Αφιερωμένο στους πρόσφυγες το αντιρατσιστικό φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

Επειδή… «όλο ταξιδεύουν οι φίλοι μου, γιατί δεν τους αφήσατε σπιθαμή για σπιθαμή», το φετινό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι αφιερωμένο, μ΄ αυτόν τον στίχο της Κατερίνας Γώγου, στους εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι κατάφεραν, χάρη στον δικό τους αγώνα αλλά και το κίνημα αλληλεγγύης, «ν΄ ανοίξουν ρωγμές στην Ευρώπη – φρούριο, για να εγκλωβιστούν όμως ξανά ανάμεσα σε τείχη, συμφωνίες και στρατούς».

Πρώτος στόχος του φετινού τριήμερου φεστιβάλ που αρχίζει σήμερα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, είναι η συμμετοχή

προσφύγων και μεταναστών από τους νέους καταυλισμούς γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Η συνέλευσή τους θ΄ ανοίξει και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Η συζήτηση γύρω από την προσφυγιά συνεχίζεται με άλλες τρεις εκδηλώσεις ενώ, ακόμη δύο, αφορούν την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τις αναγκαίες εναλλακτικές για την κοινωνία και τα κινήματα απέναντι στα μνημόνια, την κρίση και την Ευρώπη. Το πρόγραμμα των συνολικά 15 εκδηλώσεων συμπληρώνεται με άλλα επτά εργαστήρια για την ποινικοποίηση των εργατικών κινητοποιήσεων, τις διώξεις των πολιτικών προσφύγων της ΑΤΙΚ, τα δικαιώματα στον χώρο της ψυχικής υγείας, τα κινήματα του νερού και του χρυσού, τη δίκη της Χρυσής Αυγής, την κυριακάτικη αργία, το γυναικείο ζήτημα, καθώς και δύο βιβλιοπαρουσιάσεις («Σεξουαλικότητα και Σοσιαλισμός» και «Στιγμές Σαλονίκης – Θερινές»).

Το πολιτιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 25 μουσικά συγκροτήματα, θεατρικές παραστάσεις και τέσσερις performances χορού και θεάτρου με θέματα τον έρωτα, την εξουσία, τη διαφορετικότητα.

Επίσης, θα προβληθούν επιλεγμένα ντοκιμαντέρ παραγωγών της Θεσσαλονίκης, το «What Politica (a non political football story)» για το ποδόσφαιρο και την ακροδεξιά, το «Dreaming Of Life» για τους πρόσφυγες και το «Solitaire ou Solidaire?» για το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης.

Σημειώνεται ότι θα λειτουργεί και παιδότοπος, όπου τα παιδιά, ελληνόπουλα και «προσφυγάκια», θα παίξουν μαζί με παιχνίδια από όλο τον κόσμο με δημιουργικές κατασκευές, θα συμμετάσχουν σε θεατρικά, μουσικά και περιβαλλοντικά παιχνίδια ή μαθήματα καποέιρα, θα παρακολουθήσουν κουκλοθέατρα και παραστάσεις από ξυλοπόδαρους.

Τέλος, οι δράσεις του Φεστιβάλ συμπληρώνονται με το καθιερωμένο τουρνουά ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή μεταναστευτικών και προσφυγικών ομάδων, κουζίνες αλληλεγγύης από κοινότητες μεταναστών και προσφύγων, βιβλιοπωλείο, παζάρι ελεύθερης συνεισφοράς από την ομάδα Room 39, διάθεση αγαθών σε πρόσφυγες, ενώ στον χώρο θα βρίσκονται ταμπλό με υλικό από τις δεκάδες συλλογικότητες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα