Αυξήθηκαν και πάλι τα ανασφάλιστα οχήματα

Σε αναστολή των εργασιών της οδηγείται η δανική ασφαλιστική εταιρεία Alpha Insurance η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα μας με το καθεστώς της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (ΕΠΥ). Πρόκειται για τη δεύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών που έχει την έδρα της σε τρίτη χώρα πλην της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία αναστέλλει τη λειτουργία

της και στη χώρα μας μετά τα προβλήματα φερεγγυότητας που αντιμετωπίζει στην έδρα της.

Η πρώτη ήταν η εταιρεία Enterprise, που είχε έδρα το Γιβραλτάρ και η οποία ανέστειλε την άδεια λειτουργίας της, αφήνοντας πίσω της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υποχρεώσεις 20 – 25 εκατομμύρια ευρώ. Η Alpha Insurance έχει μικρό στόλο ασφαλισμένων οχημάτων στην Ελλάδα, που κυμαίνεται μεταξύ 25.000 – 30.000 οχημάτων και σύμφωνα με την ενημέρωση από την τράπεζα της Ελλάδος, οι ασφαλισμένοι που έχουν εκκρεμείς απαιτήσεις θα πρέπει να επικοινωνούν με τον αντιπρόσωπο της εταιρείας στην Ελλάδα.

Η δραστηριότητα των ΕΠΥ, που εποπτεύονται από το κράτος στο οποίο έχουν την έδρα τους, έχει προβληματίσει την ασφαλιστική αγορά, κυρίως λόγω της επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθούν στη χώρα μας. Σε μία προσπάθεια να συσχετιστεί αποτελεσματικότερα η τιμή του ασφαλίστρου σε σχέση με την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους, η διοίκηση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών επιδιώκει την ένταξή τους στο σύστημα του φιλικού διακανονισμού των αποζημιώσεων από ατυχήματα. Υπενθυμίζεται ότι μέσα από τον φιλικό διακανονισμό, κάθε ασφαλισμένος αποζημιώνεται από τη δική του εταιρεία στην περίπτωση που πέσει θύμα ατυχήματος και με τον τρόπο αυτό έχει κάθε λόφο να επιλέγει μια αξιόπιστη εταιρεία που δεν καθυστερεί την καταβολή της αποζημίωσης. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να δοθεί κίνητρο στους ασφαλισμένους να μην επιλέγουν εταιρεία με μοναδικό κριτήριο το φθηνό ασφάλιστρο.

Τα στοιχεία της ασφαλιστικής αγοράς δείχνουν ότι η αύξηση του αριθμού των ασφαλισμένων οχημάτων, που σημειώθηκε εντός του 2017 λόγω του φόβου για την επιβολή προστίμων μετά τη διασταύρωση που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων, δεν απέφερε καρπούς. Αυτό, γιατί σημαντικό μέρος της μεγέθυνσης της αγοράς εξανεμίστηκε και πολλοί από όσους ασφαλίστηκαν δεν ανανέωσαν την ασφάλισή τους μετά τη λήξη του ασφαλίστρου. Με βάση τα στοιχεία από τα 600.000 αυτοκίνητα που προστέθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2017, πάνω από 300.000 δεν ανανέωσαν την ασφάλιση τους το τέταρτο τρίμηνο.

Η τάση αυτή καταγράφεται παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό που αναπτύσσεται στον κλάδο αυτοκινήτου μέσα από τη συμπίεση των τιμών στα ασφάλιστρα τόσο από τις ΕΠΥ όσο και από τις ελληνικές εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την αύξηση κατά 600.000 του αριθμού των ασφαλισμένων οχημάτων που παρατηρήθηκε μέσα στο 2017, τα ασφάλιστρα του κλάδου παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Συγκεκριμένα ενώ στα τέλη του 2016 τα ασφαλισμένα οχήματα ήταν 5,6 εκατομμύρια, στα τέλη του 2017 αυξήθηκαν στα 6 εκατομμύρια αλλά τα ασφάλιστρα παρέμειναν στα 730 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Αν και τα στοιχεία για την πορεία των εργασιών δεν περιλαμβάνουν τα ασφάλιστρα που προέρχονται από τις ΕΠΥ και από την ασφαλιστική εταιρεία Ιντερσαλόνικα είναι σαφές ότι η ενίσχυση του αριθμού των ασφαλισμένων δεν συνοδεύτηκε από αύξηση των εργασιών και η βασική αιτία ήταν η πτώση των τιμών στα ασφάλιστρα από το σύνολο των εταιρειών της αφοράς για να προσελκύσουν πελάτες την κρίσιμη περίοδο.

Πηγή: Η Καθημερινή

Keywords
Τυχαία Θέματα