Αντιδράσεις στο Ρέθυμνο για την τιμωρία μαθητών λόγω κατάληψης

Σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας τιμωρήθηκαν τρεις μαθητές για τη συμμετοχή τους σε κατάληψηΔιαγράφει τον διευθυντή η ΕΛΜΕ

Ανάστατη είναι η μαθητική κοινότητα του Ρεθύμνου με την πρωτοφανή απόφαση να τιμωρηθούν τρεις μαθητές με 80 ώρες κοινωνικής εργασίας ο καθένας, μετά από καταγγελία του διευθυντή του σχολείου για τον «πρωταγωνιστικό ρόλο» που είχαν στην κατάληψη του περασμένου Οκτωβρίου.

Το δικαστήριο, που επέβαλε την παραπάνω ποινή στους μαθητές έγινε την περασμένη Δευτέρα.

Η εκπαιδευτική κοινότητα

στην πλειοψηφία της δεν εγκρίνει αυτόν τον τρόπο για την αντιμετώπιση καταλήψεων στα σχολεία, τον οποίοι και χαρακτηρίζει αντιπαιδαγωγικό.

Ανατρέχοντας κανείς στο παρελθόν για την επιβολή ποινών σε μαθητές λόγω καταλήψεων διαπιστώνει πως έχουν επιβληθεί ποινές φυλάκισης 20 ημερών με τριετή αναστολή σε μαθητές της Λαμίας το 2013, ενώ σε άλλη περίπτωση στην Θεσσαλονίκη σε πέντε μαθητές επιβλήθηκε η ποινή της επίπληξης για κατάληψη που πραγματοποίησαν το 2015.

Σκληρή ανακοίνωση της ΕΛΜΕ

Με δήλωσή της η πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ρεθύμνου στρέφεται κατά του διευθυντή που παρέπεμψε τα παιδιά σε δίκη τονίζοντας πως «όποιος φτάνει στο σημείο να οδηγεί τους μαθητές του σε δικαστήρια, αποδεικνύει πως έχει χάσει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα και πως λειτουργεί, είτε σαν γραφειοκράτης δημόσιος υπάλληλος, είτε σαν μέρος της πιο συντηρητικής ιδεολογίας». Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κυρία Δέσποινα Νικολάου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου αποκάλυψε πως το ΔΣ της Ένωσης έχει προτείνει στην επόμενη γενική συνέλευση την διαγραφή του εν λόγω διευθυντή δια παντός από το σωματείο.

«Θεωρούμε απαράδεκτη την προσπάθεια απόκρυψης του θέματος από το σωματείο, πράγμα το οποίο δείχνει από μόνο του το κατακριτέο της πράξης», επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου. «Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί κάποιος με τη συγκεκριμένη μορφή αγώνα των μαθητών, στο Ρέθυμνο υπάρχει μια παράδοση, τέτοιες καταστάσεις να τις διαχειριζόμαστε με παιδαγωγικό τρόπο και πάντα με πρώτο μέλημα την προστασία των παιδιών, όλων των παιδιών. Όποιος φτάνει στο σημείο να οδηγεί τους μαθητές του σε δικαστήρια, αποδεικνύει πως έχει χάσει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα και πως λειτουργεί, είτε σαν γραφειοκράτης δημόσιος υπάλληλος, είτε σαν μέρος της πιο συντηρητικής ιδεολογίας» ανέφερε η κ. Νικολάου.

Τη διαγραφή του διευθυντή προτείνει η ΕΛΜΕ

Όπως αναφέρει η Ένωση των καθηγητών Ρεθύμνου: «Τα μαθητοδικεία είναι μια απαράδεκτη πρακτική και πρέπει να καταδικαστεί ανοιχτά από όλους. Ο συγκεκριμένος «συνάδελφος» – και όσοι στηρίζουν τέτοιες ενέργειες – χρειάζεται να απομονωθεί από τον σύλλογο του, το σωματείο αλλά και την τοπική κοινωνία. Το ΔΣ προτείνει στην επόμενη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου την διαγραφή του εν λόγω διευθυντή δια παντός από το σωματείο μας. Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζουμε ότι η ποινικοποίηση, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση. Οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι, ούτε παράνομοι, είναι δίκαιοι».

Keywords
Τυχαία Θέματα