H ελευθερία του Τύπου κινδυνεύει στην Ευρώπη – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα (εικόνες)

Στον κατάλογο της ΜΚΟ πλέον περιλαμβάνονται 21 χώρες όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται «πολύ σοβαρή»Ο λόγος μίσους και οι επιθέσεις εναντίον του Τύπου δεν περιορίζονται πλέον στις χώρες με απολυταρχικά καθεστώταΕντυπωσιακή η βελτίωση της Ελλάδας

Η ελευθερία του Τύπου επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο την περσινή χρονιά σε όλο τον κόσμο, ενώ το κλίμα μίσους απέναντι στους δημοσιογράφους, το οποίο καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, απειλεί τις

δημοκρατίες, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).

Η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου, όπως την περιέγραψαν στην έκθεσή τους οι RSF, είναι ζοφερή. Στον κατάλογο της ΜΚΟ πλέον περιλαμβάνονται 21 χώρες όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται «πολύ σοβαρή». Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ χωρών, με το Ιράκ να προστίθεται στη λίστα όπου βρίσκονται κυρίως χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα, όπως η Αίγυπτος και η Κίνα. Η Βόρεια Κορέα παραμένει στη χαμηλότερη θέση της κατάταξης, την 180η.

Ωστόσο ο λόγος μίσους και οι επιθέσεις εναντίον του Τύπου δεν περιορίζονται πλέον στις χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα. Οι RSF κατέγραψαν τη μεγαλύτερη επιδείνωση στην ελευθερία του Τύπου σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες:

Η Τσεχία, όπου ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν εμφανίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κρατώντας ένα ψεύτικο καλάσνικοφ με την επιγραφή «για τους δημοσιογράφους», έχασε έντεκα θέσεις και έπεσε στην 34η.

Η Σλοβακία όπου ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο χαρακτήρισε τους δημοσιογράφους «αντισλοβακικές βρώμικες πόρνες» και «ηλίθιες ύαινες». Η Μάλτα όπου δολοφονήθηκε η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία έπεσε 18 θέσεις στην 65η

H Σερβία έχασε δέκα θέσεις και πλέον βρίσκεται στην 77ηΟι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ έχασαν δύο θέσεις για να καταλήξουν στην 45η.

«Ο κατάλογος αυτός παρουσιάζει ένα δυστυχώς οφθαλμοφανές φαινόμενο: την αύξηση σε μεγάλο αριθμό δημοκρατιών της ρητορικής μίσους εναντίον των δημοσιογράφων. Και εκδήλωση αυτού του μίσους είναι πραγματικά επικίνδυνη», σχολίασε ο Κριστόφ Ντελουάρ γενικός γραμματέας των RSF.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που πλήττει, σύμφωνα με τον ίδιο, «δημοκρατίες τόσο διαφορετικές όσο οι Φιλιππίνες (133η θέση) του προέδρου Ντουτέρτε, ο οποίος προειδοποίησε ότι η δημοσιογραφική ιδιότητα “δεν σώζει κάποιον από τη δολοφονία”, η Ινδία (138η θέση), όπου στρατιές τρολ που χρηματίζονται από πολιτικά κόμματα προάγουν το μίσος εναντίον των δημοσιογράφων, ή τις ΗΠΑ όπου ο Ντόναλντ Τραμπ τους χαρακτηρίζει “εχθρούς του λαού”».

Η θέση της Ελλάδας

Μπορεί η μεγαλύτερη επιδείνωση στην ελευθερία του Τύπου να καταγράφηκε σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η Ελλάδα παρουσίασε μια εντυπωσιακή βελτίωση, καθώς ανέβηκε 14 θέσεις στην κατάταξη, δηλαδή «σκαρφάλωσε» από την 88η στην 74η.

Αύξηση της λεκτικής βίας εναντίον του Τύπου

Οι RSF ανησυχούν για την αύξηση της λεκτικής βίας εναντίον του Τύπου στην Ευρώπη, όπου δύο δημοσιογράφοι δολοφονηθήκαν τους τελευταίους μήνες (ο Τσέχος Γιαν Κούτσιακ και η Μαλτέζα Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία).

Η Νορβηγία παραμένει στην πρώτη θέση της κατάταξης, ωστόσο «υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες», εκτιμά ο Ντελουάρ.

«Αν και η Ευρώπη παραμένει μακράν η ήπειρος όπου διασφαλίζεται καλύτερα η ελευθερία του Τύπου, αυτό το ευρωπαϊκό μοντέλο αποδυναμώνεται: τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες πτώσεις στην κατάταξη καταγράφηκαν στην Ευρώπη», καταγγέλλει.

Σύμφωνα με τους RSF, το δηλητηριώδες κλίμα εναντίον των δημοσιογράφων υπονομεύει ένα από τα βασικά θεμέλια της δημοκρατίας.

«Όσοι αμφισβητούν τη νομιμότητα των δημοσιογράφων παίζουν ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο παιχνίδι. Οι δημοκρατίες δεν πεθαίνουν από τα πραξικοπήματα, αλλά μπορούν να πεθάνουν από μικρές φωτιές και μία από τις πρώτες σπίθες είναι συνήθως το μίσος εναντίον των δημοσιογράφων», προειδοποίησε ο Ντελουάρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα