«Η Συμφωνία λύνει δίκαια το ονοματολογικό», το μήνυμα Τσίπρα σε Πούτιν

«Η επιθυμία μας είναι να παραμείνουν οι ελληνορωσικές σχέσεις σε σταθερές ράγες», σημείωσε ο Τσίπρας«Δεν υπάρχει καμιά σκέψη στρατικοποίησης της Κύπρου», υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός«Οι σχέσεις μας βασίζονται σε πάρα πολύ ισχυρούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας», το ηχηρό μήνυμα Τσίπρα«Μας ενώνουν πολλές προοπτικές», τόνισε ο ΠούτινO κ. Πούτιν υπογράμμισε την έμφαση που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στον επενδυτικό και εμπορικό τομέαΓια τις απελάσεις ρώσων διπλωματών, ο Πούτιν τόνισε ότι η σελίδα αυτή έχει κλείσει, χαρακτηρίζοντας σαχλαμάρες τα περί συνωμοσίας εις βάρος της Ελλάδας«Κοιτάζουμε
μπροστά, η υπόθεση αυτή έχει λήξει», δήλωσε για το ίδιο θέμα ο ΤσίπραςΣε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση των δύο ανδρών

Ένα «ηχηρό» μήνυμα ότι έχουν ξεπεραστεί οι «αναταράξεις» στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας έστειλε τόσο ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής από το Κρεμλίνο.

«Οι σχέσεις μας βασίζονται σε πάρα πολύ ισχυρούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας», τόνισε όλο νόημα ο Τσίπρας.

Μάλιστα, ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη σημασία της για την Ελλάδα, τονίζοντας απευθυνόμενος στον ρώσο Πρόεδρο «πως λύνει δίκαια το ονοματολογικό». Η εν λόγω αναφορά δεν έγινε καθόλου τυχαία, καθώς είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας είναι αντίθετη τόσο στη Συμφωνία, όσο και στην είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Προηγουμένως οι δύο άνδρες πραγματοποίησαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση σε πολύ εγκάρδιο κλίμα και με ευρεία ατζέντα θεμάτων που απασχολούν και τις δύο χώρες.

Τσίπρας: Η επιθυμία μας είναι να παραμείνουν οι ελληνορωσικές σχέσεις σε σταθερές ράγες

«H επίσκεψή μου πραγματοποιείται με ευκαιρία την συμπλήρωσης 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, που βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας και το δώρο που έλαβα σήμερα, αναδεικνύει ακριβώς αυτούς τους ισχυρούς δεσμούς που σφράγισαν, άλλωστε, και των ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

«Θεωρώ ότι το σημαντικό αυτό ιστορικό υπόβαθρο, μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση, μια σχέση που μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας χώριζαν», επισήμανε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε κάνει το 2015 στη Μόσχα, σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, και μετά από μια πενταετία αδράνειας -όπως σημείωσε, και είπε πως τότε είχαν συμφωνήσει να ξαναχτίσουν σταθερά την εποικοδομητική σχέση Ελλάδας-Ρωσίας.

Συνεχίζοντας, τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της».

«Ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι. Ωστόσο, η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο, μας βοηθά πάντα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση», σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.

Πούτιν: Μας ενώνουν πολλές προοπτικές

«Επίκαιρη» χαρακτήρισε εισαγωγικά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού ο Πρόεδρος της ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Μας ενώνουν πολλές προοπτικές» τόνισε εξάλλου κατά τη διάρκεια της εισαγωγής του (πριν τις δημοσιογραφικές ερωτήσεις), στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.

Εκκινώντας από τη συμπλήρωση 190 χρόνως διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε την έμφαση που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στον επενδυτικό και εμπορικό τομέα.

Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, ο ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι πέρσι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 27%, φθάνοντας στα 3,7 δισ. δολάρια.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε άλλους τομείς, στους οποίους καταγράφεται το ρωσικό ενδιαφέρον: ενέργεια, Πολιτισμός, τουρισμός.

Για τον τελευταίο κλάδο ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για αριθμό ρεκόρ των συμπατριωτών του που επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα, ενώ φέτος ο αριθμός αναμένεται, όπως εκτίμησε, να αγγίξει το ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

«Η σελίδα αυτή έχει κλείσει», τόνισε για τις απελάσεις ρώσων διπλωματών ο Πούτιν

Στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκαν οι δύο ηγέτες για την αλλαγή σελίδας της Ελλάδας μετά τα μνημόνια, ο Πούτιν ευχήθηκε να ξεπεραστούν το ταχύτερο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.

Στη συνέχεια των δηλώσεών του, ο ρώσος Πρόεδρος συνεχάρη τον έλληνα πρωθυπουργό γιατί ακολουθεί, όπως είπε, μια προοδευτική γραμμή για την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Στη δεύτερη ερώτηση, από ρωσίδα δημοσιογράφο, για τις απελάσεις ρώσων διπλωματών, ο Πούτιν τόνισε ότι η σελίδα αυτή έχει κλείσει. «Από την αρχή δεν συμφωνούσαμε με τις απελάσεις διπλωματών», είπε ακόμη χαρακτηρίζοντας σαχλαμάρες τα περί συνωμοσίας εις βάρος της Ελλάδας.

«Δεν υπάρχει καμιά σκέψη στρατικοποίησης της Κύπρου», υπογράμμισε ο Τσίπρας

«Δεν υπάρχει καμιά σκέψη για προοπτική στρατικοποίησης της Κύπρου», τόνισε ο Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μίλησε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και παρατήρησε πως δεν είχε λογική μια τέτοια σκέψη, την ώρα που Κύπρος και Ελλάδα αγωνίζονται για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Είπε ότι έγιναν οι απαραίτητες επικοινωνίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κύπρου και σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί μια εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμού στα λιμάνια της προς όλες τις φίλιες και εταιρικές δυνάμεις και προς τη Ρωσία.

«Κοιτάζουμε μπροστά, η υπόθεση αυτή έχει λήξει», δήλωσε ο Τσίπρας για την απέλαση ρώσων διπλωματών

Στο ερώτημα ρωσίδας δημοσιογράφου για τις απελάσεις των ρώσων διπλωματών από την πατρίδα μας, ο Τσίπρας απάντησε από την πλευρά του: «Θα συμφωνήσω με την εκτίμηση του Προέδρου Πούτιν ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά».

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε μια παρομοίωση λέγοντας ότι μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε καλοκαίρι.

Εν συνεχεία, ξεκαθάρισε ότι όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν θα κινείται με γνώμονα τις πιέσεις τρίτων χωρών.

Φράση που αποδεικνύεται -συνέχισε- από το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν ταυτίσθηκε με τους υπόλοιπους εταίρους της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την επιθυμία να υπάρξει συντονισμένη πολιτική απελάσεων ως αντίποινα στην υπόθεση Σκριπάλ.

Από την άλλη όμως, σημείωσε, όταν βλέπουμε μεμονωμένα γεγονότα -δηλώνοντας συγχρόνως βέβαιος ότι ήταν πράγματι μεμονωμένα τα περιστατικά αυτά- που μας ενοχλούν, είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε μηνύματα και ταυτόχρονα να κοιτάμε μπροστά.

«Εν κατακλείδι, κοιτάζουμε μπροστά και η υπόθεση αυτή έχει λήξει», υπογράμμισε, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει σήμερα η αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων, ώστε να εμβαθύνουμε στην εταιρική συνεργασία.

«Η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ταυτόχρονα σταθερή και έντιμη συνεργάτης της Ρωσίας»

«Τα 3,5 χρόνια της σημερινής κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα σταθερή και έντιμη συνεργάτης της Ρωσίας», τόνισε ο Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν η βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνορωσικές σχέσεις.

«Η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο “γέφυρας” ανάμεσα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία, αυτή είναι η σημασία και αξία της χώρας μας που τη διαφοροποιεί από άλλες χώρες», προσέθεσε και κάλεσε και τις τρεις προαναφερόμενες πλευρές να αξιοποιήσουν αυτή τη σημασία και αξία της χώρας μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα