Απάντηση Παυλόπουλου σε Ερντογάν: Δεν τίθεται κανένα θέμα ανταλλαγής των «οκτώ» με τους δύο Έλληνες

«Ειρηνική συνύπαρξη αλλά με έργα, όχι μόνο λόγια» είναι η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο «κάλεσμα για ειρήνη”» του ΕρντογάνΟ τούρκος πρόεδρος έθεσε το ζήτημα ανταλλαγής των οκτώ Τούρκων με τους έλληνες στρατιωτικούς

Μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε σήμερα από το Χρυσοβίτσι της Αρκαδίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του προς τον δήμαρχο Τρίπολης Δημήτρη Παυλή, στο επίσημο γεύμα που παρατέθηκε, με αφορμή τον εορτασμό της 197ης επετείου του προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην «Παναγιά στο Χρυσοβίτσι».

Ειδικότερα,

ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα, αυτές τις κρίσιμες ώρες, ιδίως με τη φίλη και γείτονα Τουρκία, ο Κολοκοτρώνης και η μνήμη του μας εμπνέει να στείλουμε τα μηνύματα που πρέπει σε αυτό το γειτονικό λαό, που ξέρουμε ότι έχει τα δικά του μεγάλα προβλήματα» και συνέχισε: «Του λέμε ότι θέλουμε να ζήσουμε με φιλία και ειρήνη. Θέλουμε τον τουρκικό λαό να προοδεύει, θέλουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Μόνο που αυτά έχουν ορισμένες προϋποθέσεις, που εμείς οι Ευρωπαίοι δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να μην λάβουμε υπόψη. Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις σε ότι αφορά τα ζητήματα αυτά. Η φιλία, η καλή γειτονία, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, που πρέπει να την επιδιώκει η Τουρκία και η πολιτική ηγεσία της, προϋποθέτουν εφαρμογή και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

«Δεν είναι δυνατόν», πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «για την ίδια την Τουρκία να αγνοεί έναν κανόνα που είναι προς όφελος της, γιατί έχει να κερδίσει η Τουρκία στρεφόμενη προς την Ευρώπη, διότι με αυτή την προϋπόθεση στηρίζει ακόμη περισσότερο τα ίδια τα δικά της δημοκρατικά θεμέλια, για να γίνει περισσότερο αποδεκτή και από τη Δύση αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι «δεν ξέρω αν αποδόθηκαν σωστά οι δηλώσεις του, αλλά κρατάω αυτό που είπε για την ειρηνική συνύπαρξη» και πρόσθεσε: «Ευπρόσδεκτη η δήλωσή του, μόνο που ξεκαθαρίζουμε ότι οι προθέσεις δεν αρκούν. Οι καλές προθέσεις δεν αποτελούν βάση φιλίας, τα έργα αποτελούν βάση φιλίας. Και τα έργα δυστυχώς δεν συμβαδίζουν με τις προθέσεις. Ευχόμαστε να συμβαδίσουν. Το λέω αυτό, γιατί αν αποδόθηκαν σωστά αυτά τα οποία είπε, υπήρξε μία απαράδεκτη σύνδεση ανάμεσα στους Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται επί μακρόν, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας φιλίας και καλής γειτονίας, με Τούρκους υπηκόους, οι οποίοι ήλθαν στην Ελλάδα και ζήτησαν άσυλο σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο ο Προκόπης Παυλόπουλος, «είναι δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις και οιαδήποτε σύγχυση είναι αδιανόητη, διότι μία τέτοια σύγχυση δείχνει μία απαράδεκτη άγνοια του Διεθνούς Δικαίου».

«Να λοιπόν», σημείωσε χαρακτηριστικά, «ένα παράδειγμα του πως δεν μπορεί να λέμε από την μία ότι επιθυμούμε την καλή φιλία και την καλή γειτονία και από την άλλη να παραβιάζουμε έτσι ωμά τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να τους περιφρονούμε».

Μάλιστα, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ό,τι λέω, ό,τι λέμε εμείς οι Έλληνες, το εννοούμε, γιατί θα ήταν πολύ καλύτερα για την ίδια την Τουρκία και για την δημοκρατική της προοπτική, να υπάρχει αυτός ο σεβασμός, να υπάρχει ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, ο σεβασμός του ανθρώπου και ο σεβασμός των δικαιωμάτων του».

«Είμαστε εδώ», συνέχισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «για να βοηθήσουμε την Τουρκία προς αυτό τον δρόμο, αλλά όπως έχω τονίσει πολλές φορές, εκπτώσεις δεν πρόκειται να κάνουμε» προσθέτοντας ότι «και στη μνήμη των προγόνων μας και στη μνήμη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τονίζουμε ότι αυτές οι εκπτώσεις πρωτίστως δεν είναι νοητές σε ότι αφορά την έννοια της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

«Την ελευθερία μας θα την υπερασπιστούμε όλοι ενωμένοι έναντι πάντων και αυτό είναι σαφές».

Επίσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος συνεχάρη τους κατοίκους «για το πώς συντηρούν την μνήμη σαν ένα φάρο, ο οποίος όχι μόνο μας θυμίζει τους προγόνους μας, αλλά μας θυμίζει το δικό μας μεγάλο χρέος».

Keywords
Τυχαία Θέματα