Άνοιξε τις πύλες του το 1ο Βαλκανικό Φόρουμ – Συμμετέχουν 50 υπουργοί από έξι χώρες των Βαλκανίων

Τις πύλες του άνοιξε το 1ο Βαλκανικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη για δύο μέρες, με θέμα «Διαβαλκανικές υποδομές και δίκτυα συνανάπτυξης, μοχλοί προώθησης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας», για διακρατικές υποδομές που θα συμβάλουν στη συνανάπτυξη της περιοχής.

Το Φόρουμ αποτελεί διοργάνωση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, και θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρες, με την πρώτη σήμερα, Παρασκευή, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», της ΔΕΘ,

με τη συμμετοχή 50 υπουργών και 300 εκπροσώπων φορέων από 6 χώρες των Βαλκανίων, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Έναρξη με Χατζηγεωργίου

Την έναρξη κήρυξε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ενώ την κεντρική ομιλία απηύθυνε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν, μεταξύ άλλων, ο Αναστάσιος Κουράκης, Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Suhejl Fazliu, Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Βόρειας Μακεδονίας, ο Τέρενς Κουίκ, Υφυπουργός Εξωτερικών, ο Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οι πρόξενοι Γερμανίας και των ΗΠΑ και άλλοι.

Ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές είναι οι υπουργοί Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ρουμανίας, οι Έλληνες υπουργοί Στ. Γιαννακίδης, Σ. Φάμελλος και Χρ. Σπίρτζης, καθώς και ο Ρουμάνος υπουργός Μεταφορών. Επίσης ομιλητές θα είναι ο Πρόεδρος Παρευξείνιας Τράπεζας και ο Αναπληρωτής Διευθυντής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Δραγασάκης: Στόχος η δημιουργία μιας Διαβαλκανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Τη δημιουργία νέας πολυμετοχικής χρηματοδοτικής οντότητας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία θα αναλάβει τη στήριξη έργων, που υπηρετούν το στόχο της βαλκανικής συνανάπτυξης, φαίνεται πως δεν αποκλείει ως ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση, εάν υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον από άλλες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς. Αυτό προέκυψε στη διάρκεια σημερινής ομιλίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, από το βήμα του 1ου Βαλκανικού Φόρουμ του υπουργείου Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας-Θράκης). Μάλιστα, ο κ. Δραγασάκης πρότεινε, με την ευκαιρία του φόρουμ, οι συμμετέχοντες υπουργοί και εκπρόσωποι οργανισμών από τα Βαλκάνια να αποφασίσουν μια δεξαμενή έργων κοινής προτεραιότητας, ώστε ακολούθως να αναζητηθούν χρηματοδοτήσεις.

«Όταν μιλάμε για δρόμους, λιμάνια, σιδηροδρόμους, ενεργειακά και άλλα έργα υποδομής απαιτούνται σημαντικοί πόροι και είναι προφανές ότι πόρους αυτών των διαστάσεων πρέπει να τους αναζητήσουμε, πέρα από την ορθολογική αξιοποίηση των δικών μας πόρων, και από διεθνείς πηγές είτε είναι μεγάλοι χρηματοδοτικοί οργανισμοί είτε αγορές κεφαλαίων […] Για να μπορέσουμε όμως να αντλήσουμε πόρους από τις διεθνείς αγορές, πρέπει να έχουμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για μια Διαβαλκανική Τράπεζα; Ενδεχομένως όχι ακόμα, αλλά ας το κρατήσουμε ως στόχο […] Αν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα σε μια διαβαλκανική αναπτυξιακή τράπεζα, μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό για τη βαλκανική συνανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.

Χατζηγεωργίου: Τα Βαλκάνια πρέπει να αποτινάξουν την εικόνα του φτωχού συγγενή της Ευρώπης και της πυριτιδαποθήκης

Την πεποίθηση ότι η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών νομοτελειακά θα οδηγήσει στην προώθηση πολλαπλών οικονομικών και επιχειρηματικών συνεργασιών, όχι μόνο μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και μεταξύ όλων των βαλκανικών κρατών, εξέφρασε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, εγκαινιάζοντας τις εργασίες του 1ου Βαλκανικού Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει την έγκριση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αλλά και από άλλους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, για την προώθηση της κατασκευής μιας σειράς σημαντικών διακρατικών έργων υποδομής στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

Μεταξύ αυτών των έργων περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την κ. Χατζηγεωργίου, ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής και οδικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Σκοπίων– Βελιγραδίου – Βουδαπέστης, η κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Β. Μακεδονία και ακολούθως στη Σερβία, η σιδηροδρομική σύνδεση Μπίτολα (Μοναστήρι)– Φλώρινας, η κατασκευή του κάθετου άξονα στην Εγνατία Οδό, ΚοζάνηΦλώρινα – Μπίτολα – Σκόπια, η δημιουργία εμπορευματικών κέντρων και σταθμών, αλλά και η επαναλειτουργία του πετρελαϊκού αγωγού ΘεσσαλονίκηςΣκοπίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα