Guardian: ΠΟΥ και κράτη άλλαξαν τις πολιτικές τους για τον κορονοϊό βασιζόμενοι σε στοιχεία από μια μικρή αμφιλεγόμενη εταιρεία

Μια ελάχιστα γνωστή αμερικάνικη εταιρείας στατιστικής, η Surgisphere, «παρέσυρε» ορισμένα κράτη αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε λάθη στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, παρέχοντάς τους αμφιλεγόμενα δεδομένα, στα οποία βασίστηκαν για να αλλάξουν ακόμα και την πολιτική τους για την πανδημία, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Guardian.

Η αποκάλυψη αυτή, εγείρει ερωτήματα και για την αξιοπιστία ερευνών που δημοσιεύονται σε μερικά από τα πιο δημοφιλή επιστημονικά έντυπα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έρευνα που

παρουσίαζε ως επικίνδυνη τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, καθώς τα στοιχεία για την έρευνα είχαν δοθεί από την Surgisphere.

Η μεθοδολογία των ερευνητών αλλά και ο τρόπος συλλογής των δεδομένων προκάλεσε από την αρχή ενστάσεις, ενώ σήμερα το Lancet τήρησε αποστάσεις από την έρευνα που το ίδιο δημοσίευσε.

Μια εταιρεία από το… πουθενά

Εντύπωση, επίσης, προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα, σύμφωνα με τον Guardian, το πώς η Surgisphere που ιδρύθηκε το 2008 ως εταιρεία υγειονομικής εκπαίδευσης μετατράπηκε σε κάτοχο μιας διεθνούς βάσης δεδομένων, η οποία έχει πρόσβαση σε δεδομένα από 96.000 ασθενείς και 1.200 νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο.

Ένας… συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και ένα μοντέλο στους υπαλλήλους

Το ακόμα πιο περίεργο είναι οι υπάλληλοι της εταιρείας, στους οποίους φαίνεται να συγκαταλέγονται ένας συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και ένα μοντέλο για ενηλίκους και διοργανώτρια εκδηλώσεων που παρουσιάζεται ως στέλεχος μάρκετινγκ.

Οι εργαζόμενοι είναι μόλις πέντε, όπως φαίνεται στη σελίδα της εταιρείας στο LinkedIn και από ό,τι φαίνεται έχουν μικρό ή ανύπαρκτο υπόβαθρο τόσο στη συλλογή δεδομένων όσο και επιστημονική κατάρτιση.

Η εταιρεία, παρόλο που υποστηρίζει ότι «τρέχει» μία από τις μεγαλύτερες και γρηγορότερες νοσοκομειακές βάσεις δεδομένων στον κόσμο, δεν έχει απολύτως καμία διαδικτυακή παρουσία. Στο Twitter έχει λιγότερους από 170 ακολούθους, δεν έχει πραγματοποιήσει καμία ανάρτηση από τον Οκτώβριο του 2017 και τον Μάρτιο του 2020, ενώ αν δει κανείς την ιστοσελίδα της, αναρωτιέται με ποιον τρόπο θα μπορούσαν τα νοσοκομεία να επικοινωνήσουν με την εταιρεία για να ανανεώσουν τη βάση δεδομένων.

Αμφιβολίες για την έρευνα της Lancet με δεδομένα από την Surgisphere

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τα δεδομένα φαίνεται ότι έχουν συγκεντρωθεί νόμιμα από περισσότερα από χίλια νοσοκομεία παγκοσμίως, ενώ σε δεδομένα της εταιρείας έχουν στηριχθεί έρευνες που δημοσιεύτηκαν σε δύο από τα πιο κορυφαία ιατρικά περιοδικά στον κόσμο, το Lancet και το New England Journal of Metedine. 

Οι συγκεκριμένες μελέτες προκάλεσαν αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και στην απόφαση του ΠΟΥ και ερευνητικών ινστιτούτων ανά τον κόσμο για την διακοπή των κλινικών μελετών για την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης.

Ωστόσο, στη συνέχεια, εκφράστηκαν ανησυχίες για μη αξιόπιστα στοιχεία, με το Lancet να εκδίδει επισήμανση για «έκφραση ανησυχίας» σχετικά με τη μελέτη για την υδροξυχλωροκίνη, ενώ παρόμοια αναγγελία έγινε και από το «New England Journal of Medicine».

Keywords
Τυχαία Θέματα