Αισιόδοξος ο Βούτσης για λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Αισιόδοξος για το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αργά το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ 1 και έκανε λόγο για μια σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

«Έχουμε καθυστερήσει πάρα πολλά χρόνια και εφόσον υπάρχει ένας διαφορετικός συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων και απόψεων στο εσωτερικό της πΓΔΜ

είναι μια σημαντική ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Εγώ είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο κ. Βούτσης.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες πλευρές για να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό, ο κ. Βούτσης απάντησε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από παντού και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και γειτονικές χώρες.

Δεν θα υπάρξει ενδοκυβερνητικό πρόβλημα για το ονοματολογικό

Ερωτηθείς για την εικόνα που δίνει η κυβέρνηση για τη θέση πάνω στο ζήτημα, με αφορμή και τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, τόνισε: «Είναι η εικόνα κυβέρνησης η οποία τολμάει σε πολύ δύσκολα προβλήματα, που επί χρόνια δεν είχαν λυθεί, να βάλει το δάκτυλο “επί των τύπων των ήλων”».

Για τον κ. Καμμένο είπε ότι έχει συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα προχωρήσει η συνεννόηση ανάλογα και με το κατά πόσο θα προχωράει η διαπραγμάτευση, ενώ υπογράμμισε: «Δεν θα υπάρξει πρόβλημα ενδοκυβερνητικό. Δεν υπάρχει θα υπάρχει θέμα έκφρασης δυσπιστίας ή δεδηλωμένης στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

Ακόμη ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και επάρκεια» και πρόσθεσε: «Συμφωνώ με τον υπουργό Εξωτερικών που μίλησε για ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θα υπάρξει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία επί του θέματος».

Η Εκκλησία σε μετάβαση προς πιο ρεαλιστική θέση

Σε ερώτηση για τη θέση της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε πως «η Εκκλησία μπορεί να έχει τις απόψεις της για οποιοδήποτε θέμα, να το συζητάει, αλλά όλοι κρινόμαστε στον δημόσιο χώρο».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Εκκλησία δεν θα συνεγείρει το ποίμνιο σε αντίσταση ή υπονόμευση της θέσης που θα πάρει η κυβέρνηση και τόνισε πως η Εκκλησία βρίσκεται σε μια μετάβαση σε πιο ρεαλιστική θέση.

Πρόκληση το πολυνομοσχέδιο στην οποία πρέπει να απαντήσουμε θετικά

Για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή, ο κ. Βούτσης παρατήρησε πως «για την Αριστερά που αναβαπτίστηκε στην ψήφο του Σεπτεμβρίου του 2015 μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά είναι μια πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσουμε θετικά», σημειώνοντας ότι περιέχει και πολλές θετικές ρυθμίσεις.

Η Ν.Δ εκφράζει τις θέσεις του ΣΕΒ και του ΔΝΤ

Σε ό,τι αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη ρύθμιση για τις απεργίες ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει «αιφνιδιαστεί» διότι είχε πειστεί από τις απόψεις άλλων δυνάμεων της Αριστεράς, ότι πάμε σε κατάργηση ή σοβαρή συρρίκνωση του απεργιακού δικαιώματος και από τη στιγμή που αντιλήφθηκε ότι αυτό δεν συμβαίνει, έχει επανέλθει, εκφράζοντας και τις απόψεις του ΣΕΒ και του ΔΝΤ, έχει επανέλθει στη θέση ότι πρέπει να ισχύει το 50% για να πάρει απόφαση για απεργία το επιχειρησιακό σωματείο.

Μεγάλο στοίχημα η έξοδος από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018

Για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ η προσδοκία, το μεγάλο στοίχημα, είναι να βγει η χώρα τον Αύγουστο του 2018 από την σκληρή επιτροπεία, να βγει με δυναμισμό στις αγορές και από αυτό θα τους κρίνει ο λαός, ανέφερε ο Ν. Βούτσης ενώ έκανε λόγο για «μεγάλο λάθος» αναφερόμενος στην κατάληψη από φοιτητές του Βόλου σε κομματικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου επρόκειτο να μιλήσει ο ίδιος, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η εκδήλωση.

Για τους τούρκους στρατιωτικούς

Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για ένα σοβαρό και λεπτό ζήτημα το οποίο η χώρα χειρίζεται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των 8 στρατιωτικών συνάδει με το ευρωπαϊκό και ελληνικό κεκτημένο Το θέμα του ασύλου είναι διαφορετικό, είναι μια διαδικασία που έχει την εξέλιξή της και η τελική απόφαση είναι της μη έκδοσης», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Για το MEGA

Την πλήρη ευθύνη για τα προβλήματα των εργαζομένων στον τηλεοπτικό σταθμό Mega έχουν οι μέτοχοι του καναλιού, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής. «Εκπλήσσομαι κι εγώ διότι εδώ και ενάμιση χρόνο επί της ουσίας έχει μείνει σαν τηλεοπτικό κουφάρι, παρότι είχε μέρος της διαφημιστικής πίτας», είπε και συνέχισε: «Έχουν μπει ως μέτοχοι κάποιοι εκ των κυρίων που αναμφισβητήτως έχουν δικά τους λεφτά και είναι από τα ονόματα τα οποία έχουν ένα ενδιαφέρον για τον Τύπο και τα Μέσα Ενημέρωσης και παρόλα αυτά, η κατάληξη είναι αυτή που είναι. Προφανώς, με πλήρη ευθύνη, διότι μιλάμε για ένα απολύτως ιδιωτικό μέσο, όσων έχουν σήμερα -ενδεχομένως δεν τα βρήκαν μεταξύ τους ή οτιδήποτε- το μετοχικό κεφάλαιο του Mega».

Πρόσθεσε πως «όλη αυτή η υπόθεση είναι εξαιρετικά διδακτική για το πως δεν πρέπει να περιπέσουμε ξανά σε αυτή την ιστορία και να υπάρξουν γενναίες αποφάσεις για να αναπνεύσει ακόμα περαιτέρω ο Τύπος». Εξέφρασε την ελπίδα οι εργαζόμενοι του Mega να απορροφηθούν από τα τηλεοπτικά κανάλια που θα αδειοδοτηθούν, καθώς προβλέπεται να έχουν συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα