H Κομισιόν «αδειάζει» Τουσκ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Η Κομισιόν πήρε αποστάσεις από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σχετικά με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ότι η Κομισιόν διαφωνεί με το σημείωμα του Τουσκ, ότι η έως τώρα πολιτική της ΕΕ στη διαχείριση του μεταναστευτικού υπήρξε «διχαστική» και «αναποτελεσματική».

Δείτε επίσης: «Απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή η πρόταση Τουσκ», τόνισε ο Αβραμόπουλος

«Η επιστροφή σε ένα μοντέλο προ-κρίσης,

σε μια απομονωμένη και μη συντονισμένη εθνική δράση δεν είναι επιλογή. Κάτι τέτοιο θα πρόδιδε τη συλλογική μας προσπάθεια των τελευταίων χρόνων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού», δήλωσε ο Σχοινάς, σημειώνοντας ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό ως μία ευρωπαϊκή προσέγγιση και πως το σημείωμα που διένειμε χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μόνο εν μέρει αντανακλά την κοινή συνολική προσέγγιση της ΕΕ.

Συνεχίζοντας, εξέφρασε τη δυσφορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ότι το σημείωμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν αντιμετωπίζει το θέμα Σένγκεν, σημειώνοντας πως η ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαχείριση των συνόρων και τη χρηματοοικονομική στήριξη για την Αφρική, αλλά και με την αλληλεγγύη εντός της Ε.Ε. και τη διατήρηση της ελεύθερης διακίνησης στη ζώνη Σένγκεν.

«Η Επιτροπή διαφωνεί απόλυτα με τη δήλωση ότι ο μηχανισμός μετεγκατάστασης, ήταν αναποτελεσματικός», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι πάνω από 32.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 90% των επιλέξιμων ατόμων προς μετεγκατάσταση.

Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προστατεύει το νόμο και τις αποφάσεις που ελήφθησαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Η απόφαση για το μηχανισμό μετεγκατάστασης είναι απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η νομιμότητα της οποίας έχει επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», υπενθύμισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θεωρεί πως μια συμφωνία για το μεταναστευτικό θα είναι εφικτή μόνο αν υπάρχει υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.

Δείτε επίσης: Ο Τίμερμανς «αδειάζει» Τουσκ: Ή ευρωπαϊκή λύση ή καμία λύση στη μεταναστευτικό

Δυσαρέσκεια ευρωβουλευτών

Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το έγγραφο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για το προσφυγικό, στο πλαίσιο της συζήτησης της Ολομέλειας στο Στρασβούργο για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, χαρακτήρισε το έγγραφο Τουσκ για το προσφυγικό «απαράδεκτο, προκλητικό και αντιευρωπαϊκό». Απευθυνόμενος στον Τουσκ, σχετικά με την επιστολή του στους ευρωπαίους ηγέτες για το προσφυγικό, ο Παπαδημούλης τόνισε πως «διχαστικές δεν είναι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις, αλλά το ίδιο το έγγραφο», ενώ ανέφερε ότι όταν διάβασε αυτό το κείμενο νόμιζε ότι το υπογράφει «ο κύριος Κατσίνσκι ή ο κύριος Όρμπαν, όχι ο πρόεδρος του Συμβουλίου».

«Η Κομισιόν με τη στήριξη του Κοινοβουλίου έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον των κυβερνήσεων που αρνούνται να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Και είναι ντροπή για την Ευρώπη ο πρόεδρος του Συμβουλίου να μαχαιρώνει στην πλάτη την Κομισιόν», επισήμανε ο Παπαδημούλης, σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Κομισιόν, περιμένουν κι από το Συμβούλιο και από τη Σύνοδο Κορυφής να κάνει «αυτό που πρέπει, διότι δεν μπορεί η Ελλάδα και η Ιταλία να σηκώνουν μόνες τους, με ελλιπή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, το βάρος του προσφυγικού».

Στην επιστολή Τουσκ αντέδρασε και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς. Όπως επισήμανε, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί πλέον να κλείνει τα μάτια στο μεταναστευτικό και να μετατρέπει την Ελλάδα και την Ιταλία σε αποθήκες ψυχών». Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε πως «πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Τουσκ ότι δεν πρόκειται να περάσουν οι μεθοδεύσεις του για κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων κατανομής προσφύγων στην Ε.Ε.». Τέλος, σημείωσε ότι το Δουβλίνο ΙΙΙ «πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί με ρυθμίσεις που θα ενισχύουν την αλληλεγγύη και δεν θα μετατρέπουν τα κράτη πρώτης εισόδου σε αποδιοπομπαίους τράγους».

Επίθεση στον Τουσκ εξαπέλυσαν και οι Πράσινοι, με την επικεφαλής της ευρωομάδας, Σκα Κέλερ, να επισημαίνει πως με την εν λόγω επιστολή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «υπονομεύει τις προοπτικές μιας πολιτικής για τους πρόσφυγες που βασίζεται στην αλληλεγγύη στην Ευρώπη». «Είναι απαράδεκτο να ενισχύει αντιδραστικές χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία. Χωρίς δίκαιη ανακατανομή των προσφύγων, η ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου θα είναι ευάλωτη σε κρίσεις. Ως πρόεδρος του Συμβουλίου, ο Τουσκ πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση της κρίσης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, χωρίς να την επιδεινώνει», επισήμανε η κ. Κέλερ.

«Πραγματικά σοκαρίστηκα χθες από το έγγραφο Τουσκ», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων, Γκι Βερχόφσταντ, σημειώνοντας ότι αυτό που υπονοούσε η επιστολή ήταν ότι η ΕΕ μόνο μπορεί να βοηθάει τα κράτη-μέλη στο μεταναστευτικό, το οποίο είναι εθνική ευθύνη. «Για μένα η λύση μπορεί να έλθει μόνο από την Ε.Ε.. Δεν υπάρχει λύση χωρίς την Ε.Ε.», επισήμανε ο Βερχόφσνταντ, προσθέτοντας ότι ο Τουσκ «υπονομεύει» την ευρωπαϊκή προσέγγιση για την οποία έχει εργαστεί η Επιτροπή αλλά και το Κοινοβούλιο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα