10 τρικς για να βοηθήσετε το παιδί σας να δοκιμάσει νέες τροφές

Ορισμένες φορές είναι πραγματική πρόκληση να πείσετε το μικρό σας να δοκιμάσει νέες τροφές.

Ωστόσο επειδή το διαιτολόγιο του μικρού σας πρέπει να είναι ισορροπημένο, δηλαδή να περιλαμβάνει συγκεκριμένες ποσότητες από 5 βασικές ομάδες τροφών (γαλακτομικά, φρούτα, λαχανικά, κρέας και ψωμί-δημητριακά) είναι σημαντικό να είναι ανοιχτό σε δοκιμές.

Δείτε 10 εύκολους τρόπους για να το βοηθήσετε:

Προσπαθήστε να τρώτε μαζί με το παιδί σας και δώστε του το καλό παράδειγμα τρώγοντας εσείς τις τροφές που φοβάται.

Δώστε του στην αρχή μια μικρή ποσότητα από αυτό που αρνείται να φάει

και προσφέρετε περισσότερο αφού το φάει. Είναι καλύτερο το νέο τρόφιμο, όπως η σαλάτα για παράδειγμα, να παρουσιάζεται σαν συνοδευτικό και όχι σαν κύριο γεύμα. Ακόμα κι αν δείχνει άρνηση στην αρχή, κάποια στιγμή θα το ξαναδοκιμάσει.

Κάντε το γεύμα διασκέδαση. Χρησιμοποιήστε σερβίτσια με έντονα χρώματα και όμορφα σχέδια, παροτρύνετε το παιδί να συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού και ενθαρρύνετέ το να φάει μόνο του. Οι έρευνες μας λένε ότι, όταν το φαγητό παρουσιάζεται με θετικό τρόπο, είναι πιο πιθανό να γίνει αποδεκτό.

Εξασφαλίστε του ένα ήσυχο και αρμονικό περιβάλλον, χωρίς ανοιχτή τηλεόραση ή φωνές.

Προσπαθήστε να μη δείχνετε αγχωμένοι ή ενοχλημένοι και μην αναστατώνεστε αν το παιδί αρνηθεί κάποιο φαγητό. Απομακρύνετε το πιάτο χωρίς σχόλια και μην του προσφέρετε κάτι άλλο.

Αποφύγετε να του προσφέρετε σνακ, όπως μπισκότα, σοκολάτες ή αναψυκτικά, στη διάρκεια της ημέρας, καθώς θα έχει μειωμένη όρεξη την ώρα του φαγητού. Προτιμήστε τα φρούτα, το γιαούρτι ή ένα τοστ με τυρί.

Δώστε του χρόνο, αλλά όχι απεριόριστο. Αν το παιδί σας αργεί πολύ να φάει, βάλτε ένα πλαφόν έως 30 λεπτά για το γεύμα.

Αφήστε το να παίξει με το φαγητό, αλλά μην του επιτρέπετε να τρέχει και να παίζει με παιχνίδια την ώρα του φαγητού.

Ποτέ μην απειλήσετε ή επιβάλετε στο παιδί να φάει κάτι, και μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως τιμωρία ή ανταμοιβή. Σε πολλές έρευνες έχει βρεθεί ότι η γονική πίεση για την κατανάλωση τροφής συσχετίζεται με αυξημένη νεοφοβική συμπεριφορά των παιδιών.

Αποφύγετε να αναλύσετε τι υπάρχει μέσα σε κάθε φαγητό. Έχει αποδειχθεί πως, όταν τα λαχανικά είναι «κρυμμένα» στα φαγητά, τα παιδιά συνηθίζουν στη γεύση τους. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να τρίψετε κολοκυθάκι, μελιτζάνα, ντομάτα και πιπεριές μέσα σε φαγητά όπως οι σούπες, τα βραστά, οι σάλτσες για τα μακαρόνια, οι σπιτικές πίτες. Αν τελικά του αρέσει η γεύση, τότε του εκμυστηρεύεστε και τα «κρυφά» συστατικά του.

Και λίγα επιπλέον τρικ!

– Προσφέρετε τα νέα φαγητά στην αρχή του γεύματος, όταν το παιδί σας πεινάει πραγματικά.

– Προσφέρετε τα φαγητά σε μορφή που είναι ελκυστική στα παιδιά, όπως finger foods, σε σχήμα ζώου, με χρωματιστά φρούτα και λαχανικά για γαρνιτούρα.

– Σερβίρετε μαζί με το νέο φαγητό και κάποιο αγαπημένο του.

– Αφήστε τα ζεστά φαγητά να κρυώσουν, και τα κρύα φαγητά να ζεσταθούν. Στα παιδιά συχνά δεν αρέσουν οι ακραίες θερμοκρασίες.

– Σερβίρετε το ίδιο φαγητό παρασκευασμένο με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, τη μία μέρα σερβίρετε κολοκύθια σε μπαστουνάκια, και την άλλη σε ροδέλες.

Πηγή: imommy.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα