Αυξημένη η ζήτηση φαρμάκων για τις ιώσεις στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

Αυξημένη είναι τις τελευταίες ημέρες η ζήτηση, στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, αντιπυρετικών σιροπιών, καραμελών για τον λαιμό, βιταμινών καθώς και σκευασμάτων για τη διάρροια και τον εμετό, εξαιτίας των ιώσεων του ανώτερου αναπνευστικού και του γαστρεντερικού. Οι ιώσεις τόσο του ανώτερου αναπνευστικού, όσο και του γαστρεντερικού πλήττουν κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύσης Ευγενίδης.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να ζητούν άμεσα συμβουλή γιατρού αν παρατηρήσουν ότι ο πυρετός είναι υψηλός, επιμένει και ταυτόχρονα συνδυάζεται με κόπωση και μυαλγία. Πάντως, το φαινόμενο της αύξησης των ιώσεων είναι φυσιολογικό για την εποχή, σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη.

Τα συμπτώματα των ιώσεων του αναπνευστικού είναι βήχας, καταρροή και πυρετός, ο οποίος δεν είναι υψηλός και για την αντιμετώπισή τους οι ασθενείς επιλέγουν αντιπυρετικά χάπια, σιρόπια, σταγόνες και σπρέι για τη μύτη, καθώς και συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα κύρια συμπτώματα των ιώσεων του γαστρεντερικού είναι διάρροια και εμετός και για την καταπολέμησή τους οι ασθενείς επιλέγουν αντιεμετικά και χάπια κατά της διάρροιας.

Σε ό,τι αφορά την εποχική γρίπη, ο κ. Ευγενίδης αναφέρει ότι οι Θεσσαλονικείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, στην πλειονότητά τους, εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που ακόμη δεν εμβολιάστηκαν.

«Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μικρή επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης και ακόμη και τώρα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και δεν έχουν εμβολιαστεί προλαβαίνουν να κάνουν το εμβόλιο για να θωρακίσουν τον οργανισμό τους» τονίζει ο κ. Ευγενίδης.

Χρήσιμες συμβουλές

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικές χρήσιμες συμβουλές για παιδιά και ενήλικες, ώστε να αποφύγουν τις ιώσεις, είναι οι εξής:

-Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Μπορεί να κολλήσετε εύκολα ιούς, ακόμη και όταν κάνετε χειραψία με κάποιον ασθενή ή αν ακουμπήσετε αντικείμενα που χρησιμοποίησε προηγουμένως κάποιος ασθενής.

-Αποφύγετε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από κρύωμα, όταν αυτό είναι δυνατό.

-Εάν φτερνίζεστε ή βήχετε, χρησιμοποιείστε ένα χαρτομάντιλο και μετά πετάξτε το στα σκουπίδια, γιατί αποτελεί πηγή μικροβίων.

-Μην αγγίζετε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σας με βρόμικα χέρια, γιατί τα μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα σας.

-Αν έχετε πάθει γαστρεντερίτιδα, καταναλώστε αρκετά υγρά (νερό, τσάι, κόκα κόλα), ρύζι, πατάτες και αποφύγετε τα όσπρια και τα λαχανικά.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα