Άνοδο στις τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα για τους επόμενους 12 με 128 μήνες «βλέπει» ο Moody΄s

Οι προβλέψεις του οίκου για τις ελληνικές κατοικίεςΤι «φρενάρει» την αύξηση των τιμών

Αύξηση με συγκρατημένο ρυθμό για τις τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα «βλέπει» ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody΄s για τους επόμενους 12 με 128 μήνες.

Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει ο οίκος σε σημερινή του έκθεση, η αύξηση στις τιμές των ελληνικών κατοικιών είναι θετική για το αξιόχρεο των καλυμμένων ελληνικών ομολόγων, των ομολόγων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια (RMBS) και των τραπεζών.

Όπως

σημειώνει ο Moody΄s, η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των υψηλών ξένων επενδύσεων στον ελληνικό στεγαστικό τομέα, οδήγησε τις τιμές των κατοικιών σε αύξηση κατά μέσο όρο 1,5% το 2018 για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία.

«Αναμένουμε ότι οι τιμές των κατοικιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται συγκρατημένα τους επόμενους 12 με 18 μήνες, κάτι που θα είναι θετικό για τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα, τα RMBS και τις τράπεζες», δήλωσε ο Μιγκέλ Λόπες Πατρόν, αντιπρόεδρος του Moody΄s, αναλυτής και εκ των συγγραφέων της έκθεσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η αύξηση των τιμών θα είναι συγκρατημένη, λόγω των υψηλών φόρων στην ακίνητη περιουσία, της μείωσης του πληθυσμού, των υψηλών επιτοκίων για τα νέα στεγαστικά δάνεια και της περιορισμένης αύξησης των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, καθώς αυτές συνεχίζουν να εστιάζουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Οι αυξανόμενες τιμές των κατοικιών θα περιορίσουν τις απώλειες των καλυμμένων ομολόγων με στεγαστικά δάνεια και των RMBS, αν οι δανειολήπτες αθετήσουν τις οφειλές τους και τα ακίνητα πρέπει να πωληθούν για να ανακτηθούν τα ανεξόφλητα δάνεια.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Moody΄s Νώντας Νικολαΐδης, η αύξηση αυτή θα συνδράμει στην προσπάθεια που κάνουν οι τράπεζες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, κάνοντας δυνητικά πιο εύκολη την πώλησή τους.

Επιπλέον, οι αυξανόμενες τιμές ακινήτων θα αυξήσουν τα κίνητρα των δανειοληπτών να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνειά τους, δεδομένης της δυνητικά υψηλότερης τιμής των ακινήτων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα