Αναθεωρεί προς τα πάνω η Κομισιόν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα – 2,2% το 2019, 2,3% το 2020

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να μεγεθύνεταιΤην ίδια στιγμή, η Επιτροπή προβλέπει επιβράδυνση της οικονομίας στην ευρωζώνηΑυξήθηκε η ιδιωτική κατανάλωσηΗ εμπιστοσύνη των καταναλωτών είχε σχεδόν επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίσηΚομισιόν: Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παραμένει εξαρτώμενη από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεωνΜοσκοβισί: Σπάνια περίπτωση η Ελλάδα

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να μεγεθύνεται σύμφωνα με τις «ενδιάμεσες» οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα, Πέμπτη στη δημοσιότητα. Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ

στην Ελλάδα προβλέπεται να φτάσει από το 2% το 2018, στο 2,2% το 2019 και στο 2,3% το 2020.

Οι προβλέψεις της Επιτροπής για την ανάπτυξη το 2019 και το 2020 είναι ελαφρώς αναθεωρημένες προς τα πάνω, σε σχέση με το περασμένο φθινόπωρο, όταν προέβλεπε πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει σταθερή στο 2% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή προβλέπει επιβράδυνση της οικονομίας στην ευρωζώνη από το 1,9% του ΑΕΠ το 2018 στο 1,3% το 2019 και στο 1,6% το 2020, καθώς και στην ΕΕ από 1,9% του ΑΕΠ το 2018 στο 1,5% και 1,7% αντιστοίχως.

Αναλυτικότερα, η Επιτροπή εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχιστεί πάνω από το 2% τα επόμενα χρόνια, σημειώνει ωστόσο ότι η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτώμενη από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Αξιοποιώντας την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και επωφελούμενη από την έντονη εξωτερική ζήτηση, η Ελλάδα κατόρθωσε να αυξήσει τα μερίδιά της στην αγορά στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι καθαρές εξαγωγές έγιναν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018 και (πιθανότατα) για ολόκληρο το έτος», αναφέρει η Επιτροπή.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η σημαντική κινητήρια δύναμη της συνολικής ζήτησης ήταν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία υποστηρίχθηκε από την αύξηση της απασχόλησης. Οι επενδύσεις παρέμειναν συγκρατημένες σε σύγκριση με το 2017, τουλάχιστον εν μέρει, ενώ σε ό,τι αφορά τον τομέα των ακινήτων επισημαίνεται ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Επίσης, η Επιτροπή τονίζει ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είχε σχεδόν επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση, περί τα τέλη του 2018 και πως η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει ο βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη το 2019.

Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να μετριαστεί, καθώς η ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα επιβραδύνεται λόγω της επανόδου του ανταγωνισμού από την Τουρκία. Εξάλλου, σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να αποδυναμωθούν, αλλά θα παραμείνουν σε αυξανόμενη τροχιά παρά την οικονομική επιβράδυνση στην ΕΕ.

Για την αγορά εργασίας η Επιτροπή τονίζει ότι βελτιώνεται σταθερά, καθώς η ανεργία μειώθηκε στο 18,6% τον Οκτώβριο του 2018, από 21% το προηγούμενο έτος. Η ανάπτυξη της πλήρους και εξαρτώμενης απασχόλησης εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη για την αύξηση της απασχόλησης, ενώ η μερική απασχόληση και η αυτοαπασχόληση παραμένουν υποτονικές. Σημειώνεται, επίσης, ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,5% τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, πράγμα που δείχνει βελτιώσεις στην παραγωγικότητα της εργασίας.

Τέλος, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός έφτασε το 0,8% το 2018 και προβλέπεται να παραμείνει συγκρατημένος το 2019, λόγω των υποτονικών τιμών της ενέργειας, πριν αυξηθεί το 2020 στο 1,3%.

Μοσκοβισί: Σπάνια περίπτωση η Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μία από τις «σπάνιες» περιπτώσεις χωρών, για τις οποίες οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη για τα επόμενα έτη έχουν αναθεωρηθεί «ελαφρώς προς τα επάνω», δήλωσε σήμερα, Πέμπτη ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την παρουσίαση των ενδιάμεσων οικονομικών προβλέψεων στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς για την ελληνική περίπτωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο γάλλος επίτροπος εξήγησε πως οι φθινοπωρινές προβλέψεις δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες με τις χειμερινές, καθώς οι πρώτες είχαν βασιστεί στην «τεχνική υποθεση» ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική της χώρας. Ωστόσο, έκτοτε, η Ελλάδα έχει λάβει ένα πακέτο μέτρων «επεκτακτικής» δημοσιονομικής πολιτικής, ενισχύοντας, δηλαδή, τις δαπάνες, ενώ δεν είχε ολοκληρωθεί ο προϋπολογισμός για το 2019, πρόσθεσε. «Αυτή η τεχνική υπόθεση μίας πιο στενής δημοσιονομικής πολιτικής θα οδηγούσε σε χαμηλότερη κατανάλωση» σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, αναφέροντας ότι γι’ αυτό από 2% τον περασμένο Νοέμβριο τώρα η πρόβλεψη είναι στο πιο «φιλόδοξο» 2,2% για το 2019 κι 2,3% για το 2020.

Οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης ανά χώρα για το 2019:

Growth 2019 #ECForecast:

Keywords
Τυχαία Θέματα