Τσίπρας από ΓΣΕΒΕΕ: Στη ρύθμιση των 120 δόσεων και επιχειρήσεις με χρέη κάτω των 20.000 (video)

Στη 2η συνάντηση των Αθηνών για τις Ευρωπαϊκές ΜμΕ, που διοργανώνουν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, και Εμπόρων Ελλάδας και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το

2018 είναι το κρίσιμο έτος όπου τελειώνουμε με τα προγράμματα στήριξης και την ασφυκτική επιτροπεία και μεταβαίνουμε στην επόμενη μέρα για τη χώρα. Μια μέρα παραγωγής, δημιουργίας, βιώσιμης δίκαιης ανάπτυξης και οικονομικής δημοκρατίας», ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

«Οι συνθήκες έχουν διαμορφωθεί χάρη στη συστηματική προσπάθεια που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα. Τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν μπει πλέον σε τάξη. Οι δείκτες επιχειρηματικού κλίματος και οικονομικής εμπιστοσύνης ανακάμπτουν, μέρα με τη μέρα βλέπουμε να βελτιώνονται. Ενώ είναι ενθαρρυντικό ότι το 2017 το ισοζύγιο ανοίγματος – διαγραφών επιχειρήσεων είναι θετικό με 6.000 περισσότερες συστάσεις από διαγραφές.

Σύμφωνα μάλιστα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώσαμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για τέταρτο συνεχόμενο εξάμηνο κι αυτό σημαίνει, κατά τους συμβατικούς ορισμούς όπως είναι διεθνώς αποδεκτοί, ότι η ύφεση τερματίστηκε αισίως, μετά από δέκα συνεχόμενα έτη -και αυτό έχει να συμβεί από το 2008», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπέρανε:

«Δεν πρόκειται δηλαδή για μια εύθραυστη, συγκυριακή ανάκαμψη αλλά για μια σταδιακά ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όλοι προβλέπουν, από τους εταίρους μας μέχρι και τους έγκριτους διεθνείς αναλυτές, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης, από το 2018 και για τα επόμενα έτη, αναμένεται ότι θα υπερβαίνουν το 2%».

«Είναι η κατάλληλη στιγμή για τη δυναμική επιστροφή της χώρας στο προσκήνιο»

«Εμείς σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι και προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, για το “μετά” την “καταιγίδα” της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σε όλες τις πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις μου απευθύνω ειλικρινές κάλεσμα προς όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου σε μια κοινή συστράτευση, ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Γιατί τώρα» -σημείωσε με έμφαση- «είναι η κατάλληλη στιγμή για τη δυναμική επιστροφή της χώρας στο προσκήνιο».

Για αυτό το σκοπό -και με τη συνδρομή των περιφερειακών συνεδρίων», όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός- «εκπονούμε ένα συνεκτικό, μακρόπνοο αναπτυξιακό σχεδιασμό, κατάλληλο να επαναφέρει τη χώρα μας με αξιώσεις στο παγκοσμιοποιημένο ανταγωνιστικό περιβάλλον».

«Υπάρχει πλέον ο οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης»

Μιλώντας για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «αποτελεί ωμή και συνειδητή παραπλάνηση να ισχυρίζεται κανείς σήμερα ιδιαίτερα απέναντι σε σας ότι σε μια μέρα μπορεί να εξαλείψει μεμιάς όλα τα φορολογικά βάρη, ότι είναι θέμα βούλησης, πέρα και έξω από τους αντικειμενικούς περιορισμούς, τους οποίους η χώρα κουβαλάει».

Επίσης, «η σταδιακή μείωση της φορολογίας, είναι αναμφίβολα αναγκαία προϋπόθεση για την επόμενη μέρα, απαιτεί όμως συγκεκριμένα βήματα. Αυτό λοιπόν που σήμερα εγώ θέλω να δεσμευτώ ενώπιόν σας, δεν είναι μαγικές λύσεις αλλά ότι υπάρχει πλέον ο οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Θα επιτευχθεί και θα είναι εξολοκλήρου αποτέλεσμα, όχι μαγικών, αλλά της δικής μας στοχευμένης και καλά σχεδιασμένης δουλειάς. Αποτέλεσμα των κόπων του ελληνικού λαού που επιτέλους αρχίζουν να πιάνουν τόπο», τόνισε ακόμη.

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων και επιχειρήσεις με χρέη κάτω των 20.000

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων εστίασε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, σε συνδυασμό με την ανάκτηση της ευστάθειας των τραπεζών. Επί λέξει, «το τραπεζικό μας σύστημα ανακτά σταδιακά την ευστάθεια του και είναι έτοιμο να συμβάλει ξανά στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Με τη δραστική παρέμβαση του εξωδικαστικού συμβιβασμού λύνουμε το γόρδιο δεσμό της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων, ενώ προχωρούμε σε διορθωτικές αλλαγές προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εργαλείου.

Με πρόσφατη ρύθμιση μπορούν πλέον να υπαχθουν σε καθεστώς ρύθμισης 120 δόσεων προς το δημόσιο και τα Ταμεία, επιχειρήσεις με χρέη κάτω των 20.000 ευρώ», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όλοι μας στο ίδιο σκάφος, το οποίο πρέπει να πλεύσει προς τα μπρος»

Στην κατακλείδα της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έκανε ένα σύντομο απολογισμό της κρίσης, εστιάζοντας ταυτοχρόνως στο «μετά».

Όπως είπε, «η κρίση πίεσε την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και τις οδήγησε στα όρια τους. Αντέξαμε, αντέξατε», ανέφερε απευθυνόμενος στο ακροατήριό του, «και σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα νέο ξεκίνημα.

Η ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, παρά την κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης και το χάσμα στο κόστος δανεισμού ανάμεσα στο βορρά και τον ευρωπαϊκό νότο, έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή, δεν εγκατέλειψε την κοινωνική της αναφορά και σήμερα είναι έτοιμη να συμβάλει ως πρωτεργάτης, και όχι ως κομπάρσος στην εθνική προσπάθεια να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και της απασχόλησης, το στοίχημα δηλαδή για το μέλλον αυτού του τόπου». Μόνο που, όπως παρατήρησε, τη φορά αυτή ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει σε στέρεες βάσεις.

«Εγώ προσωπικά, και όλη η κυβέρνηση είμαστε εδώ να ανταλλάξουμε απόψεις, με ουσιαστικό, διαρκή, ανοιχτό, ειλικρινή διάλογο και να αντιμετωπίσουμε, πιστεύω αποφασιστικά και αποτελεσματικά τις προκλήσεις μας που είναι μπροστά μας, είναι κρίσιμες και σημαντικές».

Σε αυτόν τον αγώνα να αισθανθούμε ότι όλοι μας είμαστε σύμμαχοι. Όλοι μας είμαστε στο ίδιο σκάφος και όχι μόνο πρέπει να ξεπεράσει τις φουρτούνες, αλλά να πλεύσει προς τα μπρος -και για αυτό χρειάζεται η προσπάθεια και συνεργασία όλων μας», κατέληξε.

«Η ευθύνη του δημοσιονομικού εκτροχιασμού στους αυτοαποκαλούμενους φωστήρες της ανάπτυξης»

Επίθεση στους «κατέχοντες τη μαγική φόρμουλα και τους αυτοαποκαλούμενοι φωστήρες της ανάπτυξης», εξαπέλυσε ακόμα ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας τις συνέπειες που είχε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός στα χρόνια της ανάπτυξης.

Εν πρώτοις αναγνώρισε «χωρίς περιστροφές», όπως είπε, ότι «πράγματι η φορολογία σήμερα είναι υψηλή για τις επιχειρήσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες. Δεν μπορεί παρά να αποτελεί στόχο και δέσμευση ότι θα προχωρήσουμε στη μείωση της με τρόπο δίκαιο και στοχευμένο», με τρόπο εφικτό και αποτελεσματικό, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η μείωση της, όμως, υπακούει σε μια ιστορική πραγματικότητα και δεν αποτελεί ζήτημα μόνο πολιτικής βούλησης. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός επί σειρά ετών, και κάποιοι έχουν την ευθύνη για αυτό», χωρίς να μασήσει τα λόγια του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Που δεν είναι άλλοι κυρίως, από αυτούς που «σήμερα εμφανίζονται ως οι κατέχοντες τη μαγική φόρμουλα και οι αυτοαποκαλούμενοι φωστήρες της ανάπτυξης».

«Και ήταν αυτός ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός στα χρόνια με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που υποχρέωσε τη χώρα στην εξυπηρέτηση ενός πρωτοφανώς διογκωμένου δημόσιου χρέους. Μια δέσμευση που αφορά όχι το σήμερα αλλά τις επόμενες δεκατίες».

Επιπλέον, «αυτή η αμέλεια, αυτή η αστοχία υποχρεώνουν προφανώς και τη σημερινή, και τις επόμενες κυβερνήσεις, να έχουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση και την απομείωση αυτού του πρωτοφανώς διογκωμένου δημόσιου χρέους», συμπέρανε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα