεργείται τοπική αναισθησία, ενώ αν το απόστημα είναι βαθύ, αντιμετωπίζεται συνήθως με γενική αναισθησία. Η άμεση αντιμετώπιση ενός περιεδρικού αποστήματος δρα και ως προφύλαξη για χειρότερες καταστάσεις, όπως είναι το περιεδρικό συρίγγιο, το οποίο και χρήζει βαρύτερης χειρουργικής αντιμετώπισης. Για τον πόνο χορηγούνται παυσίπονα, ενώ η αντιβιοτική αγωγή κρίνεται ως υποχρεωτική. Σε περίπτωση απλής διάνοιξης του αποστήματος και μη ολοκληρωμένης αντιμετώπισης, η δημιουργία περιεδρικού συριγγίου είναι θέμα 4-6 εβδομάδων.

The post Περιεδρικό απόστημα: τι είναι και πώς δημιουργείται appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Αναζητήσεις
μολυνση κοντα στον πρωκτο
Τυχαία Θέματα