«Άψογη» η εκτόξευση και η πορεία του Hellas Sat 4 – Τι λένε οι επιστήμονες για τον ελληνικό δορυφόρο

Απόλυτα ικανοποιημένη είναι η επιστημονική ομάδα που επιμελήθηκε την πρώτη εκτόξευση του Ariane 5, όπως διαβεβαίωνε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο διευθύνων σύμβουλος της Arianespace, Στεφάν Ισραέλ.

Απόλυτα ικανοποιημένοι είναι και οι ειδικοί επιστήμονες της Hellas Sat από τη μέχρι τώρα εξέλιξη μετά την εκτόξευση. Όπως αναφέρουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι Θωμάς Καλαμάρης και Κεντέας Καραντώνης, υπεύθυνοι για όλη την διαδικασία, ειδικότερα τον τελευταίο μήνα και από την 4η Ιανουαρίου, οπότε κι έφτασε

ο Hellas Sat 4 στην Γαλλική Γουιάνα, «όλα βαίνουν καλώς και τα συστήματα λειτουργούν, όπως το είχαμε σχεδιάσει».

Ο Θωμάς Καλαμάρης παρακολουθούσε με αγωνία τα πρώτα τριάντα λεπτά μετά την εκτόξευση και μέχρι να «απελευθερωθεί» ο βάρους 6.495 κιλών δορυφόρος με τα χρώματα της Ελλάδας και της Κύπρου σε τροχιά. «Το επόμενο στάδιο ακολουθεί από σήμερα μέχρι και το καλοκαίρι», εξηγεί, από την πλευρά του ο Κεντέας Καραντώνης, που ήταν και ο πρώτος που έλαβε το χαρμόσυνο νέο της αποκόλλησης (σ.σ διαδικασία που οι ειδικοί ονομάζουν injection) του Hellas Sat 4 από το τελευταίο στάδιο του εκτοξευτήρα Ariane 5.

Ο Hellas Sat 4 ξεκίνησε το ταξίδι του ώστε να βρεθεί στις 39 μοίρες ανατολικά και σε απόσταση 36.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης, εκεί όπου θα συναντήσει και τον Hellas Sat 3 στον διαστημικό «κύβο» που έχει διαστάσεις 75 επί 75 επί 85 χιλιόμετρα. Όλα οδηγούν στο καλοκαίρι, όταν θα αρχίσουν και οι πρώτες δοκιμές ώστε ο Hellas Sat 4 να διεκδικήσει και τη θέση που του ανήκει στην παγκόσμια αγορά των δορυφορικών επικοινωνιών.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα