«Αντί για κυρώσεις, μπαταριές στον αέρα από την κυβέρνηση»

Παιχνίδι εντυπώσεων αντί ουσιαστικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση.

Ειδικότερα αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι «με το αίτημα για εξέταση αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία η κυβέρνηση για άλλη μια φορά παίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων στο εσωτερικό αντί να παράγει ουσιαστική εξωτερική πολιτική απέναντι στις τουρκική επιθετικότητα».

Σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση πως η κυβέρνηση «αντί να επιμείνει

σε στοχευμένες κυρώσεις που έστω ατύπως αναφέρθηκαν από τον κ. Μπορέλ, ανοίγει συζήτηση για μια πρωτοβουλία που θα έχει οικονομικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα, ενώ αποδομεί την όποια θετική ευρωτουρκική ατζέντα έχει απομείνει για να διατηρείται θεσμικά και οικονομικά η Τουρκία κοντά στην ΕΕ».

Επιπλέον της καταλογίζει ότι «αντί να ασκήσει εμπράκτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα – αρχικά νοτίως και ανατολικά της Κρήτης- που de facto αμφισβητούνται από τις έρευνες του Τουρκικού πλοίου και να θέσει τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής της ΕΕ σε αυτό το πλαίσιο, ρίχνει μπαταριές στον αέρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι τα εθνικά προβλήματα δεν λύνονται με κινήσεις εντυπωσιασμού και πληρωμένες καταχωρήσεις στα φιλικά προς αυτήν Μέσα ενημέρωσης, αλλά με εθνική στρατηγική, που δυστυχώς δε διαθέτει».

Γεννηματά: Επικοινωνιακό πυροτέχνημα εσωτερικής κατανάλωσης η επιστολή στην ΕΕ για τη τελωνειακή ένωση με τη Τουρκία

«Διπλωματικά και επιχειρησιακά θα έπρεπε η κυβέρνηση να μην αφήσει το Oruc Reis να περάσει μέσα από τα 12 ναυτικά μίλια. Γιατί αμφισβητείται και δικαίωμα μας κυριαρχικό, αλλά και δικαίωμα κυριαρχίας», τόνισε από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά.

Εξήγησε πως η δήλωση της για να ανακληθεί η δήλωση υπουργού, που είπε ότι η κόκκινη γραμμή είναι τα 6 ναυτικά μίλια, δεν έγινε, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε ότι είναι επίσημη κυβερνητική η αποδοχή αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. «Είναι εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη για τα εθνικά μας. Μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια η Ελλάδα έχει δυνητικά το δικαίωμα μονομερώς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να εξελίξει τα χωρικά της ύδατα το δικαίωμά της, την αιγιαλίτιδα. Στην πραγματικότητα είναι σαν να μας λένε οι Τούρκοι ότι αυτό το δικαίωμα, εμείς σας το περιορίζουμε ανά πάσα στιγμή», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Πρόσθεσε ότι το Κίνημα Αλλαγής μιλάει για διπλωματικά και επιχειρησιακά μέτρα αποτροπής τετελεσμένων, τα οποία, όπως επεσήμανε, «με ευθύνη της κυβέρνησης τα διπλωματικά μέτρα έρχονται αργά, καθυστερημένα και πρόχειρα. Στα επιχειρησιακά απλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Τα επιχειρησιακά τα γνωρίζουν στο στράτευμα. Το θέμα είναι τι εντολές παίρνουν από το Μαξίμου. Όταν η εντολή είναι ότι θα δράσετε μόνο αν περάσουν από τα 6 ναυτικά μίλια, τότε τους δένουν τα χέρια».

Η κ. Γεννηματά επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως «οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης του Αυγούστου στα εθνικά θέματα τον Οκτώβριο έχουν γίνει ροζ. Η κυβέρνηση υποτίμησε την κατάσταση και σας θυμίζω ότι στον πρώτο της προϋπολογισμό η ΝΔ είχε μειώσει τις αμυντικές δαπάνες. Εμείς τότε το καταψηφίσαμε και ήταν πρώτη φορά που το έκανε κόμμα».

Επίσης, παρατήρησε πώς οι διπλωματικές ενέργειες της Ελλάδας γίνονται καθυστερημένα και πρόχειρα, ενώ δεν υπάρχει μία συνεκτική στρατηγική που να υπηρετείται από την πλευρά της κυβέρνησης. «Χθες ακούσαμε για επιστολές που μιλούν για αναστολή της τελωνειακής σχέσης και έτσι όπως το άκουσα, γιατί επιφυλάσσομαι να διαβάσω την επιστολή, μου δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα εσωτερικής κατανάλωσης. Αυτό που λέμε εδώ και καιρό, είναι να παγώσει η συζήτηση για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία. Τι ακριβώς ζητά η Ελλάδα και γιατί τώρα, μετά απ’ όλα αυτά; Την ώρα που το Oruc Reis έχει περάσει από τα 12 ναυτικά μίλια», ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Γεννηματά.

Σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου που χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση, δήλωσε ότι δικαιώνει τα θύματα και τη δημοκρατία, ενώ αποδοκίμασε την εισήγηση της συγκεκριμένης εισαγγελέως για τον ανασταλτικό χαρακτήρα των ποινών έως και την Έφεση (πλην Ρουπακιά), λέγοντας πως συνιστά πρόκληση.

Η Φώφη Γεννηματά κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση του πρωθυπουργού να ανακληθεί η απόφαση για την παρουσία μικρού αριθμού φιλάθλων στα γήπεδα, δήλωσε πως πρόκειται για προχειρότητα της κυβέρνησης που θυμίζει αυτό που λέει ο ελληνικός λαός «ράβε ξήλωνε δουλειά να μην σου λείπει».

Την ακύρωση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κουβέιτ ζητά η Ελληνική Λύση

Την άμεση απόσυρση του μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης της ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του κράτους του Κουβέιτ στον τομέα της βιομηχανικής συνεργασίας, ζητά με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής που κοινοποιείται και στους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Στην επιστολή του ο κ. Βελόπουλος αναφέρει ότι «υπάρχει έντονη οικονομική δραστηριότητα ανάμεσα στο Κουβέιτ και στην Τουρκία» και ότι το 2018, το εμπορικό ισοζύγιο των δυο χωρών έφθασε στα 678 εκατ. δολάρια.

«Καθήκον όλων των δημοκρατικών πολιτών είναι να μην εφησυχάζουμε, μέχρι να απομονωθεί εντελώς κάθε μορφή ρατσισμού και σεξισμού», τονίζει η Κουμουνδούρου εν όψει της αυριανής έναρξης της δίκης των κατηγορούμενων για το στυγερό έγκλημα της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου ενώ «οι κουβετιανές επενδύσεις στην Τουρκία ανέρχονται σε 1,7 δισ. δολάρια».

«Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι ουδόλως εξυπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον να φέρουμε προς κύρωση ένα μνημόνιο συνεργασίας με μια σύμμαχο της Τουρκίας και βέβαια είναι ανεδαφικό το να πιστεύουμε ότι το Κουβέιτ θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της βιομηχανίας μας. Δεδομένων των εξελίξεων στο Αιγαίο και των προκλητικών πρακτικών που ακολουθεί η Τουρκία απέναντι στη χώρα μας συνιστά αυτονόητη εθνική μας υποχρέωση να μην συνεργαζόμαστε με συμμάχους και φίλους της εχθρικής προς εμάς Τουρκίας και εχθρικούς προς φιλικά προς εμάς κράτη», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Βελόπουλος.

Βαρουφάκης: Πυροτέχνημα το αίτημα για αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας

«Πυροτέχνημα το αίτημα Μητσοτάκη για αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας» χαρακτηρίζει την κίνηση της κυβέρνησης ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Και προσθέτει: «Η Κομισιόν ποτέ δεν θα συναινέσει σε κίνηση που πλήττει γερμανικές, ολλανδικές, ιταλικές επιχειρήσεις. Αν τολμά ο πρωθυπουργός ας απειλήσει με βέτο υπέρ εμπάργκο σε πωλήσεις στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία».

Πυροτέχνημα το αίτημα Μητσοτάκη για αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ- Τουρκίας. Η Κομισιόν ποτέ δεν θα συνεναίσει σε κίνηση που πλήττει γερμανικές, ολλανδικές, ιταλικές επιχειρήσεις. Αν τολμά ο ΠΘ ας απειλήσει με βέτο υπέρ εμπάργκο σε πωλήσεις στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία

— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) October 20, 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα