Αλήθειες και ψέμματα για τον νόμο της φαρμακευτικής κάνναβης

Μέχρι πρότινος ήταν θέμα-ταμπού στην Ελλάδα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η συζήτηση για τη χρήση της κάνναβης έχει ανοίξει και μάλιστα αφορά όλους τους τρόπους χρήσης: τον βιομηχανικό, τον φαρμακευτικό, αλλά και τον ψυχαγωγικό.

Παρά το γεγονός ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η χρήση, τουλάχιστον για τα δύο πρώτα είδη, είναι νόμιμη, η Ελλάδα κινούνταν με πιο αργούς ρυθμούς προς την ίδια κατεύθυνση.

Όλα αυτά μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, όμως, όταν

υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παραγωγή και εξαγωγή ιατρικής κάνναβης, το οποίο, βεβαίως αναθέρμανε και τις συζητήσεις για την αποποινικοποίηση της χρήσης της κάνναβης ακόμα και για ψυχαγωγικούς λόγους.

Ποιες είναι οι ιατρικές χρήσεις της κάνναβης

Ιατρική κάνναβη ονομάζεται η κάνναβη και τα παράγωγά της (κανναβινοειδή) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία συγκεκριμένων νόσων ή τη βελτίωση των συμπτωμάτων της. Τα πιο γνωστά κανναβινοειδή είναι το THC (tetrahydrocannabinol) το οποίο ευθύνεται για τις παραισθησιογόνες ιδιότητες του φυτού και το CBD (cannabidiol) που περιέχει το κύριο μέρος των ιατρικών της οφελών.

Σήμερα, η θεραπευτική χρησιμότητα της κάνναβης και των παραγωγών της είναι αποδεδειγμένη και αποδεκτή για ένα ευρύ φάσμα παθολογικών καταστάσεων όπως το γλαύκωμα (ενδοφθάλμια υπέρταση), οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας (ναυτία και έμετοι), το άσθμα, η επιληψία και οι σπασμοί, η κατάθλιψη, το άγχος, η ανορεξία, τα άλγη προκαλούμενα από διάφορες αιτιολογίες, τις κακοήθεις νεοπλασίες, την εξάρτηση από οπιούχα και το αλκοόλ.

Επίσης η κάνναβη μπορεί να ανακουφίσει από συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Που ξεκίνησε η χρήση της

Η κάνναβη είναι ένα θεραπευτικό βότανο ευρείας χρήσης που το βρίσκει κανείς σε όλο τον πλανήτη και στις περισσότερες φυλετικές ομάδες, ενώ υπάρχουν αποδείξεις ότι χρησιμοποιούνταν ακόμη και πριν από 5 ή 6 χιλιάδες χρόνια.

H πρώτη γνωστή χρήση της κάνναβης προέρχεται από τον Κινέζο Αυτοκράτορα Shen Nung το 2727 π.Χ.

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι φαίνεται επίσης ότι χρησιμοποιούσαν την κάνναβη, ενώ η χρήση της από τη Μέση Ανατολή εξαπλώθηκε σε όλο τον ισλαμικό χώρο και τη Βόρεια Αφρική.

Το 1545, η κάνναβη εξαπλώθηκε σε όλο το δυτικό ημισφαίριο, με τους Ισπανούς να το εισάγουν στη Χιλή, κυρίως για τις κλωστικές της ιδιότητες.

Από εκεί η κάνναβη εξαπλώθηκε και στη Βόρεια Αμερική όπου οι φυτείες είχαν προσανατολισμό στην κατασκευή σχοινιών, ρουχισμού και χαρτιού.

Τι είπαν οι φορείς

Οι «ειδήσεις» πάντως, όπως γίνεται συνήθως, δεν ήρθαν από την Ολομέλεια της Βουλής όπου οι βουλευτές συγκρούστηκαν σε επίπεδο ατάκας, αλλά από τις συνεδριάσεις των επιτροπών όπου μίλησαν εκπρόσωποι των φορέων που ασχολούνται αποκλειστικά με τέτοια ζητήματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γιώργος Μπαρδάνης, δήλωσε στη Βουλή ότι «είμαστε επιφυλακτικοί και κάτι παραπάνω». «Δεν έχουν αποσαφηνιστεί θέματα, όπως η σύνθεση των φαρμάκων (δραστική ουσία και δόση), η φαρμακοτεχνική μορφή δόσης, η βέλτιστη οδός χορήγησης και οι παρενέργειες», συμπληρώνει ο ίδιος.

Εκπροσωπώντας επίσης το ΚΕΘΕΑ, ο Γιώργος Χαλδαίος τόνισε στην επιτροπή ότι η προσπάθεια «αποδαιμονοποίησης» της κάνναβης, ενδέχεται να οδηγήσει «στο αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή στην “εξιδανίκευση” της ουσίας και την παραγνώριση των κινδύνων από τους οποίους δεν θα είναι ποτέ απαλλαγμένη, δεδομένου ότι πρόκειται για μια δυνητικά εξαρτησιογόνα ουσία».

Πηγή: ΚΕΘΕΑ

Σαφείς αποστάσεις πήρε και η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τα Ναρκωτικά Μαρίνα Σαραντέα. «Το επιχείρημα της διευκόλυνσης των ασθενών για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες ουσίες που περιέχονται στο φυτό της κάνναβης μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση, χρησιμοποιείται μόνο για να κεντρίσει την κοινωνική ευαισθησία και να αμβλύνει τις αντιδράσεις», είπε η ίδια.

«Οι ασθενείς αυτοί μπορούν και τώρα να προμηθευτούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα της κάνναβης, δωρεάν μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία του ΕΟΦ που προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση», συμπλήρωσε η κ. Σαραντέα.

Από την πλευρά του, και με αντίθετη γνώμη, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κλήθηκε στην επιτροπή από τον βουλευτή του Ποταμιού Γρ. Ψαριανού.

«Η άποψή μου είναι υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης και για ιατρικούς λόγους και για την απλή και ίδια χρήση» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να αποποινικοποιηθεί η προσωπική χρήση και η καλλιέργεια μικρής ποσότητας για ίδια χρήση».

Επίσης, μιλώντας στο δίκτυο cannabisnews o κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «η κάνναβη έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί πολύ μικρότερες βλάβες από το αλκοόλ ή τον καπνό του τσιγάρου», και υπογράμμισε ότι «είναι αστείο όταν ήδη πάρα πολλές χώρες έχουν προχωρήσει στην αποποινικοποίηση ή ακόμη και στη νομιμοποίηση της καλλιέργειας και της χρήσης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, η Ελλάδα να μείνει πίσω».

Έτοιμα τα πρώτα επενδυτικά σχέδια

Η καναδική εταιρεία Aphria φαίνεται πάντως πως είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία που θα κάνει χρήση της νέας νομοθεσίας. Η εταιρεία είχε ήδη συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, ενώ λίγες ημέρες πριν από την ψήφιση, προχώρησε σε ενημέρωση ενδιαφερόμενων αγροτών στη Θράκη.

Ήδη μάλιστα, η πρώτη φάση της επένδυσης που σχεδιάζεται, θα γίνει σε έκταση 50.000 στρεμμάτων στην Ξάνθη.

Σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας η επένδυση έχει, καταρχήν, τετραετή ορίζοντα, και το αποτύπωμά της στην ελληνική οικονομία υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος της τετραετίας εκτιμάται ότι θα προσφέρει 450 με 500 θέσεις εργασίας.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα είναι μεγάλο το τελευταίο διάστημα, δεδομένου ότι το νομοσχέδιο για την καλλιέργεια της αναμένεται να γίνει αυτές τις ημέρες και νόμος του κράτους.

Παράλληλα, κατά τη συζήτηση των φορέων στη Βουλή, θετικά τοποθετήθηκαν τόσο η αμερικανική εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης Philocanna, η ελληνική εταιρεία παραγωγής κλωστικής, βιομηχανικής κάνναβης KannaBio καθώς και το Δίκτυο Συνεργαζομένων Επιχειρήσεων «το Καννάβι».

Οι συγκεκριμένοι φορείς παρά τις επιμέρους ενστάσεις τοποθετήθηκαν θετικά και συνεισέφεραν σημαντικές πτυχές στη συζήτηση, ωστόσο, το σημαντικότερο είναι ότι αναδείχτηκε με αυτόν τον τρόπο το γεγονός ότι στον πυρήνα του νέου νομοσχεδίου βρίσκονται οι νέες επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγονται με την αποποινικοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης.

Πηγές: cannabisnews.gr, deamuseum.org, virus.com.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα