«Κατέρρευσε» άλλος ένας μύθος της ΝΔ στην Εξεταστική για την Υγεία (LIVE)

Με την κατάθεση της πρώην νομικής συμβούλου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθηνάς Οικονόμου, συνεχίζει τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στην Υγεία.

Δείτε επίσης: Ένταση στην Εξεταστική για την Υγεία – Οι «χρυσές» συμβάσεις, ο μπατζανάκης και οι φακές των 14 ευρώ

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η Επιτροπή αναμένει από την κ. Οικονόμου να δώσει διευκρινίσεις

για σκιώδεις συμβάσεις που σύναψε το ΚΕΕΛΠΝΟ και κυρίως για τη φωτογραφική προκήρυξη του υπερκοστολογημένου κτιρίου του Κέντρου.

Η Αθηνά Οικονόμου διετέλεσε συνεργάτης του υπουργού Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την περίοδο 1990 – 1992, Γεώργιου Σούρλα, και από το 1995 μέχρι πρότινος εκτελούσε χρέη νομικού συμβούλου στο ΚΕΕΛΠΝΟ, έχοντας προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της απόφασης απόλυσής της. Σημειώνεται ότι το Γραφείο Νομικών Θεμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν αυτοτελές και υπαγόταν κατευθείαν στον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου.

Δεν είχε γνώμη… για τίποτα

«Μου έλεγαν να μη λέω την γνώμη μου, εκτός αν μου το ζητήσουν», δήλωσε η πρώην νομική σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ στην εισαγωγική της τοποθέτηση, σημειώνοντας πως δεν ήταν αναγκαία η γνωμοδότησή της προκειμένου το Διοικητικό Συμβούλιο να πάρει αποφάσεις.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, ρώτησε τη μάρτυρα για το ρόλο της και κατά πόσο ως νομική σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθούσε τις δράσεις του και προειδοποιούσε την ηγεσία του οργανισμού για τη νομιμότητα τους. «Δεν μπορεί ένας έμμισθος δικηγόρος να κουνάει το δάχτυλο στη διοίκηση απάντησε», η Αθηνά Οικονόμου, επαναλαμβάνοντας ότι όταν την ρωτούσαν επεσήμανε το νομικό πλαίσιο.

Το έγγραφο που εξέθεσε τη ΝΔ

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Νότης Μηταράκης εκ της ΝΔ, εξέτρεψε για άλλη μια φορά τη συνεδρίαση από την εξεταζόμενη περίοδο, επαναφέροντας τις καταγγελίες του προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, που κατά την εξέταση του από την Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα, δηλώνοντας υποστηρικτής της ΝΔ, ισχυρίστηκε ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις στο αρχείο του οργανισμού από συγκεκριμένη εταιρεία φύλαξης, η οποία παρενέβη στο αρχείο του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να παραποιήσει στοιχεία για τον Άδωνη Γεωργιάδη, την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Υγείας.

Τη σκυτάλη πήρε ο Γιώργος Γεωργαντάς με φωνές περί «σίγουρης απιστίας», που προκάλεσαν την αντίδραση των μελών της Επιτροπής.

Ο νέος «μύθος» της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, που ισχυρίζεται ότι η νυν διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν εκτέλεσε απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου η οποία ζητούσε να σταματήσει να εκτελεί καθήκοντα φύλαξης η συγκεκριμένη εταιρεία σεκιούριτι – που παρεμπιπτόντως έχει επιλεγεί επί κυβέρνησης ΝΔ πριν από το 2010- κατέρρευσε ωστόσο.

Αυτό γιατί ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας κατέθεσε έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο τον Σεπτέμβριο του 2017 – και μάλιστα μόλις μία εβδομάδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου – ζητούσε από την Αστυνομία να διαθέσει προσωπικό για την φύλαξη του κέντρου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ απειλούσε ότι η υπόθεση αυτή θα έχει συνέχεια στη Δικαιοσύνη εν μέσω υπαινιγμών για σχέσεις της διοίκησης Ρόζενμπεργκ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την εταιρεία.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης προέτρεψε τέλος τους βουλευτές της ΝΔ να καταθέσουν επερώτηση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ώστε να γίνει κοινοβουλευτικός έλεγχος αν θεωρούν ότι υπάρχει κάτι μεμπτό και ζήτησε να επανέλθει η συζήτηση εντός πλαισίου.

«Όλα καλά» με το αμαρτωλό κτίριο των 18 εκατ. ευρώ

Κατά την εξέταση της μάρτυρος από τον Σπύρο Λάππα, καταδείχτηκε πως για τη φωτογραφική προκήρυξη του κτιρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, που κόστισε συνολικά 18 εκατ. ευρώ αλλά η αντικειμενική του αξία ήταν μόλις 3 εκατ. ευρώ, ουδέποτε ζητήθηκε γνωμοδότηση από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών.

Επίσης, κατά τα λεγόμενα του κ. Λάππα, μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης του υπερκοστολογημένου κτιρίου που στεγάζει τις υπηρείες του ΚΕΕΛΠΝΟ, πήρε εργολαβία με αντικείμενο στο εκτιμώμενο κτίριο.

Στα επίμονα ερωτήματα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Οικονόμου απέφευγε τις ευθείς απαντήσεις, λέγοντας πως έρχεται σε δύσκολη θέση εφόσον τα εμπλεκόμενα μέλη της διοίκησης κατέθεσαν στην Επιτροπή και παρέθεσαν τα σχετικά στοιχεία.

Σε ερώτηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου, αν στο διαγωνισμό για το επίμαχο κτίριο για τον οποίο υπήρχε 1 διεκδικητής θα μπορούσε να υπάρξει και δεύτερος, η μάρτυρας απάντησε ότι ακόμη και διεθνείς διαγωνισμοί προχωράνε με έναν ενδιαφερόμενο, με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο των ΑΝΕΛ, να επεμβαίνει τονίζοντας με νόημα ότι ήταν ο ίδιος διοικητής σε νοσοκομείο «δεν προχώρησε ποτέ διαγωνισμός με έναν διεκδικητή».

«Δεν είδε, δεν άκουσε, δεν ξέρει» υπουργικές παρεμβάσεις

Σε ερώτηση για το αν υπήρχε «μακρύ χέρι» υπουργών στο ΚΕΕΛΠΝΟ, η Αθηνά Οικονόμου είπε ότι προσωπικά εκείνη δεν δέχτηκε ποτέ κάποιο τηλεφώνημα, ούτε υπέπεσε στην αντίληψή της κάτι τέτοιο.

Όταν ο Σπύρος Λάππας τη ρώτησε την άποψή της για προηγούμενες καταθέσεις περί «μαύρης τρύπας στην οποία χάνονται όσα χρήματα κι αν ρίξεις μέσα», η μάρτυρας απέφυγε να διατυπώσει γνώμη.

Αναφερόμενη μάλιστα στην πρώην υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία είχε καταθέσει το παραπάνω, τη χαρακτήρισε αναξιόπιστη μάρτυρα που είχε από την περίοδο της θητείας της επιθετική στάση απέναντι στο κέντρο.

Στη συνέχεια, αφού παραδέχτηκε ότι νομικά βάσει Προεδρικού Διατάγματος απαγορεύεται η κατάτμηση συμβάσεων, δεν έδωσε σαφή απάντηση στο γιατί υπάρχουν εκατοντάδες συμβάσεις των 15.000 ευρώ με δεδομένο ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε δικαίωμα απευθείας αναθέσεων για συμβάσεις μέχρι 20.000 ευρώ.

Μία καθηγήτρια aerobic ανάμεσα στους 23 προσληφθέντες και άλλες 140 περιπτώσεις

Σε ερώτηση για τη νομιμότητα των 23 προσλήψεων του ΚΕΕΛΠΝΟ από χορηγικά πακέτα – υπαλλήλων που τοποθετήθηκαν τελικά στο υπουργείο Υγείας – είπε ότι δεν προβλέπεται να ελέγχονται αυτού του είδους οι ενέργειες από τη νομική υπηρεσία του κέντρου.

«Σας απασχόλησε το ΚΕΕΛΠΝΟ για το αν είναι νόμιμες οι συμβάσεις αυτών των ανθρώπων;», τη ρώτησε συγκεκριμένα ο Σπύρος Λάππας.

«Για το συγκεκριμένο θέμα δεν μου ζητήθηκε κάποια γνώμη» απάντησε αρχικά η μάρτυρας και πρόσθεσε πως από τον ιδρυτικό νόμο προβλέπεται στα έσοδα του ΚΕΕΛΠΝΟ να συνυπολογίζονται χορηγίες και δωρεές.

«Είναι καθόλα νόμιμο αυτό» υποστήριξε και πρόσθεσε πως οι 23 διορισμένοι δεν προσλήφθηκαν με την τυπική έννοια του όρου. «Παίρνετε θέση τώρα…», απάντησε τότε με νόημα ο κ. Λάππας, με τη μάρτυρα να τα… μαζεύει, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αναπαράγει ό,τι άκουσε από τους προηγούμενους μάρτυρες της Εξεταστικής Επιτροπής.

Σε ερώτηση του Χ. Τζαμακλή για το αν ήταν νομικά θεμιτό μια χορηγία για τις ουσιαστικές δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ να χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθούν οποιεσδήποτε προσλήψεις, η κ. Οικονόμου απάντησε ότι στη σύμβαση χορηγίας αναφερόταν ότι ο οργανισμός μπορούσε να διαθέσει τα χρήματα για τους σκοπούς του, επομένως μια τέτοια πρακτική ήταν και νόμιμη.

Υποστήριξε επίσης, ότι δεν ήταν απαραίτητο οι συγκεκριμένες προσλήψεις να επανέλθουν στο ΔΣ της επόμενης διοίκησης, καθώς επί προεδρίας Πιερρουτσάκου, προβλεπόταν χρονικό βάθος τους.

Όπως σημείωσε ο Χάρης Τζαμακλής η μία εκ των 23 προσλήψεων αφορούσε υπάλληλο με εξειδίκευση στο… aerobic. «Στα 22 χρόνια που είστε στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν γίνει συμβάσεις διαφόρων ειδών. Το 2013-2014 έγινε μία σύμβαση με μία κυρία που η ενασχόλησή της ήταν το aerobic. Σας είχε ξανατύχει κάτι τέτοιο;» ρώτησε τη μάρτυρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με εκείνη να απαντά: «Όχι, δεν μου λέει κάτι αυτό».

«Είχατε ακούσει ποτέ για κάποιο άτομο που να χρειάζεται το ΚΕΕΛΠΝΟ και να έχει σχέση με την αεροβική γυμναστική;» ξαναρώτησε το της Επιτροπής. «Αυτό δεν το έχω ακούσει, αλλά πολλές φορές συμβαίνει κάποιος να έχει σπουδάσει και να έχει γνώσεις για κάτι και να χρησιμοποιείται -επειδή έχει ανάγκη για δουλειά- σε κάποιο πρόγραμμα. Αυτό έχει συμβεί, δεν σημαίνει ότι το aerobic ήταν στις δράσεις και στις αρμοδιότητες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Προφανώς, θα χρησιμοποιήθηκε κάπου σαν γραμματέας, σε μια δράση…», συνέχισε η κ. Οικονόμου. «Στο γραφείο του υπουργού πήγε… Εκτός αν ο υπουργός (σ.σ. ο Άδωνις Γεωργιάδης) είχε ανάγκη να κάνει aerobic», της απάντησε τότε ο κ. Τζαμακλής.

Η Αθηνά Οικονόμου έστρεψε στη συνέχεια αλλού την κουβέντα, αποκαλύπτοντας ότι επί διοίκησης Άγγελου Χατζάκη στο ΚΕΕΛΠΝΟ (2004-2006) έγιναν 140 προσλήψεις που αποτελούν αντικείμενο έρευνας από τη Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, η μάρτυρας σημείωσε πως οι εν λόγω υπάλληλοι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από το καθεστώς ΙΔΟΧ (δηλαδή με σύμβαση ορισμένου χρόνου), έγιναν αορίστου (ΙΔΑΧ και είπε πως πολλοί από αυτούς τους 140, απασχολούντο σε άλλες υπηρεσίες, στον ΟΑΕΔ ή ακόμα στα… σπίτια τους. Έκανε λόγο, μάλιστα, για ζημιά του Δημοσίου ύψους 6 εκατ. ευρώ.

Είχε σπάσει το πόδι της όταν έγινε η αμαρτωλή σύμβαση ΚΕΕΛΠΝΟ – ΟΚΑΝΑ

Η πρώην νομική σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ ρωτήθηκε και για την «αμαρτωλή» σύμβαση του Οργανισμού με τον ΟΚΑΝΑ, από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Τζαμακλή.

Υπενθυμίζεται ότι –επί θητείας Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας- ο Οργανισμός έδωσε 10 εκατ. ευρώ στον ΟΚΑΝΑ χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη υπουργική απόφαση.

Η επιχορήγηση αυτή αφορούσε τη δημιουργία νέων δομών στήριξης τοξικοεξαρτημένων αλλά και πρόσληψη νέου προσωπικού, με το συνολικό ποσό που ήταν να καταλήξει στον ΟΚΑΝΑ να φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο Παύλος Πολάκης μιλώντας στο «Κόκκινο», δήλωσε ότι περίπου οκτώ μήνες μετά από την κατάθεση του ποσού, ο ΟΚΑΝΑ επανήλθε ζητώντας τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ. Από τον έλεγχο που διεξήχθη, αποκαλύφθηκε ότι από τα 10 εκατ. ευρώ, για τα 5-7 εκατ. ευρώ δεν υπάρχουν παραστατικά σχετικά με το πού χρησιμοποιήθηκαν, ενώ οι προσλήψεις στον ΟΚΑΝΑ δεν έγιναν ποτέ.

Στην ερώτηση αν η ίδια είχε συμβολή η Νομική Υπηρεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ στη συγκεκριμένη σύμβαση, η Αθηνά Οικονόμου, απέφυγε να απαντήσει επικαλούμενη το «δικαίωμα της σιωπής».

Όταν ο κ. Τζαμακλής της είπε ότι δεν μπορεί να κάνει χρήση του συγκεκριμένου δικαιώματος καθώς δεν ενέχεται κίνδυνος να ενοχοποιήσει τον εαυτό της, τη συνηγορία της μάρτυρος «ανέλαβε» ο Γιώργος Γεωργαντάς της ΝΔ, με τον Χ. Τζαμακλή να δηλώνει ότι «κάθε φορά που τα πράγματα δυσκολεύουν ο βουλευτής της ΝΔ πετιέται για να επικαλύψει την ερώτηση».

Τελικά, η Αθηνά Οικονόμου διέφυγε της δύσκολης θέσης καταθέτοντας ότι την περίοδο εκείνη είχε σπάσει το πόδι της και δεν πήγαινε στο ΚΕΕΛΠΝΟ κι ότι εκείνη είδε τη σύμβαση έτοιμη και υπογεγραμμένη.

«Δεν κούνησε το δάχτυλο της» για τις αχρείαστες καμπάνιες

Το θέμα των «μαύρων» ταμείων του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη ροή χρήματος προς μιντιάρχες για τις διαφημιστικές του καμπάνιες, έθεσε στην Αθηνά Οικονόμου, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ σπατάλησε σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες επικοινωνίας και εκστρατείες για τις οποίες μάλιστα δεν είχε αρμοδιότητα υλοποίησης.

Οι επίμαχες καμπάνες αφορούσαν στην εθνική επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο (η οποία είχε αποφασιστεί σε προηγούμενη περίοδο), σε δράσεις για την εποχική γρίπη την περίοδο 2011 – 2012, συμπράξεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για την υποστήριξη νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Υγείας για το έτος 2012, όπως και την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών.

Αφορούσαν επίσης ένα ακόμη πρόγραμμα για τον ιό HIV. Σημειώνεται ότι αν και υπήρχε η δυνατότητα για δωρεάν προβολή από τα ΜΜΕ, με βάση τις νομοθετικές διατάξεις και τους κανονισμούς του ΕΣΡ για τα ενημερωτικά μηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα, κάτι τέτοιο δεν αξιοποιήθηκε από την διοίκηση του Κέντρου, με αποτέλεσμα τα δυσθεώρητα αυτά ποσά να καταλήξουν σε τσέπες μιντιαρχών.

«Συμβουλέψατε το ΚΕΕΛΠΝΟ για το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει το δικαίωμα του στη δωρεάν προβολή κοινωνικών μηνυμάτων;», ρώτησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ τη μάρτυρα, με εκείνη να επαναλαμβάνει ότι «ως έμμισθη δικηγόρος δεν μπορούσε να κουνάει συνέχεια το δάχτυλο της στη διοίκηση» και δεν είχε αρμοδιότητα να αποφανθεί αν χρειαζόταν επέκταση των επικοινωνιακών δράσεων του Οργανισμού.

«Κουνήσατε έστω και μια φορά το δάχτυλο σας για το θέμα;» την ρώτησε στη συνέχεια ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ζητώντας αν είχε γραπτώς ποτέ επισημάνει το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο στην ηγεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ, για να λάβει την απάντηση πως αυτό ήταν γνωστό και δεν το είχε κάνει γραπτώς και ρίχνοντας την ευθύνη στους καναλάρχες που δεν παίζουν τα κοινωνικά μηνύματα σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης.

«Αυτό δεν έχει συμβεί σε καμία άλλη χώρα του πλανήτη», τόνισε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνεδρίαση:



ΠΗΓΗ: left.gr

Keywords
live, υγεια, μυθος, εξεταστικη, φωτεινή σκοπούλη, αδωνις γεωργιαδης, εν λόγω, κεελπνο, διευκρινίσεις, συριζα, εταιρεία, συγκεκριμένο, σημαίνει, οαεδ, οκανα, λοβερδος, hiv, μμε, ΕΣΡ, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αξια, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, αθηνα, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, γενοσημα, εκλογες 2012, βικυ σταματη, δραση, βασεις 2012, νεος παπας, φωτεινή σκοπούλη, βουλευτες, αστυνομια, γνωμη, δουλεια, δωρεαν, εθνικη, ηγεσια, θεμα, μμε, οκανα, πλαισιο, προγραμμα, ρωτησε, φακες, hiv, αδωνις, ατομο, γεωργιου, γινει, γριπη, δαχτυλο, δεδομενο, διαστημα, δυνατοτητα, διευκρινίσεις, διοικηση, διοικητης, δωσει, εγινε, εγγραφο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, εβδομαδα, εν λόγω, εννοια, ερχεται, εταιρεία, ετος, ευθυνη, ζημια, ζωνες, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, διαγωνισμοι, κυρια, κτιριο, λαππας, λογο, μεμπτο, μηνυματα, μηνες, νοημα, νομικη, οκτω, πηγαινε, ροη, προσληψεις, ρολο, σεκιουριτι, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σωμα, σπιτια, υπουργειο υγειας, φτανει, φορα, δικαιωμα, ετοιμη, γνωσεις, χωρα, υπουργειο, μια φορα, νομικου, νοσοκομειο, παυλος, πηγες, σημαίνει, σπυρος, θανασης, υγειας
Τυχαία Θέματα