Για «μείωση φορολογίας, εισφορών και κατάργηση του υποκατώτατου μισθού», δεσμεύτηκε ο Μητσοτάκης (video)

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από το χθες και ανέδειξαν τις χειρότερες όψεις του. Θα φύγουν όπως τους αξίζει. Όχι απλώς ηττημένοι, αλλά κυρίως απαξιωμένοι»Προειδοποίησε πως «ο κίνδυνος για την πατρίδα μας δεν έχει περάσει. Όσο η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές η θέση της παραμένει εξαιρετικά επισφαλής»«Σε 12 μήνες θα έρθω στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός»Ανέφερε τους έξι στόχους που «μπορούν να γίνουν σημείο συνάντησης και συμπόρευσης μιας πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας»«Η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί στα επόμενα 10 χρόνια με μέσο
ρυθμό 4%. Το χρέος της να μειωθεί δραστικά. Τα επόμενα πέντε χρόνια να δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίας»«Η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Είτε τώρα, είτε στην επόμενη Βουλή»«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τώρα, δεν ζητά “αριστερές” ή “δεξιές” λύσεις. Αλλά λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα. Δεν καλεί σε αντιπαραθέσεις για το παρελθόν, αλλά σε συμπόρευση για το μέλλον»

«Ζητώ από τους Έλληνες να δουλέψουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας περιέγραψε το σχέδιο του κόμματός του για τη μεταμνημονιακή εποχή, προαναγγέλοντας «μείωση της φορολογίας, των εισφορών και κατάργηση του υποκατώτατου μισθού».

Στο ξεκίνημα της ομιλία του, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «η φετινή ΔΕΘ γίνεται στη σκιά ενός μεγάλου πένθους. Η συγκυρία αποτελεί θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης», αλλά και πως «έχει σπάσει το συμβόλαιο που μας κρατούσε ενωμένους ως κοινωνία, αυτή η άρρητη συμφωνία εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτείας, μεταξύ παραγωγής και οικονομίας».

Επίσης, εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του για «την αύξηση της υπογεννητικότητας» καθώς έτσι «η Ελλάδα σταδιακά γερνάει και χάνει τον οικονομικό της δυναμισμό», ενώ προειδοποίησε πως «ο κίνδυνος για την πατρίδα μας δεν έχει περάσει. Όσο η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές η θέση της παραμένει εξαιρετικά επισφαλής», για να ζητήσει «από τους Έλληνες να δουλέψουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης».

«Σε 12 μήνες θα έρθω στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός» είπε ακόμα, ενώ συνεχίζοντας την κριτική του στην κυβέρνηση, ανέφερε πως «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από το χθες και ανέδειξαν τις χειρότερες όψεις του. Θα φύγουν όπως τους αξίζει. Όχι απλώς ηττημένοι, αλλά κυρίως απαξιωμένοι».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο στη συνέχεια για έξι στόχους που «μπορούν να γίνουν σημείο συνάντησης και συμπόρευσης μιας πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας».

Όπως τους ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Στόχος πρώτος: Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους.

Στόχος δεύτερος: Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήν τη φορά.

Στόχος τρίτος: Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό.

Στόχος τέταρτος: Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία.

Στόχος πέμπτος: Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας και

Στόχος έκτος: Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες».

«Η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί στα επόμενα 10 χρόνια με μέσο ρυθμό 4%»

Στη συνέχεια, στάθηκε στην ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια αλλά και στη δημιουργία 700 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας που θα δώσει μήνυμα για επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού στην Ελλάδα.

«Η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί στα επόμενα 10 χρόνια με μέσο ρυθμό 4%. Το χρέος της να μειωθεί δραστικά», είπε, σημειώνοντας ακόμα πως «τα επόμενα πέντε χρόνια να δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίας και να δοθεί το μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού να γυρίσουν στην πατρίδα τους».

Στη συνέχεια, κατέκρινε το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι «λάθος και καταστροφικό το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα με την υπογραφή των δανειστών», αλλά και πως «θα κόψουμε την θηλιά που στραγγαλίζει την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην οικονομία και ειδικά στην φορολογία, τόνισε πως «θα μειώσουμε παντού την φορολογία και τις εισφορές», ενώ υποσχέθηκε και «δραστική μείωση του ΦΠΑ εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων». Συνεχίζοντας, είπε ακόμη πως «ο φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 24%, από 40% σήμερα» και ότι «μέχρι το 2021 καταργούμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος».

Τέλος, «υλοποιούμε στα επόμενα δύο χρόνια τη δέσμευση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%», ενώ «αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών».

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή. Και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα», τόνισε και συμπλήρωσε πως «ο νόμος Κατρούγκαλου θα καταργηθεί».

Στο θέμα των συντάξεων, υπογράμμισε πως «διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό» και συμπλήρωσε ότι «οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%». Ακόμα, «όλοι οι νέοι εργαζόμενοι αποκτούν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις», για να εξηγήσει πως «η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου που θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα».

«Η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Είτε τώρα, είτε στην επόμενη Βουλή»

Επίσης, επανέλαβε την πάγια θέση της ΝΔ στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τονίζοντας πως η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία.

«Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει αυτήν τη συμφωνία. Είτε τώρα, είτε στην επόμενη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως πρόκειται για μια «συμφωνία ντροπής για το Σκοπιανό» που «εκχωρεί για πρώτη φορά τη Μακεδονική ταυτότητα και τη Μακεδονική γλώσσα στους γείτονές μας».

Παράλληλα, έστειλε και μήνυμα στην κυβέρνηση των Σκοπίων, πως «αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή».

«Δεσμεύομαι ότι θα καταργήσουμε τον υποκατώτατο μισθό»

«Δεσμεύομαι ότι θα καταργήσουμε τον υποκατώτατο μισθό που δημιουργεί μια τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζόμενων», τόνισε στη συνέχεια.

Εξηγώντας τη συγκεκριμένη αναφορά του, σημείωσε πως «ο κατώτατος μισθός θα μπορεί να καθορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Και προφανώς πρέπει να αυξηθεί, ακολουθώντας τη βελτίωση της οικονομίας».

Έκανε λόγο ακόμα για μεταφορά αρμοδιοτήτων «για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους δήμους». Σημείωσε πως «πιστεύουμε στην παραχώρηση περισσότερων κρατικών λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα που θα γίνει κυρίως, μέσω Συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα».

Σχολίασε ότι «παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Όπως τα 24 σχολεία στην Αττική. Όπου χτίστηκαν σύγχρονα, πρότυπα, σχολεία σε υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, όπως το Κερατσίνι», ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα του ΟΑΣΘ, λέγοντας: «Και στη Σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται και η απάντηση για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης» και κατέληξε: «Αρκετά πια με τους κομματικούς κηφήνες που το μόνο προσόν που διαθέτουν είναι πλεόνασμα θράσους και αλαζονείας».

Εκτίμησε ότι από τη μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία έχουν να ωφεληθούν όλοι, ακόμη και οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, διότι όπως είπε: «Η νοοτροπία μεγάλου δημόσιου τομέα δεν τους ωφέλησε. Γιατί όταν ξέσπασε η κρίση ξεγυμνώθηκαν όλες οι αδυναμίες του υδροκέφαλου, αργοκίνητου, αναποτελεσματικού, γραφειοκρατικού Κράτους. Μέσα στο οποίο “πνιγόταν” κάθε υγιής πρωτοβουλία. “Κλαδεύονταν” οι ικανοί. Προωθούνταν οι κομματικοί φίλοι και έμπαιναν στον αρχείο όσες ιδέες μπορούσαν να επιταχύνουν τις υποθέσεις των πολιτών και να μειώσουν το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων».

Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, ξεκαθάρισε όμως ότι δε θα κάνει καμία απολύτως έκπτωση σε ένα «απλό, σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης».

Κατάργηση των capital control

Επίσης, δήλωσε ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης θα είναι η πλήρης κατάργηση των capital controls. Eιδικότερα, σημείωσε ότι «εμπιστοσύνη είναι η λέξη κλειδί. Και επειδή πιστεύω στους Έλληνες μία από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η πλήρης κατάργηση των capital controls. Και είμαι σίγουρος ότι, αντί να φύγουν χρήματα από τις τράπεζες, θα επιστρέψουν κεφάλαια σε αυτές. Ξεκινώντας με τις εταιρικές καταθέσεις ύψους 12 δισ. που βρίσκονται στο εξωτερικό. Και μόνο με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των εταίρων μας μπορούμε να διεκδικήσουμε, σε δεύτερο χρόνο, το μεγάλο εθνικό στόχο».

«Κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού»

Παράλληλα, στάθηκε και στα ζητήματα της ασφάλειας και της παιδείας, τονίζοντας ότι «κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού».

Επανέλαβε ότι θα καταργήσει το νόμο Παρασκευόπουλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει καταντήσει την πόρτα της φυλακής περιστρεφόμενη πόρτα ξενοδοχείου» και υποσχέθηκε αξιολόγηση των πανεπιστημίων, καθώς και ορισμό βάσης για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σχολιάζοντας: «Σεβασμός στα χρήματα του φορολογούμενου δεν σημαίνει ότι μπορείς να γράφεις τρία και να έχεις την απαίτηση να πληρώσει την φοίτησή σου στο πανεπιστήμιο».

Μήνυμα σε αριστερούς και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους

Παράλληλα, έστειλε και μήνυμα στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, κάνοντας παραλληλισμούς με το 1974, αναφερόμενος εμμέσως στη στήριξη τότε του Κωνσταντίνου Καραμανλή από ψηφοφόρους και πέραν της κεντροδεξιάς.

«Απευθύνομαι σήμερα όχι μόνο προς τους πολίτες που ψήφισαν την παράταξή μας αλλά σε όλους. Και ανάμεσα τους στον απογοητευμένο κόσμο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς. Θέλω να τους στείλω ένα απλό και καθαρό μήνυμα», είπε.

«Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες κατά τις οποίες οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις αίρονται ενώπιον ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου διακυβεύματος. Διαφορές υπήρχαν και το 1974, αλλά υποχώρησαν προκειμένου να εδραιωθεί η Δημοκρατία», συνέχισε.

«Ένα αντίστοιχο αίτημα εθνικής αναγέννησης υπάρχει και σήμερα, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, μία πτώχευση, τέσσερα μνημόνια και τέσσερα χρόνια λαϊκισμού και ψέματος», εκτίμησε και εξέφρασε την άποψη ότι: «Η κατάσταση, λοιπόν, που έχει διαμορφωθεί τώρα, δεν ζητά “αριστερές” ή “δεξιές” λύσεις. Αλλά λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα. Δεν καλεί σε αντιπαραθέσεις για το παρελθόν, αλλά σε συμπόρευση για το μέλλον. Οι παλαιές ιδεολογικές διαφορές έχουν ξεθωριάσει. Οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές είναι σήμερα ανάμεσα στη δημαγωγία και στο αποτέλεσμα. Ανάμεσα στο σύνθημα και στην πράξη. Ανάμεσα στις αποσπασματικές παροχές και το συγκροτημένο σχέδιο. Ανάμεσα στο ψέμα και στην αλήθεια. Ανάμεσα στο χθες και στο αύριο».

Κατέληξε πως χρειάζεται να ενωθούν δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα σε ένα κοινό όραμα και μια νέα εθνική συστράτευση.

Απευθύνθηκε επίσης στους απογοητευμένους ψηφοφόρους που σκέπτονται την αποχή, λέγοντας πως αυτό δεν είναι λύση, αλλά η λύση είναι η συμμετοχή. «Η Ιστορία γράφεται πάντα από αυτόυς που συμμετέχουν, όχι από αυτούς που απέχουν».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
video, μειωση μισθων, μητσοτακης, απολυσεις στο δημοσιο, νεα δημοκρατια, capital controls, ΔΕΘ, χρεος, ελλαδα, βασεις, νατο, θηλιά, ΦΠΑ, ενφια, ΠΓΔΜ, νέα, βουλη, σκοπια, συριζα, σχολεια, οασθ, συγκοινωνιες, θεσσαλονικη, capital, τραπεζες, σημαίνει, πτώχευση, λύση, συμμετοχή, απε-μπε, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, αυξηση φπα, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αξιολογηση, εσπα 2021, κοινωνια, φπα εστιασης, πτώχευση, αργεντινη, δημοκρατια, εθνικη, θεμα, οασθ, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, ψεμα, capital, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, αξιζει, ασφαλιστικα ταμεια, αττικη, βρισκεται, γινει, γινεται, γλωσσα, δευτερο, δημοσιο, δοθει, δωσει, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εξι, επενδυσεις, εποχη, ευρωπη, ζητα, υγιης, ιδεες, υπηρχαν, θεσεις εργασιας, θετικο, θηλιά, ομιλια, ιση, κυβερνηση, κυρια, λύση, λογο, μηνες, μισθος, μειωση, μπορεις, νατο, νεες θεσεις εργασιας, νοοτροπια, ξεκινημα, παντα, οραμα, παιδι, υπογραφη, πορτα, σιγουρα, σιγουρος, συνεχεια, συνταξη, συμμετοχή, συγχρονο, σχεδιο, ταυτοτητα, τρια, υγιεις, φορολογια, φορα, ψηφιακη, αγορες, ανηκει, ασφαλεια, εθνικο, φιλοι, χωρα, κωνσταντινου, μεινει, οψεις, πακετο, σημαίνει, θελω να, θεσεις
Τυχαία Θέματα