Aegean – Ελληνικά Πετρέλαια: Ξεκίνησαν οι πτήσεις και για μεταφορά υγειονομικού υλικού

Δέκα δωρεάν πτήσεις μεταφοράς ιατροφαρμακευτικού υλικού προσφέρουν η AEGEAN και τα Ελληνικά Πετρέλαια, όπως είχαν επισημάνει σε κοινή ανακοίνωσή τους και η πρώτη έγινε, με φορτίο από την Κίνα. Οι δύο όμιλοι έχουν αναλάβει και όσες πτήσεις επαναπατρισμού κριθεί απαραίτητο, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια έκαναν και δωρεά 8 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σε ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος της Aegean, μεταφέρθηκε από την Κίνα

μεγάλη ποσότητα υγειονομικού υλικού (1,7 εκατομμύρια μάσκες) δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση και Ελλήνων Εφοπλιστών, προσγειώθηκε τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Με σειρά πτήσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, έχει προγραμματιστεί να φτάσουν στη χώρα μας πάνω από 13 εκατομμύρια απλές χειρουργικές μάσκες και υλικά ατομικής προστασίας, όπως εξειδικευμένες μάσκες, στολές και ασπίδες προσώπου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ως τώρα μεταφορά υγειονομικού υλικού από την Ελλάδα που προέρχεται από δωρεές.

Η μεταφορά του υλικού από την Κίνα στην Αθήνα γίνεται με πτήσεις ειδικά διαμορφωμένων αεροσκαφών της Aegean αλλά και πτήσεις Cargo. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τουλάχιστον άλλες τρεις πτήσεις που έχουν μισθωθεί από τους δωρητές και μεταφέρουν υγειονομικό υλικό.

Το κόστος της προμήθειας, αλλά και της μεταφοράς του υλικού στην Ελλάδα, καλύπτεται κυρίως από δωρεές ιδρυμάτων και εταιρειών. Η μεταφορά του υλικού γίνεται από την πόλη Τιεντσίν της Κίνας.

Όπως ανέφεραν Aegean και Ελληνικά Πετρέλαια, στόχος τους είναι να συμβάλουν στην προσπάθεια της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης του κορονοϊού. Οι δύο όμιλοι θα προσφέρουν, μάλιστα, δωρεάν όσες πτήσεις επαναπατρισμού κριθεί απαραίτητο να εκτελεστούν από την ελληνική κυβέρνηση.

«Σε συνεργασία με την ΕΛΠΕ Όμιλος Εταιρειών και την EKO Greece πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εχθές η πτήση ειδικού σκοπού με προορισμό την Κίνα για τη μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού. Ύστερα από ένα ταξίδι 10,5 ωρών, με μία ενδιάμεση στάση φτάσαμε στο αεροδρόμιο Tianjin της Κίνας όπου μας υποδέχτηκαν με χαρά οι συνάνθρωποί μας, γεμίσαμε το αεροσκάφος με απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό υλικό για τη χώρα μας και επιστρέψαμε σήμερα το πρωί στην Αθήνα», ανέφερε η Aegean, μετά την πραγματοποίηση της πρώτης πτήσης.

Ειδικότερα, η AEGEAN προσφέρει τα αεροπλάνα, τα πληρώματα και τα υπόλοιπα μεταβλητά έξοδα των πτήσεων ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια, μέσω της ΕΚΟ, θα καλύψουν όλο το κόστος των καυσίμων για τις πτήσεις αυτές.

Οι δύο εταιρείες αρχικά προσφέρουν έως 10 πτήσεις προς την Άπω Ανατολή/Κίνα ή όπου αλλού μπορεί να παράγεται το ιατροφαρμακευτικό υλικό, ή άλλα αναγκαία υλικά και εξοπλισμός και είναι εφικτό να πετάξουν τα αεροπλάνα της AEGEAN.

Ο συντονισμός των αναγκών θα γίνεται από το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας ώστε να υπάρχει η μέγιστη αποτελεσματικότητα, ενώ οι πτήσεις μπορεί να καλύπτουν και ανάγκες Περιφερειών, Κοινωφελών Ιδρυμάτων, ή άλλων φορέων που έχουν εξασφαλίσει ή δωρίσει εξοπλισμό στην Πολιτεία.

Μετατροπές αεροσκαφών

Να σημειωθεί ότι η AEGEAN, με στόχο να αυξήσει τη χωρητικότητα για μεταφορά φορτίου έχει ήδη μετατρέψει δύο AIRBUS A320/321 από τον στόλο της, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς όσο το δυνατόν περισσότερων ποσοτήτων φαρμάκων, εξοπλισμού ή άλλου ιατρικού υλικού πρώτης ανάγκης. Με αυτό τον τρόπο ο συνολικός διαθέσιμος όγκος είναι κατά τρεις φορές μεγαλύτερος για το Α320, δηλαδή στα 120 κυβικά μετρα και στα 170 κυβικά μέτρα για το Α321.

Από την πλευρά τους τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ΕΚΟ θα συνεχίσουν να διατηρούν ανοικτές τις εγκαταστάσεις σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, προκειμένου να εξυπηρετήσουν και τυχόν έκτακτους ανεφοδιασμούς που μπορεί να χρειαστούν την περίοδο αυτή.

Πτήσεις επαναπατρισμού

AEGEAN και Ελληνικά Πετρέλαια θα προσφέρουν, επίσης, κατά τον ίδιο τρόπο δωρεάν όποιες πτήσεις επαναπατρισμού χρειαστεί και ζητήσει το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Εξωτερικών. Οι πτήσεις αυτές θα γίνονται μόνο εφόσον το κρίνει το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, και με τα κριτήρια συμμετοχής αλλά και τις συνθήκες υποδοχής που θα ορίζει κατά περίπτωση. Στις πτήσεις αυτές υπάρχει κενό κάθισμα μεταξύ των επιβατών ενώ για λόγους μεγαλύτερης προστασίας δεν θα υπάρχει και catering service.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας βοήθεια έχουν στείλει η Κίνα, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με δικά τους αεροπλάνα. Προηγήθηκαν, δηλαδή, η δωρεά 11 τόνων υγειονομικού υλικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η πτήση της Air China, η οποία μετέφερε προ ημερών στην Ελλάδα από την Κίνα ως δωρεά 1.200.000 μάσκες και υγειονομικό υλικό, αλλά και η προμήθεια 5 τόνων χλωροκίνης από την Ινδία.

Πηγή: Aegean – Ελληνικά Πετρέλαια: Ξεκίνησαν οι πτήσεις και για μεταφορά υγειονομικού υλικού - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα