Μήνυμα Τσίπρα για τις γερμανικές αποζημιώσεις – Συγγνώμη Σταϊνμάιερ για τις ναζιστικές φρικαλεότητες (video)

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να αφήσουν πίσω τα οκτώ χρόνια των Μνημονίων και τα εκατέρωθεν στερεότυπα, που δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, προσβλέποντας σε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίαςΟ γερμανός Πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα θαρραλέο βήμα και ένα μοντέλο συνεννόησης», σημείωσε ο ΤσίπραςΤον σεβασμό του για την προσπάθεια του κ. Τσίπρα ώστε να υπάρξει συνεννόηση με την ΠΓΔΜ
για το ονοματολογικό, εξέφρασε ο Σταϊνμάιερ

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδέχτηκε τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Μέγαρο Μαξίμου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του γερμανού Προέδρου της Δημοκρατίας, θα αποτελέσει την αφορμή για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Κατά τη συνάντηση, Τσίπρας και Σταϊνμάιερ αντάλλαξαν σκέψεις για την πορεία της Ευρώπης και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει απέναντι στην απειλή του ακροδεξιού λαϊκισμού, που αποτελεί απειλή για την ίδια τη συνοχή της.

Επιπλέον, συζήτησαν για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές που ανοίγονται πλέον, μετά και την καθαρή έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πέραν αυτών, τόνισαν τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισαν τη σημασία της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να προχωρήσει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς αποτελεί απαράβατο όρο για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών.

Τέλος, ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συζήτησης για τη νέα σελίδα στις ελληνογερμανικές σχέσεις, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Δεν κρύβουμε τις όποιες διαφορές από το μακρινό παρελθόν»

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να αφήσουν πίσω τα οκτώ χρόνια των Μνημονίων και τα εκατέρωθεν στερεότυπα, που δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, προσβλέποντας σε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας.

Ταυτόχρονα, είπε ότι δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, για τις οποίες σημείωσε ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε» και να δουλέψουν σκληρά προκειμένου να περιορίσουν τις ακραίες και λαϊκιστικές φωνές στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι.

Από την πλευρά του, ο γερμανός Πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα.

Τόνισε ότι δεν θέλει να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψει την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες και συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα που μίλησε για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, λέγοντας: «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα θαρραλέο βήμα και ένα μοντέλο συνεννόησης»

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκα και στη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «είναι ένα μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου, ένα θαρραλέο βήμα που νομίζω ότι συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και κατ επέκταση στην ευρύτερη περιοχή».

«Εξαιρετικά θαρραλέα» κίνηση χαρακτήρισε και ο Σταϊνμάιερ την προσπάθεια του πρωθυπουργού, προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση με την ΠΓΔΜ και εξέφρασε τον σεβασμό του γι’ αυτή την προσπάθεια.

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του γιατί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ δεν έχει δοθεί μια τελική λύση, προσθέτοντας ότι ελπίζει να μην ήταν μάταιες οι μέχρι τώρα προσπάθειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα