Αυτά είναι τα δέκα πιο… «επικίνδυνα» μαθήματα που οι άνθρωποι έχουν διδάξει στα ρομπότ

Ψυχραιμία! Τα ρομπότ δεν έχουν ακόμη βρει τον τρόπο να κατακτήσουν τον κόσμο. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Ωστόσο οι δημιουργοί τους, δηλαδή εμείς, τους έχουμε διδάξει αρκετά πράγματα που δικαιολογούν τους φόβους κάποιων συμπολιτών μας.

Αποτελεί κοινό τόπο το γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες τα ρομπότ αντικαθιστούν τους ανθρώπους στον τομέα της βιομηχανίας, ενώ αν ρίξουμε μια ματιά μέσα σε έναν θάλαμο χειρουργείου, τότε θα διαπιστώσουμε ότι τα χέρια των χειρουργών έχουν «λυθεί» με τη χρήση αυτοματοποιημένων μηχανημάτων εξαιρετικής ακρίβειας.

Είναι γεγονός ότι πλέον τα ρομπότ μπορούν να φέρουν

σε πέρας δύσκολες και περίπλοκες διαδικασίες. Όμως αυτό απέχει πολύ από τη μέρα που ένα ρομπότ θα νιώσει «περήφανο» για κάποιο κατόρθωμά του.

Ακριβώς αυτή η ικανότητα να βιώσει κανείς ένα πραγματικό συναίσθημα ύστερα από κάποια εργασία, ίσως να είναι αυτή που θα «σώσει» το ανθρώπινο είδος εάν ποτέ αυτό απειληθεί από τις μηχανές. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες συνεχίζουν να προσπαθούν να δημιουργήσουν μια τεχνητή ύπαρξη που να μπορεί να νιώσει και να εκφράσει πραγματικές συναισθηματικές μεταπτώσεις.

Ακόμα σημαντικότερο από τα συναισθήματα μάλιστα, κρίνονται τα αισθήματα της συμπάθειας και της φροντίδας, τα οποία είναι πολύ δυσκολότερα να περιγραφούν από εκείνα της χαράς, της λύπης ή του θυμού.

Λαμβάνοντας αφορμή από αυτά, σήμερα στρέφουμε το «βλέμμα» μας στην τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ και παρουσιάζουμε τα δέκα πιο… επικίνδυνα μαθήματα που τους έχουμε δώσει.

1. Αγώνας για τα… «ρομποτικά» δικαιώματα

Σύμφωνα με μια θεωρία η ταύτιση ενός τέτοιου μηχανήματος με κάποια χώρα παραγωγής, μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, τα ρομπότ να ζητήσουν υπηκοότητες και μισθούς. Ίσως, τουλάχιστον, να μπορούμε να τα προγραμματίσουμε να πληρώνουν τους φόρους τους.

2. Τους μαθαίνουμε να λένε ψέμματα

Έχει ήδη δημιουργηθεί ένας αλγόριθμος που «μαθαίνει» στα ρομπότ να επιλέγουν από μόνα τους πότε να πουν ένα ψέμα και ποιο να είναι το περιεχόμενό του.

3. Δολοφονικές μηχανές

Το Ισραήλ και η Νότια Κορέα έχουν ήδη κατασκευάσει δολοφονικές μηχανές. Όταν τεθούν σε συγκεκριμένο αυτόματο πρόγραμμα, οι μηχανές αυτές έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα σκοτώσουν ή όχι κάποιον άνθρωπο, χωρίς τη συναίνεση του ανθρώπινου παράγοντα.

4. Τα στρατιωτικά ρομπότ και οι… «Εφιάλτες»

Σε θεωρητικό, τουλάχιστον, επίπεδο είναι τεχνικά δυνατό ένας εχθρικός στρατός να μπορέσει να «χακάρει» τα ρομπότ του αντίπαλου και να τα στρέψει εναντίον των αρχικών τους ιδιοκτητών.

5. Τα αυτοκινούμενα οχήματα μπορούν να σε σκοτώσουν

Στην περίπτωση χρήσης ενός αυτοκινήτου που οδηγεί τον εαυτό του, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να συγκρουστεί με τοίχο, στην προσπάθειά του να αποφύγει κάποιον πεζό στον δρόμο.

6. Bots και social media

Υπολογίζεται ότι περίπου 48 εκατομμύρια λογαριασμοί στο twitter ελέγχονται από αυτόματες υπηρεσίες (bots). Κάποιοι από αυτούς χρησιμοποιούνται για την άμεση ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όμως οι περισσότεροι έχουν δημιουργηθεί για την διασπορά προπαγάνδας, ψευδών ειδήσεων και γενικότερα για «πλύση εγκεφάλου».

7. Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο… κρεβάτι σου

Σύντομα η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να αντικαταστήσει και τους ερωτικούς συντρόφους. Έως το 2050, υπολογίζεται ότι το σεξ μεταξύ ανθρώπων και μηχανών θα θεωρείται σχεδόν φυσιολογική.

8. Θα μας κλέψουν τις δουλειές

Έως το 2053, υπολογίζεται ότι η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης θα έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που ένα ρομπότ θα μπορεί να διενεργήσει πλήρως και αυτοματοποιημένα ιατρικά χειρουργεία. Μέχρι τότε υπολογίζεται επίσης ότι θα μπορούν να κάνουν το 50% των υπαρχόντων επαγγελμάτων.

9. Τους μαθαίνουμε να νιώθουν

Οι επιστήμονες «διδάσκουν» στα ρομπότ τα συναισθήματα. Η ικανότητα των ανθρώπων να νιώθουν συναισθήματα είναι σε μεγάλο βαθμό αυτή που μας διαχωρίζει από τα μηχανήματα, όμως φαίνεται ότι κάποιοι επιχειρούν να αλλάξουν ακόμη και αυτό.

10. «Θα μας κατασπαράξουν»

Στο μέλλον εκτιμάται ότι τα ρομπότ με αυξημένο δείκτη τεχνητής νοημοσύνης θα μπορέσουν να αναπτύξουν τη δυνατότητα να επισκευάζουν τους εαυτούς τους. Εκτός όμως από αυτό, σε θεωρητικό επίεπεδο θα μπορέσουν και να κατασκευάσουν νέα ρομπότ. Σε αυτό το δεδομένο, και βέβαια με αρκετή φαντασία, βασίζονται όσοι πιστεύουν ότι κάποια μέρα τα ρομπότ θα «κυριαρχήσουν» σε βάρος της ανθρωπότητας.

Πηγή: insh.world

Keywords
Τυχαία Θέματα