H Microsoft βύθισε data center στα ανοιχτά των νησιών Όρκνεϊ

Η Microsoft πόντισε ένα data center στη θάλασσα στα ανοιχτά των νησιών Όρκνεϊ, προκειμένου να εξετάσει κατά πόσον αυτό θα βοηθούσε στην αποδοτικότητα από πλευράς ενέργειας.

Όπως αναφέρει το BBC, το συγκεκριμένο data center είναι ένας λευκός κύλινδρος

που περιέχει υπολογιστές στο εσωτερικό του, και μπορεί να παραμείνει στον πυθμένα για διάστημα μέχρι και πέντε ετών. Ένα υποθαλάσσιο καλώδιο τροφοδοτεί το data center με ενέργεια και το συνδέει με το υπόλοιπο Ίντερνετ, ωστόσο εάν υπάρξει δυσλειτουργία στους υπολογιστές, δεν είναι δυνατή η επισκευή τους.

Το αρχιπέλαγος Όρκνεϊ επελέγη επειδή αποτελεί επίκεντρο έρευνας πάνω στην ανανεώσιμη ενέργεια, και η βασική θεωρία είναι ότι το κόστος ψύξης των υπολογιστών θα μειωθεί σημαντικά εάν αυτοί τοποθετούνται στον βυθό.
«Νομίζουμε ότι επιτυγχάνουμε πολύ καλύτερη ψύξη υποβρυχίως παρά στη στεριά», είπε ο Μπεν Κάτλερ, υπεύθυνος του Project Natick της Microsoft και συνέχισε: «Επιπρόσθετα, εφόσον δεν υπάρχουν άνθρωποι, μπορούμε να αφαιρέσουμε το οξυγόνο και τους περισσότερους υδρατμούς από την ατμόσφαιρα, μειώνοντας τη διάβρωση, που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στα data centers».

Συγκριτικά με τα κανονικά data centers που φιλοξενούν τον τεράστιο όγκο των δεδομένων του Ίντερνετ στον κόσμο, το εν λόγω data center είναι μικρό-ωστόσο διαθέτει αρκετό αποθηκευτικό χώρο για την αποθήκευση πέντε εκατομμυρίων ταινιών. Το πρώτο πειραματικό υποθαλάσσιο data center της Microsoft, «Leona Philpot», ποντίστηκε για πέντε μήνες το 2015.

Εάν το Project Natick σημειώσει επιτυχία, η Microsoft οραματίζεται την πόντιση ομάδων πέντε κυλίνδρων τέτοιου είδους τη φορά, και δυνατότητες εγκατάστασης ενός data center στη θάλασσα μέσα σε διάστημα 90 ημερών- τη στιγμή που για να γίνει το ίδιο στη στεριά απαιτούνται χρόνια.

Το εγχείρημα είναι πολυεθνικού χαρακτήρα: Ο κύλινδρος φτιάχτηκε στη Γαλλία από τη ναυπηγική Naval, φορτώθηκε με servers και μετά μεταφέρθηκε θαλασσίως από τη Βρετάνη στο Όρκνεϊ. Εκεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας (EMEC) παρείχε βοήθεια, περιλαμβανομένου του καλωδίου που συνδέει το data center με την ακτή.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα