Αναδρομικά στους συνταξιούχους με «κούρεμα» 2,5 δισ. ευρώ – Μένουν εκτός «δώρα» και επικουρικές

«Η κυβέρνηση, σεβόμενη πλήρως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή βάζει τέλος στην αγωνία περίπου 2 εκατ. συνταξιούχων σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Με την απόφασή της αυτή, η κυβέρνηση καλύπτει μεν όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, δηλαδή και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, ωστόσο αφορά μόνο στις κύριες συντάξεις

– και όχι τα «δώρα» και οι επικουρικές – με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το πλήρες περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα ο «Ελεύθερος Τύπος» ξεκαθαρίζει κάτι που δεν ήταν σαφές στις περιλήψεις που είχαν δημοσιευθεί στις 14 Ιουλίου, και έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα αναδρομικά από τις ακυρωθείσες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 τα δικαιούνται οι συνταξιούχοι όχι μόνον για τις κύριες αλλά και για τις επικουρικές συντάξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, ζήτησε ουσιαστικά την… κατανόηση των συνταξιούχων γιατί κανονικά έπρεπε να πληρωθούν 3,9 δισ. ευρώ, αλλά αυτό δεν θα γίνει, καθώς «τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα», όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα και αφετέρου από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία του κορονοϊού.

Keywords
Τυχαία Θέματα