Self Reflected: Μια πρωτοποριακή καλλιτεχνική απεικόνιση του δαιδαλώδους ανθρώπινου εγκεφάλου (εικόνες – video)

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της επιστήμης. Η λειτουργία του έχει εμπνεύσει δεκάδες καλλιτέχνες και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον εκατοντάδων επιστημόνων.

Όμως οι φορές που αυτές οι δύο κατηγορίες έχουν συναντηθεί σε κάποιο κοινό εγχείρημα απεικόνισης του δαιδαλώδους «λαβυρίνθου» που κρύβει μέσα του την απάντηση στο πώς η ανθρωπότητα κατάφερε να υποτάξει την ίδια τη φύση.

Δύο ερασιτέχνες καλλιτέχνες, ο νευρολόγος Greg Dunn και ο διδάκτωρ εφαρμοσμένης φυσικής Brian Edwards, είναι οι δημιουργοί του έργου “Self Reflected”. Πρόκειται για την πιο

περίπλοκη και πραγματικά εντυπωσιακή απεικόνιση του ανθρώπινου εγκεφάλου μέχρι σήμερα.

Η «κατασκευή» του εγκεφάλου

Υπολογίζεται ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρώνες. Καθένας από αυτούς έχει 40.000 συνάψεις. Οι αριθμοί και τα «μηδενικά» προκαλούν ζάλη. Παρόλα αυτά οι δύο δημιουργοί αποφάσισαν να περιορίσουν την έκταση της απεικόνισής τους, όμως όχι και την ακρίβειά της.

Κάθε ένας από τους 400.000 νευρώνες του έργου ζωγραφίστηκε στο χέρι και στη συνέχεια αποτυπώθηκε διανυσματικά.

Για να αποτυπωθεί πιστά η εντελώς χαοτική και αυθόρμητη μορφή των νευρώνων, στο έργο χρησιμοποιήθηκε πεπιεσμένος αέρας ο οποίος έδωσε εντελώς τυχαία σχήματα στο μελάνι που χυνόταν στον καμβά. Η διαφορετική ένταση το αέρα, οι διακυμάνσεις στην πυκνότητα του μελανιού και οι διαφοροποιήσεις στον ίδιο τον καμβά βοήθησαν ώστε κάθε νευρώνας να είναι εντελώς μοναδικός καθώς η συγκεκριμένη τεχνική αφήνει τον τελευταίο λόγο στην ίδια τη φύση η οποία με τους νόμους της καθορίζει την τελική τους μορφή.

Στη συνέχεια περίπλοκοι αλγόριθμοι δημιούργησαν τις χιλιάδες συνδέσεις μέσω μιας τεχνικής που ανέπτυξαν οι ίδιοι και ονομάζουν «ανακλαστική μικροχαρακτική» και η οποία αντικατοπτρίζει το φως με άπειρους τρόπους δίνοντας την αίσθηση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Πιο συγκεκριμένα, η μικροχαρακτική χρησιμοποιεί τις τρεις διαστάσεις της ανακλαστικότητας ώστε να παράγει το πλέον εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα και την ικανότητα να προβάλλει ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα πληροφοριών.

Σε αντίθεση με κάθε δισδιάστατη απεικόνιση του εγκεφάλου που δεν αποτυπώνει ούτε τη χρονική εξέλιξη, αλλά ούτε και τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επικοινωνεί με τον ίδιο του τον εαυτό, η τεχνική της μικροχαρακτικής δίνει «ζωή» στον απεικονιζόμενο εγκέφαλο, μέσα από προσεκτικά σχεδιασμένες και ελεγχόμενες ανακλάσεις φωτός.

Η σημασία του Self Reflected

Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό τόσο από καλλιτεχνικής όσο και από επιστημονικής άποψης: ένας «χορός» μισού εκατομμυρίου νευρώνων μας δείχνει τι συμβαίνει στον βρεγματικό φλοιό του εγκεφάλου μας όταν σηκώνουμε ένα αντικείμενο, στον κινητικό φλοιό την ώρα που ελέγχει τις κινήσεις μας, ή στον προμετωπιαίο φλοιό όπου γίνονται οι λειτουργίες για τη λήψη αποφάσεων.

Η δημιουργία των Dunn και Edwards κατάφερε να… «απεικονίσει» την ίδια τη χαρά αφού απεικονίστηκε ο επικλινής πυρήνας όπου «φωλιάζει» το συγκεκριμένο αίσθημα αλλά και ο θάλαμος που φιλτράρει τις πληροφορίες που λαμβάνουμε πριν περάσουν στη συνείδηση.

Οι δύο άνδρες, δημιούργησαν το Self Reflected για να δείξουν με υλικούς και κατανοητούς όρους τη φύση της ανθρώπινης συνειδητότητας, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ του μυστηριώδους και ογκώδους εγκεφάλου και της μικροσκοπικής συμπεριφοράς των νευρώνων. Προσφέρει μια πρωτοφανή οπτική καθώς οι εγκέφαλοι όσων βλέπουν το έργο θα «βλέπουν» τον ίδιο τους τον εαυτό.

H απόλυτη περιπλοκότητα του εγκεφάλου «γεννιέται» μέσα από το χάος. Έτσι, είναι σχεδόν ειρωνικό το γεγονός ότι αν και η λειτουργία του εγκεφάλου είναι βαθιά χαοτική, η ανθρώπινη συμπεριφορά ακολουθεί συνήθως μοτίβα και «κανονισμούς».

Ο εγκέφαλος σπανίως παράγει την τυχαιότητα. Με βάση αυτή την αρχή κατάφεραν οι καλλιτέχνες να χειραγωγήσουν αυτές της φυσικές χαοτικές δυνάμεις ώστε τελικά να ξεδιπλωθούν στο Self Reflected.

Πηγή πληροφοριών και εικόνων: gregadunn.com

Keywords
Τυχαία Θέματα