Αλλαγή φρουράς στο ΔΝΤ – Αποχωρεί η Ντέλια Βελκουλέσκου

Αντικαθίσταται από τον αμερικανό Πίτερ ΝτόλμανΑναμένεται να εκδοθεί και επίσημο δελτίο Τύπου από τον Οργανισμό

Αλλαγή φρουράς στο κουαρτέτο, καθώς μετά από τρία χρόνια αποχωρεί η Ντέλια Βελκουλέσκου και αντικαθίσταται από τον αμερικανό Πίτερ Ντόλμαν, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής στο κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η ανακοίνωση έγινε εσωτερικά στο ΔΝΤ, ενώ πλέον αναμένεται να εκδοθεί και επίσημο δελτίο Τύπου από τον Οργανισμό.

Ποιος είναι ο Πίτερ Ντόλμαν

Ο Ντόλμαν είχε συνοδεύσει

τη Ντέλια Βελκουλέσκου στην τελευταία επίσκεψη του ΔΝΤ στην Αθήνα και θεωρείται εξαιρετικά έμπειρος, καθώς έχει αναλάβει πολλές απαιτητικές αποστολές στη θητεία του στο Ταμείο.

Μάλιστα, μέχρι τον προηγούμενο χρόνο ήταν ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στη Λευκορωσία, ενώ έχει εργαστεί στα προγράμματα της Ισλανδίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ο Πίτερ Ντόλμαν εντάχθηκε στο Ταμείο το 2002προερχόμενος από μια δεκαετή θητεία στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Έχει διδακτορικό από το Duke University και είναι απόφοιτος του Bates College.

Ποια είναι η Ντέλια Βεσκουλέσκου

Η ρουμάνα οικονομολόγος έγινε το καλοκαίρι του 2015 αρχηγός αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα και διαδραμάτισε βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της χώρας.

Γεννήθηκε το 1975 ως Ντέλια Μοράρου, στην πόλη Σιμπίου, στην περιοχή της Τρανσυλβανίας στη Ρουμανία. Ως μαθήτρια, είχε δάσκαλο σε ιδιαίτερα μαθήματα τον (γερμανικής καταγωγής) μετέπειτα Πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις. Ολοκληρώνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσής της, το 1992, κέρδισε υποτροφία για σπουδές στις ΗΠΑ, στο Κολλέγιο Wilson, ενώ αργότερα αναγορεύθηκε διδάκτωρ Οικονομικών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Στις ΗΠΑ ήταν που γνώρισε τον καθηγητή Ογκολογίας, Βίκτωρα Βελκουλέσκου, με τον οποίο και παντρεύτηκαν και απέκτησαν τρία παιδιά. Δέκα χρόνια μετά την άφιξή της στις ΗΠΑ, το 2002 άρχισε να εργάζεται για το ΔΝΤ, ενώ πριν εμπλακεί με το Ελληνικό πρόγραμμα επέβλεπε αυτό της Σλοβενίας και της Κύπρου.

Στην αρχή της καριέρας της στο ΔΝΤ οι μελέτες της είχαν αντικείμενο τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ωστόσο έχει ειδικευτεί και στα δεδομένα της χώρας μας, καθώς έχει συγγράψει μελέτη με τίτλο “Δομικές Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα: Μαθήματα από Άλλες Χώρες”.

Keywords
Τυχαία Θέματα