Άλλα 200 μαυροδέλφινα εξόκειλαν στη Νέα Ζηλανδία

Άλλα 200 μαυροδέλφινα εξόκειλαν σήμερα στα ρηχά του Φέργουελ Σπιτ, στη Νέα Ζηλανδία, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες εκατοντάδων εθελοντών να τα σώσουν, μία ημέρα αφότου ξεβράστηκαν στην ίδια περιοχή 416 κητοειδή, τα περισσότερα από τα οποία πέθαναν.

«Παρά τις προσπάθειες όλων για να αποτρέψουμε νέες απώλειες (…) περίπου 200 μαυροδέλφινα εξόκειλαν» είπε ο Χερμπ Κρίστοφερς, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος (DOC).

Την Παρασκευή 416 μαυροδέλφινα (ή γλοβικέφαλοι, όπως είναι

η επιστημονική ονομασία τους) εντοπίστηκαν σε μια παραλία του Φέργουελ Σπιτ, στην περιοχή του Γκόλντεν Μπέι, στο βορειότερο άκρο του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Τα 300 από αυτά ήταν ήδη νεκρά. Περίπου 500 εθελοντές έσπευσαν στο σημείο για να σώσουν τα υπόλοιπα και να τα ξαναβάλουν στη θάλασσα.

Σήμερα, 150 εθελοντές αψήφησαν την προειδοποίηση για την εμφάνιση καρχαριών στην περιοχή και σχημάτισαν έναν «ανθρώπινο τοίχο» στη θάλασσα για να εμποδίσουν όσα μαυροδέλφινα σώθηκαν να επιστρέψουν ξανά στα ρηχά. Οι προσπάθειές τους όμως δεν απέδωσαν καρπούς. Μια νέα ομάδα, αποτελούμενη από 200 κητοειδή ξεβράστηκε στα ρηχά σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το σημείο όπου είχαν εξοκείλει τα πρώτα μαυροδέλφινα την Παρασκευή.

Τα μαυροδέλφινα φτάνουν σε βάρος ακόμη και τους δύο τόνους και σε μήκος τα 6 μέτρα.
«Ίσως μπορέσουμε να σώσουμε ορισμένα» είπε ο Κρίστοφερς, σημειώνοντας όμως ότι ακόμη και αν οι εθελοντές σπρώξουν τα κητοειδή πίσω στη θάλασσα, αυτό δεν εγγυάται την επιβίωσή τους ή ότι δεν θα επιστρέψουν στην ακτή λίγο αργότερα. Άλλωστε, περίπου 20 που είχαν σωθεί την Παρασκευή διαπιστώθηκε σήμερα ότι δεν είχαν ελπίδες να επιζήσουν και τους έγινε ευθανασία.

Το Φέργουελ Σπιτ απέχει 150 χιλιόμετρα δυτικά της τουριστικής πόλης Νέλσον και στην ακτή του ξεβράζονται πολύ συχνά φάλαινες και άλλα κητοειδή. Την τελευταία δεκαετία το φαινόμενο αυτό, για το οποίο δεν υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση, έχει παρατηρηθεί εννέα φορές.

«Δεν γνωρίζουμε γιατί (η νέα ομάδα των 200 μαυροδέλφινων) μπήκε στον κόλπο. Ίσως να ανταποκρίθηκαν στα σήματα που έστελναν τα πρώτα. Είναι πολύ ασυνήθιστο, δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν», σχολίασε ο Ντάρεν Γκρόβερ, ο γενικός διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Σχέδιο Ιωνάς» που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης.

Ένας ζωολόγος του DOC, ο Μάικ Ογκλ, είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι ίσως τα μαυροδέλφινα να προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους καρχαρίες, εξηγώντας ότι ένα που βρέθηκε νεκρό έφερε εμφανή σημάδια από σαγόνια καρχαριών.

Keywords
Τυχαία Θέματα