«Αποκλιμάκωση δεν σημαίνει όμως ότι θα βάλουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι», το μήνυμα Κατρούγκαλου

Συνάντηση στην Αττάλεια με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε σήμερα, Πέμπτη ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της οποίας υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, του αμοιβαίου σεβασμού, του συστήματος πολυμέρειας των διεθνών θεσμών. «Αποκλιμάκωση της έντασης δεν σημαίνει όμως ότι θα βάλουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που είχε με τον κ. Τσαβούσογλου, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «κομμάτι

της θετικής μας ατζέντας είναι ακριβώς το πώς θα εξασφαλίσουμε το σεβασμό τού διεθνούς δικαίου, την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας, και εφαρμόζοντας μέτρα εμπιστοσύνης που έχουν ήδη συμφωνηθεί και επανεξετάζοντας την καλύτερη εφαρμογή τους, να βρίσκουμε τρόπους γενικότερα για την επίλυση των διαφορών μας και των προβλημάτων που μας απασχολούν».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι συζήτησαν σχετικέ με την προώθηση της ναυτιλιακής και τουριστικής συνεργασίας, αλλά και τις κοινές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτυχθούν για την αναστήλωση μνημείων, ενώ υπογράμμισε ότι στις 15 Αυγούστου θα τελεστεί ξανά λειτουργία στην Παναγία Σουμελά.

«Η θέση της Ελλάδας είναι πάντα μία και σταθερή: ο σεβασμός τού Διεθνούς Δικαίου. Το Δίκαιο της Θάλασσας δίνει σε κάθε κράτος που έχει ακτογραμμές συγκεκριμένα δικαιώματα», σημείωσε και στο πλαίσιο αυτό «και η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας, στο οποίο εμείς παγίως αναφερόμαστε και θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, ο έλληνας ΥΠΕΞ έστειλε και ένα μήνυμα στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι η χώρα μας υπερασπίζεται «το αυτονόητο κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να διαχειρίζεται τους πόρους της δικής της ΑΟΖ προς όφελος και των δύο κοινοτήτων του νησιού».

Σχετικά με το Κυπριακό και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι «είναι θέμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου η κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να ληφθεί υπόψη στην προσεχή διαπραγμάτευση η σημαντική πρόοδος που σημειώθηκε στο Κράν Μοντανά», καθώς «για εμάς έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι ξαναμπήκε με έμφαση στο τραπέζι η διάσταση του Κυπριακού ως θέματος παραβίασης του διεθνούς δικαίου».

Σε ερώτηση που δέχθηκε τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς, σημείωσε ότι πραξικοπηματίες και τρομοκράτες δεν έχουν θέση στην Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι στη χώρα μας η Δικαιοσύνη παίρνει την απόφαση για το ποιος είναι ή όχι τρομοκράτης ή πραξικοπηματίας.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την ανησυχία για την αύξηση των ορών παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα