Αντιδρούν οι κάτοικοι Λέσβου στην επίσκεψη Τσίπρα – Απεργίες και κλειστά μαγαζιά (εικόνες)

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους κατοίκους της Λέσβου, ενόψει της σημερινής επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικότερα, οι κάτοικοι του νησιού διαμαρτύρονται τόσο για το προσφυγικό, όσο και για την αύξηση του ΦΠΑ.

Οι επίσημοι φορείς αντιδρούν στην παρουσία του κ. Τσίπρα στο νησί εξαγγέλλοντας γενική απεργία

και πορείες, καθώς και το κλείσιμο των καταστημάτων ως «μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση».

Κλειστά μαγαζιά στη Λέσβο

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, κλειστές θα μείνουν από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του δήμου Λέσβου.

Για τις 3 Μαΐου, το συντονιστικό όργανο επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της Λέσβου, αποφάσισε συγκεκριμένα: απεργία και κλείσιμο των καταστημάτων και επιχειρήσεων του νησιού, συλλαλητήριο στον χώρο που θα γίνει η ομιλία του πρωθυπουργού και αποχή όλων των φορέων από τις θεματικές συνεδριάσεις του συνεδρίου.

Συγκεκριμένα η ομιλία Τσίπρα θα γίνει την Πέμπτη στις 19:00 το απόγευμα στην αυλή της Γ.Γ Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής, ενώ το κέντρο της πόλης θα είναι αποκλεισμένο για τα οχήματα.

Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν και κάτοικοι της Χίου και της Λήμνου

Στο πλευρό της Λέσβου και οι κάτοικοι και οι φορείς της Χίου και της Λήμνου, οι οποίοι με ανακοινώσεις τους δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στη σημερινή διαμαρτυρία των κατοίκων της Λέσβου.

Το «Συντονιστικό Όργανο των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Φορέων της Λέσβου» καλεί όλους τους κατοίκους της Λέσβου να βρεθούν το απόγευμα στις 19:00 στην Πλατεία Σαπφούς και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν ειρηνικά και πολιτισμένα πορεία προς το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, όπου θα πραγματοποιήσει στις 19:30 την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιστολή από τους κατοίκους της Μόριας

Παράλληλα, με εισήγησή τους οι κάτοικοι της Μόριας καταγγέλλουν τις συνθήκες που βιώνουν.

«Στον ζωτικό χώρο της Μόριας, ως αποτέλεσμα προφανούς ανάγκης, ιδρύθηκε και λειτουργεί ήδη από το 2011 καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών (ΚΥΤ) σε περίκλειστο στρατόπεδο που δε χρησιμοποιείτο. Έγινε γνωστός ως «hot spot της Μόριας». Όμως δεν περιορίστηκε στα όρια του στρατοπέδου και στην ονομαστική χωρητικότητα 850 ατόμων στον κλειστό χώρο,αλλά έχει φθάσει να «φιλοξενεί» άνω των 6000. Κάτω από συνθήκες κορεσμού και υπερκορεσμού του το hot spot, με ανοχή της πολιτείας και με φροντίδα και χρηματοδότηση των διαφόρων παροικούντων ΜΚΟ, επεκτάθηκε και επεκτείνεται ανεξέλεγκτα στον περιβάλλοντα του στρατοπέδου χώρο με ένα συνονθύλευμα από πρόχειρες κατασκευές τροχήλατες, λυόμενες και αντίσκηνα, χωροθετημένα άτακτα στα γειτονικά αγροκτήματα, με μόνο κριτήριο το «βόλεμα» της στιγμής των συνεχώς νέων ερχόμενων μεταναστών.

Αποτέλεσμα της διαρκούς και αφύσικης διαστολής του hot spot είναι η βίαιη αλλαγή της φυσιογνωμίας της περιοχής και της χρήσης γης και η κάθε είδους περιβαλλοντική υποβάθμιση, ρύπανση και μόλυνση χωρίς να ερωτηθούν για τούτο οι μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις ανασφάλειας και δικαιολογημένου φόβου, εκτίθενται σε υγειονομικούς κινδύνους από τα βιολογικά λύματα που κατακλύζουν παρακείμενο ρέμα και μετρούν με απόγνωση τις ενδείξεις κατάρρευσης και ερήμωσης που εμφανίζει ο οικισμός της Μόριας και βλέπουν τις αξίες των ακινήτων τους να μειώνονται συνεχώς.

Η παραβατικότητα έχει φτάσει σε ύψιστο επίπεδο. Καθημερινά οι κάτοικοι βιώνουν την καταπάτηση των περιουσιών τους, τις κλοπές σε σπίτια, χωράφια, κοπάδια. Έγιναν αιχμάλωτοι στον τόπο τους,ζούν σε σπίτια κλουβιά ,τα βράδια πλέον φοβούνται να κυκλοφορήσουν ,ακόμα και στα σοκάκια του ίδιου τού χωριού. Για παράδειγμα ένας νυχτερινός περίπατος θεωρείται πράξη μέγιστης τόλμης…Μόνο όποιος ζει στη Μόρια μπορεί να το καταλάβει .Οι παραβατικοί μετανάστες – πρόσφυγες δραστηριοποιούνται όχι μόνο τις νύχτες αλλά πλέον και κατά τη διάρκεια της ημέρας και πολλές φορές μπροστά στους ίδιους τους ιδιοκτήτες ,τους οποίους εμπαίζουν. Και η Ελληνική Αστυνομία φαίνεται ανήμπορη να τους προστατεύσει. Να προστατεύσει Έλληνες πολίτες ,ως οφείλει.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που ακούσια φτάνει να προκαλεί ηθικά διλήμματα στην έμφυτη διάθεση των κατοίκων για αλληλεγγύη και συνδρομή προς τους μετανάστες», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα