Απαγόρευση της μπούρκας και περιορισμούς στους ξένους εργαζόμενους σχεδιάζει η Αυστρία

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας υποσχέθηκε σήμερα να απαγορεύσει όλα τα ενδύματα που φορούν οι μουσουλμάνες και καλύπτουν το πρόσωπό τους, αλλά και να επιβάλει περιορισμούς στην πρόσβαση των ανατολικοευρωπαίων στην αγορά εργασίας, σε ένα πακέτο προτάσεων με προφανή στόχο την ανάσχεση της ανόδου του ακροδεξιού Κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ).

Το αντιμουσουλμανικό FPÖ καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες, καθώς μοιάζει να ενισχύθηκε εξαιτίας των ανησυχιών των Αυστριακών μετά

την έλευση ενός εκατομμυρίου και πλέον προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια, ειδικά για τις συνέπειες που θα έχουν για την απασχόληση και την ασφάλεια.

Τον περασμένο μήνα, ο υποψήφιος του FPÖ ηττήθηκε με πολύ μικρή διαφορά στις προεδρικές εκλογές.

Καθώς οι βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το 2018, ο Κρίστιαν Κερν, ο καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPÖ) ελπίζει πως αυτό το πακέτο προτάσεων θα δώσει νέα ορμή στον συνασπισμό ο οποίος κυβερνά επί οκτώ μήνες αλλά θεωρείται από πολλούς αναποτελεσματική.

«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε ταχύτερα και πιο ξεκάθαρα», είπε ο συντηρητικός αντικαγκελάριος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον Κερν για να παρουσιάσουν το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, έκτασης 35 σελίδων.

«Επαφίεται πλέον σε εμάς να κάνουμε αυτό που κάνουν τα κυβερνητικά κόμματα, δηλαδή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα», συμπλήρωσε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP).

Το πακέτο προτάσεων αυτό -το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο αναμένεται να συζητηθεί αύριο, αλλά και από τη Βουλή- προβλέπει ότι θα τεθούν εκτός νόμου όλα τα ενδύματα που καλύπτουν το πρόσωπο γυναικών ισλαμικής πίστης (μπούρκα, νικάμπ), ενώ υπόσχεται να απαγορευθεί σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς να φορούν σε εμφανή σημεία σύμβολα θρησκευτικής πίστης.

«Πιστεύουμε σε μια ανοιχτή κοινωνία η οποία βασίζεται στην ανοιχτή επικοινωνία. Τα πέπλα που καλύπτουν ολόκληρο το σώμα αντίκεινται σε αυτό και κατά συνέπεια θα απαγορευθούν» διά νόμου, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Στην Αυστρία, οι πολίτες της οποίας είναι κατά πλειονότητα καθολικοί, ζουν περίπου 600.000 μουσουλμάνοι – επί συνόλου πληθυσμού 8,7 εκατομμυρίων.

Το Λαϊκό Κόμμα, ο ήσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, κατάφερε επίσης να περάσει στην πρόταση του νέου κυβερνητικού προγράμματος πολύ αυστηρότερα μέτρα στο πεδίο της ασφάλειας, ανάμεσά τους το να παρακολουθούνται πρώην τζιχαντιστές με τα λεγόμενα ηλεκτρονικά «βραχιόλια».

Το SPÖ εναντιώθηκε στην πρόταση του ÖVP να επιβληθεί όριο στον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που υποδέχεται κάθε χρόνο με αντάλλαγμα την επιβολή γενικά αυστηρότερων ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και μέτρα όπως καλύτερα κίνητρα για τον οικειοθελή επαναπατρισμό.

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει επίσης ως όρο ότι το 30% των διοικητικών συμβουλίων κάθε εταιρείας θα πρέπει να είναι γυναίκες και ένα σχέδιο να αναγκαστούν οι ξένες πολυεθνικές, ειδικά οι εταιρείες του Διαδικτύου, να πληρώνουν τον ίδιο φόρο για τα έσοδά τους από διαφημιστικές καταχωρίσεις με τις εφημερίδες.

Η ανεργία στην Αυστρία αυξάνεται σταθερά αλλά παραμένει χαμηλά σε σύγκριση με τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Κερν πρότεινε να επανέλθει σε ισχύ ένα σύστημα που δίνει την προτεραιότητα στους Αυστριακούς προκειμένου για θέσεις εργασίας σε τομείς όπου απασχολούνται πολίτες από φτωχότερα, κυρίως ανατολικοευρωπαϊκά κράτη.

Το σύστημα είχε εφαρμοστεί από το 2004 μέχρι το 2011 αφού εντάχθηκαν στην ΕΕ πολλές από το πάλαι ποτέ σοσιαλιστικό μπλοκ.

Η κυβέρνηση συμμαχίας ανέφερε ότι θα πιέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει να θεσπιστεί ένα παρόμοιο σύστημα και θα υποστηρίξει «μια μείωση και έναν περιορισμό της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού».

Αλλά οι Βρυξέλλες θεωρείται εντελώς απίθανο να δεχθούν ένα τέτοιο σύστημα, αφού αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με την ελεύθερη κίνηση των προσώπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα