Brexit ώρα μηδέν: Τελευταία ημέρα της Βρετανίας στην ΕΕ – 60 χρόνια προόδου και αναταράξεων
Από τις 23 Ιουνίου του 2016, ημέρα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, πέρασαν 1.318 μέρες, και απομένουν λίγες ώρες πριν η απόφαση αυτή περάσει στην ιστορία.
Απόψε στις 23.00 το βράδυ, τοπική ώρα, είναι προγραμματισμένο να γίνει το επίσημο Brexit και μία σειρά από γεγονότα και εκδηλώσεις προγραμματίζονται στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις
Το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα φωτιστεί με τα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου και ένα ρολόι που θα προβάλλεται στους τοίχους της πρωθυπουργικής κατοικίας θα δείχνει την αντίστροφη μέτρηση για το Brexit, ξεκινώντας από τις 22.00 το βράδυ.
Εκείνη την ώρα αναμένεται και το ειδικό διάγγελμα που θα απευθύνει προς το έθνος ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, για να σηματοδοτήσει την ιστορική μέρα της αποχώρησης. Αναμένεται να τονίσει «τη δυναμική που ξεδιπλώνεται μπροστά στον βρετανικό λαό, καθώς η χώρα εισέρχεται σε ένα νέο κεφάλαιο», και να καλέσει τους πολίτες να αρπάξουν την ευκαιρία για την οποία είχαν ψηφίσει στο δημοψήφισμα ώστε να προχωρήσουν μπροστά ενωμένοι.
Με τα χρώματα της σημαίας της χώρας θα φωταγωγηθούν και άλλα κυβερνητικά κτίρια, ενώ στην πλατεία του κοινοβουλίου θα κυματίζουν σε όλους τους ιστούς οι σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φαράζ προγραμματίζει εορτασμούς με ένα πάρτι που θα διοργανώσει στην πλατεία του κοινοβουλίου, γύρω στις 21.00 το βράδυ, με την χορηγία της καμπάνιας του “Leave Means Leave”, που πρόκειται να συγκεντρώσει τους ένθερμους υποστηρικτές του Brexit. Στις εκδηλώσεις αυτές αναμένονται μπάντες, κωμικοί, αλλά και ομιλίες.
Σήμερα, εξάλλου, θα τεθούν σε κυκλοφορία τρία εκατομμύρια αναμνηστικά νομίσματα της μισής λίρας, στα οποία αναγράφεται η φράση «Ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη». Ο Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται να είναι ο πρώτος που θα λάβει ένα από τα νομίσματα αυτά.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, θα φιλοξενήσει στο δημαρχείο μετά τις 17.00 εκδήλωση για τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στην πρωτεύουσα, κατά την οποία θα έχουν την ευκαιρία να συμβουλεύονται ειδικούς δικηγόρους για το πρόγραμμα εγκατάστασης για το δικαίωμα παραμονής στη Βρετανία (EU Settlement Scheme).
Από ομάδες υποστηρικτών της καμπάνιας Leave θα διοργανώνονται εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας για να σηματοδοτήσουν την «Ημέρα της Ανεξαρτησίας», όπως την αναφέρουν. Οι εκδηλώσεις αυτές αναρτώνται στην ιστοσελίδα της καμπάνιας.
Επίσης, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα ειδικό υπουργικό συμβούλιο, που θα φιλοξενηθεί σε μέρος εκτός του Λονδίνου, βόρεια της Αγγλίας, για να τονιστεί η πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει την περιφέρεια.
Εξήντα χρόνια προόδου και αναταράξεων
Από την Συνθήκη της Ρώμης στη δημιουργία του ευρώ και τη μεταναστευτική κρίση, επιστροφή στις σημαντικές στιγμές που σημάδεψαν 60 χρόνια ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Η γέννηση της Ενωσης
Στις 9 Μαΐου 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, θέτει τον θεμέλιο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος προτείνοντας στη Γερμανία, μόλις πέντε χρόνια μετά την παράδοσή της, να τεθεί η γαλλογερμανική παραγωγή άνθρακα και χάλυβα υπό έναν οργανισμό ανοικτό σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Η Συνθήκη του Παρισιού, που συγκροτεί την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα υπογράφεται στις 18 Απριλίου 1951. Η Ευρώπη των «Εξι» (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία) είναι πραγματικότητα.
Από την ΕΟΚ στην ΕΕ
Στις 25 Μαρτίου 1957, οι Εξι υπογράφουν στη Ρώμη την ιδρυτική συνθήκη της πολιτικής και οικονομικής Ευρώπης. Συγκροτείται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, μία κοινή αγορά που βασίζεται στην ελεύθερη κυκλοφορία με την κατάργηση των τελωνειακών φραγμών ανάμεσα στα κράτη μέλη. Οι θεσμοί τίθενται σε λειτουργία στις αρχές του 1958.
Τον Ιανουάριο 1973, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και η Ιρλανδία εντάσσονται στην ΕΟΚ, για να ακολουθήσουν η Ελλάδα (1981), η Ισπανία, η Πορτογαλία (1986), η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σουηδία (1995).
Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, δεύτερη θεμελιώδης πράξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπογράφεται στις 7 Φεβρουαρίου 1992. Προβλέπει το πέρασμα σε κοινό νόμισμα και εγκαθιδρύει την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Από τον Ιανουάριο 1993, η κοινή αγορά γίνεται πραγματικότητα με την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών, προσώπων και κεφαλαίων. Τον Μάρτιο 1995, οι συμφωνίες του Σένγκεν επιτρέπουν στους Ευρωπαίους να ταξιδεύουν χωρίς ελέγχους διαβατηρίων.
Ευρώ και Ενωση των 28
Την 1η Ιανουαρίου 2002, το ευρώ κάνει την είσοδό του στην καθημερινή ζωή 300 εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία επιλέγουν να διατηρήσουν τα εθνικά τους νομίσματα.
Εκφράζοντας μία ουτοπία την επομένη της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου το 1989, η διεύρυνση προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αρχίζει σταδιακά να επιβάλλεται. Δέκα νέες χώρες εντάσσονται στην ΕΕ τον Μάιο 2004: Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Σλοβενία, Μάλτα , Κύπρος. Θα ακολουθήσουν η Βουλγαρία και η Ρουμανία το 2007 και η Κροατία το 2013.
Ο καιρός των κρίσεων
Την άνοιξη 2005 η απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τους γάλλους και τους ολλανδούς ψηφοφόρους βυθίζει την Ενωση σε θεσμική κρίση. Από την κρίση η Ενωση βγαίνει με την συνθήκη της Λισαβόνας, μετά τη δύσκολη επικύρωσή της το 2009. Σκοπός της είναι να βελτιώσει τη λειτουργία των θεσμών της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το 2009, η Ελλάδα ανακοινώνει υπερβάλλουσα αύξηση του ελλείμματός της, σε ένα πρώτο σήμα συναγερμού για την τεράστια οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει. Η Ελλάδα, στην συνέχεια η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος ζητούν την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που με την σειρά τους ζητούν την επιβολή μέτρων λιτότητας. Η κρίση χρέους οδηγεί στην πτώση του ενός μετά τον άλλο ευρωπαίων ηγετών και αυξάνει τα αρνητικά αισθήματα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Πριν προλάβει να βγει από την οικονομική κρίση, η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση από το 1945 με την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων αιτούντων άσυλο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση σπαράσσεται στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.
Το Brexit
Στις 23 Ιουνίου 2016, οι Βρετανοί ψηφίζουν (51,9%) υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για την διαδικασία της εξόδου θέτουν σε δοκιμασία την βρετανική πολιτική τάξη και τους Ευρωπαίους, που ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός «Brexit χωρίς συμφωνία».
Μία πρώτη συμφωνία ΕΕ-Λονδίνου απορρίπτεται τρεις φορές από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Μία δεύτερη συμφωνία, της 17ης Οκτωβρίου, θα χρειασθεί να περιμένει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Βρετανία και την νίκη των Τόρις του Μπόρις Τζόνσον, για να λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου.
Επειτα από τρεις αναβολές, το Brexit θα υλοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου στις 23.00 (τοπική ώρα και GMT). Θα είναι η πρώτη φορά που ην Ευρωπαϊκή Ενωση θα χάνει ένα μέλος.
Πηγή: Brexit ώρα μηδέν: Τελευταία ημέρα της Βρετανίας στην ΕΕ – 60 χρόνια προόδου και αναταράξεων - altsantiri
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ''Θρίλερ'' σε εξέλιξη: Το Oruc Reis μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα -Σπεύδει να το συναντήσει η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»
- Νεκρός ο Φώτης Ντούλος - Είχε αφήσει σημείωμα
- Σοκ στη Λαμία από τον αιφνίδιο θάνατο νεαρής κοπέλας
- Τίγρης επιτέθηκε σε αγρότη - Δεν φαντάζεστε τι κόλπο έκανε για να γλιτώσει απ' τα δόντια της (vid)
- Πώς θα βρείτε το κινητό σας όταν είναι στο αθόρυβο
- Τραγωδία στους Αγίους Θεοδώρους: 28χρονος κρεμάστηκε στο σπίτι του - Τον βρήκαν οι γονείς του
- Ανακοινώθηκε ο θάνατος του Φώτη Ντούλου – Το σημείωμα που άφησε
- Tηλεοπτική βόμβα: Παγώνει η νέα εκπομπή του Μάρκου Σεφερλή!
- Ο Γιώργος Λιάγκας μιλάει για τον χωρισμό του: Έχω κλάψει όσο ποτέ άλλοτε
- Διεγράφη για... να επιστρέψει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Αποκάλυψη Στάνκογλου για «Άγριες Μέλισσες»: Στο σενάριο δεν υπήρχε στη συγκεκριμένη σκηνή…
- Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Καρπάθου
- Brexit ώρα μηδέν: Τελευταία ημέρα της Βρετανίας στην ΕΕ – 60 χρόνια προόδου και αναταράξεων
- Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό Ορούτς Ρέις – Το παρακολουθεί ελληνική φρεγάτα (video)
- Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 31/1
- Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαλειφθεί παγκοσμίως έως τον επόμενο αιώνα
- Λήξη συναγερμού στο ΑΧΕΠΑ: Δεν είχε κοροναϊό ο ασθενής (video)
- Νεκρός ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Φώτης Ντούλος – Επέμενε για την αθωότητά του (video)
- Βελτιώνεται ο καιρός – Ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα
- Συνεχίζονται οι εμπρησμοί: Τυλίχτηκαν στις φλόγες αυτοκίνητα σε Κυψέλη και Θεσσαλονίκη (video)
- Τελευταία Νέα altsantiri
- Brexit ώρα μηδέν: Τελευταία ημέρα της Βρετανίας στην ΕΕ – 60 χρόνια προόδου και αναταράξεων
- Συνεχίζονται οι εμπρησμοί: Τυλίχτηκαν στις φλόγες αυτοκίνητα σε Κυψέλη και Θεσσαλονίκη (video)
- Νεκρός ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Φώτης Ντούλος – Επέμενε για την αθωότητά του (video)
- Λήξη συναγερμού στο ΑΧΕΠΑ: Δεν είχε κοροναϊό ο ασθενής (video)
- Αποκάλυψη Στάνκογλου για «Άγριες Μέλισσες»: Στο σενάριο δεν υπήρχε στη συγκεκριμένη σκηνή…
- Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαλειφθεί παγκοσμίως έως τον επόμενο αιώνα
- Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό Ορούτς Ρέις – Το παρακολουθεί ελληνική φρεγάτα (video)
- Παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό – 213 οι νεκροί, οικονομικές επιπτώσεις βλέπει το ΔΝΤ
- Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Καρπάθου
- Βελτιώνεται ο καιρός – Ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ποια είναι τα δέκα μεγάλα περιφερειακά λιμάνια που ιδιωτικοποιούνται
- Ανάπτυξη των μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας αποφάσισαν Σταϊκούρας-Πλακιωτάκης
- Τι απαντά η ΠΓΕ για τις εξελίξεις στην ΠΑΕ
- Ο Άγιος Θεόδωρος ο Χατζής και ο Οδ. Ελύτης
- Ολυμπιακός: Μεγάλο πλήγμα με τον Χαραλαμπόπουλο-Χάνει το υπόλοιπο της σεζόν!
- Χρήστος Φερεντίνος: Δείτε πώς σχολιάζει τις φάρσες του Σάββα Πούμπουρα (Video)
- NASA: Ολοκλήρωσε την αποστολή του το τηλεσκόπιο Spitzer
- Νεκρός ο Φώτης Ντούλος – Το αινιγματικό σημείωμα στο σπίτι του
- Μέγκαν Μαρκλ: Τα τρικ που χρησιμοποιεί για να βγαίνει τέλεια στις φωτογραφίες
- Άγιοι Θεόδωροι αυτοκτονία: Κρεμάστηκε με το λουρί του σκύλου του