Παρατείνονται τα μέτρα – «Αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων τέλη Οκτωβρίου» (video)

Πρωταθλήτρια κρουσμάτων παραμένει η Αττική, η οποία καταγράφει τα 207 από τα 460 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, με τον επίκουρο καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, να αναφέρει πως η δυναμική της πανδημίας είναι δυσανάλογη στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού, ανέφερε ότι παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων αργά αλλά όχι σταθερά, καθώς παρατηρούνται διακυμάνσεις. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι

το σενάριο της δραματικής αύξησης κρουσμάτων έχει ανασταλεί, ωστόσο, απαιτείται σταθεροποίηση και ύφεση. Είπε, ακόμα, ότι αναμένεται αύξηση της μετάδοσης στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στην Ελλάδα αυξάνεται την τελευταία εβδομάδα και ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη. Συγκεκριμένα είπε ότι προηγούμενη εβδομάδα ήταν κάτω από 70 και τώρα είναι πάνω από 80.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε, ακόμα, στα δύο χαρακτηριστικά της μετάδοσης που δυσκολεύουν τον περιορισμό του ιού, δηλαδή τη μετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς και την υπερμετάδοση που συμβαίνει υπό συνθήκες που δεν είναι πλήρως κατανοητές ακόμη.

Τόνισε ότι πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας φορείς της επιδημίας, επαναλαμβάνοντας  ότι μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο τα δύο όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η μάσκα και η κοινωνική απόσταση.

Παράταση στα μέτρα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο, ανακοίνωσε ότι παρατείνονται μέχρι τις 12 Οκτωβρίου τα περιοριστικά μέτρα στις πύλες εισόδου, με τους επιβάτες πτήσεων από την Πολωνία, την Τσεχία να εισέρχονται με αρνητικό τεστ έως 72 ώρες πριν την πτήση.

Αναφερόμενος στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως έχουν εντοπιστεί συνολικά 47 κρούσματα και πλέον διαμένουν μόνο όσοι είναι αρνητικοί στην Covid 19.

Κρίσιμη κατάσταση στην Πέλλα

Παράλληλα, σχολιάζοντας τη συρροή κρουσμάτων στο εργοστάσιο στη Σκύδρα, έκανε έκκληση στους κατοίκους της Πέλλας να τηρούν αυστηρά τα μέτρα, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση κρίσιμη.

Ενημερώνοντας για τα 114 κρούσματα που εντοπίστηκαν σήμερα σε κονσερβοποιία στο Μαυροβούνι Σκύδρας, στην Πέλλα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως ανεστάλη η λειτουργία της επιχείρησης.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στην Κύθνο

Έντονο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται και στην Κύθνο, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η οποία από σήμερα το πρωί βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων. Ειδικότερα, ανέφερε ότι απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 24:00 έως τις 05:00, αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωσης, απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων, στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι από 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα και τέλος είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους σε όλο το νησί.

Τα μέσα αυτοπροστασίας είναι το μόνο μέσο που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, διαμήνυσε ο υφυπουργός.

Ακολούθως η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, ανακοίνωσε την επέκταση της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης 10306.

Keywords
Τυχαία Θέματα