Αρχαίο ελληνικό λατομείο στη Μασσαλία χαρακτηρίζεται ιστορικό μνημείο

Ένα ελληνικό λατομείο του 5ου αιώνα προ Χριστού που ανακαλύφθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής ενός κτιρίου στο κέντρο της Μασσαλίας, θα ενταχθεί εν μέρει στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, μια πρώτη νίκη των κατοίκων έναντι της δημαρχίας, για την οποία η οικονομική ανάπτυξη ταυτίζεται με την οικοδομική δραστηριότητα.

«Είναι μια καλή πρόοδος», δήλωσε με ικανοποίηση μια κάτοικος της περιοχής, η Σαντρίν Ρολενγκό, έπειτα από μια συνάντηση μαζί με τον αρχηγό της «Ανυπότακτης Γαλλίας» και νέο βουλευτή Μασσαλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν, στις 21 Ιουλίου, με την υπουργό Πολιτισμού

Φρανσουάζ Νισέν.

Έπειτα από τη γνωμοδότηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Μορφωτικών Υποθέσεων, η υπουργός αποφάσισε να προστατεύσει ένα μέρος του χώρου αυτού: 650 τ.μ. – σε σύνολο 6.500 τ.μ. – θα χαρακτηριστούν ιστορικό μνημείο και θα δοθεί το δικαίωμα στο κοινό να έχει πρόσβαση σε αυτό σε μόνιμη βάση.

«Η θέση του κράτους είναι μια σχέση ισορροπίας μεταξύ της αναγκαίας διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της όχι λιγότερο απαραίτητης χωροταξίας«, δήλωσε η υπουργός στην εφημερίδα La Provence.

Το αρχαίο λατομείο καταλαμβάνει χώρο που απέχει δύο βήματα από το Παλιό Λιμάνι και προορίζεται για την κατασκευή ενός οκταώροφου κτιρίου 109 κατοικιών «υψηλής ποιότητας».

Μετά την ανακάλυψη του αρχαιολογικού χώρου πολλοί κάτοικοι δεσμεύτηκαν για τη διαφύλαξή του.

«Αμέσως ένιωσα δέος. Βρισκόμασταν μπροστά σε έναν αληθινό θησαυρό, ήταν εκεί, μπροστά στα μάτια μας! Πώς θα μπορούσαμε να τον αφήσουμε κρυμμένο κάτω από το έδαφος;», θυμάται η Σαντρίν Ρολενγκό.

Ο Ζαν-Νοέλ Μπεβερινί, άλλος κάτοικος, ξεκινά τη συγκέντρωση υπογραφών στο Διαδίκτυο. «Αυτός ο αρχαίος χώρος, απαράμιλλης αξίας, συμβάλλει όχι μόνο στην εμβάθυνση της ιστορίας της Μασσαλίας αλλά και στον εμπλουτισμό και στην ακτινοβολία του ελληνικού πολιτισμού στα σύνορα της Μεσογείου», γράφει. Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 9.000 υπογραφές.

Είναι «μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη» σχολιάζει ο πρώην επικεφαλής των συντηρητών των μουσείων της Γαλλίας Αλέν Νικολά, ανθρωπολόγος και ειδικός στην Προϊστορική Αρχαιολογία.

Ο Γκι Κοζά, της οργάνωσης «Laisse beton«, ζητεί την ανάκληση της άδειας κατασκευής και τη δημιουργία ενός πάρκου αρχαιολογικών μνημείων που θα επισκέπτονται οι τουρίστες ανεβαίνοντας έως τη διάσημη Βασιλική της «Παναγίας της Φρουράς».

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα