Από κεραυνό προκλήθηκε η τραγωδία στη Ρωσία αναφέρουν οι επιβαίνοντες – «Είδαμε μια λευκή λάμψη…»

Συνολικά 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην αεροπορική τραγωδία στη ΜόσχαΑπό κεραυνό προκλήθηκε η βλάβη που ανάγκασε το αεροπλανο να επιστρέψειΟι αρχές ερευνούν το περιστατικό

Η αεροπορική τραγωδία στη Ρωσία, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 41 άνθρώπους, μεταξύ των οποίων και ένας αμερικάνος, φαίνεται πως οφείλεται σε κεραυνό, ο οποίος χτύπησε

το αεροπλάνο λίγο μετά την απογείωση του.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν οι αυτόπτες μάρτυρες που επέβαιναν στη μοιραία πτήση του Soukhoi Superjet 100, το οποίο προέβη σε αναγκαστική επιστροφή και προσγείωση στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας και λίγο αργότερα έπιασε φωτιά.

«Ναι, αυτό συνέβη. Τουλάχιστον είδα μια λευκή λάμψη», είπε ένας από τους επιζήσαντες επιβάτες, ο Ντμίτρι Χλεμπούσκιν, σύμφωνα με το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Απογειωνόμασταν και το αεροσκάφος επλήγη από τον κεραυνό (…) Η προσγείωση ήταν δύσκολη, σχεδόν λιποθυμήσαμε από τον φόβο. Το αεροπλάνο αναπήδησε πάνω στην πίστα σαν ακρίδα και έπιασε φωτιά στο έδαφος», είπε ένας άλλος επιβάτης, ο Πιοτρ Εγκόροφ στην εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο κυβερνήτης του αεροσκάφους Ντένις Εβντοκίμοφ, ο οποίος, μιλώντας σε ρωσικά ΜΜΕ ανέφερε πως το Soukhoi Superjet 100 χρειάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση αφού έχασε όργανα λόγω του κεραυνού.

«Λόγω του κεραυνού, χάσαμε την επαφή μέσω ασυρμάτου και περάσαμε στη διακυβέρνηση του αεροσκάφους χωρίς όργανα (…) Δηλαδή χωρίς στοιχεία υπολογιστή όπως συνήθως, αλλά με τις αισθήσεις μας. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο πιλότος.

«Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τη σύνδεση μέσω της συχνότητας έκτακτης ανάγκης, αλλά λειτουργούσε με διακοπές (…) Μπορέσαμε να πούμε μερικές λέξεις, μετά η επαφή χάθηκε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, η σφοδρότητα της αναγκαστικής προσγείωσης είναι ο λόγος που το αεροσκάφος έπιασε φωτιά. «Ο λόγος είναι σίγουρα ο ακόλουθος: οι δεξαμενές [καυσίμων] ήταν γεμάτες», είπε.

Οι πρώτες πηγές έκαναν λόγο για πυρκαγιά που ξέσπασε στο αεροσκάφος, όμως ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε πολλές ώρες μετά τη συντριβή δείχνει το αεροσκάφος να αγγίζει την πίστα και στη συνέχεια να αναπηδά προτού πιάσει φωτιά.

«Τέσσερις ασθενείς νοσηλεύθηκαν χθες. Τρεις βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση, έχουν τις αισθήσεις τους και αναπνέουν χωρίς βοήθεια», δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ο διευθυντής του νοσοκομείου Αμιράν Ρεβισβίλι προσθέτοντας πως ένας άλλος τραυματίας ηλικίας 51 ετών βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Συγκεκριμένες απαντήσεις αναμένεται να δώσουν τα δύο «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους τα οποία βρέθηκαν και παραδόθηκαν στις αρχές.

Το αεροπλάνο είχε πενταμελές πλήρωμα και μετέφερε 73 επιβάτες και πετούσε από το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, ένα από τα κύρια αεροδρόμια της ρωσικής πρωτεύουσας, με προορισμό το Μουρμάνσκ (βόρεια Ρωσία). τα συλλυπητήρια του του στους συγγενείς των θυμάτων υπέβαλε και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συνεχίζουν να πετούν τα Soukhoi Superjet 100

Στο μεταξύ, ο ρώσος υπουργός Μεταφορών δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία δεν βλέπει λόγο να καθηλώσει τα εγχωρίως παραγόμενα Soukhoi Superjet 100 μετά την πυρκαγιά στο επιβατηγό αεροπλάνο στη διάρκεια της αναγκαστικής προσγείωσης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα