Αργεντινή: Πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και πάλι την Αργεντινή, μετά τη χρεοκοπία της το 2001, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στον πληθυσμό της χώρας. Το ΔΝΤ είναι και πάλι παρόν, ο πληρωρισμός καλπάζει και οι πολίτες που δυσκολεύονται να επιβιώσουν πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς

Η φτώχεια στη χώρα έφτασε από 32% σε 35,4% του πληθυσμού, το πρώτο εξάμηνο του 2019, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό της από το 2001, σύμφωνα με το Εθνικό

Ινστιτούτο Στατιστικών (Indec).

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο το οποίο στηρίζει τα στοιχεία του σε έρευνα που έκανε στις 31 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, «10.015.728 άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας».

Μεταξύ των φτωχών, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια, δηλαδή αυτών που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, αυξήθηκε επίσης μεταξύ του δευτέρου εξαμήνου του 2018 και του πρώτου τριμήνου του 2019 από 6,7% σε 7,7%.

Ο κεντροδεξιός πρόεδρος της χώρας Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος είναι υποψήφιος για μια δεύτερη θητεία, είχε κάνει νωρίτερα δηλώσεις προβλέποντας ότι τα στοιχεία που επρόκειτο να ανακοινωθούν θα ήταν αρνητικά. Το ποσοστό της φτώχειας «θα αντανακλά δυστυχώς την κατάσταση την οποία ζούμε και που, μολονότι είναι επώδυνο, θα πρέπει να δούμε κατά πρόσωπο», δήλωσε ο πρόεδρος μερικές ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Η Αργεντινή μια χώρα με οικονομία σε ύφεση από το 2018, επλήγη ξανά από μια σοβαρή οικονομική κρίση. Μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου, ο πληθωρισμός έφτασε το 30% και αναμένεται να ανέλθει σε 55% ως το τέλος του έτους. Η ανεργία πλήττει το 10% του πληθυσμού και το πέσο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Το 2018, έπειτα από μια πρώτη νομισματική κρίση, η κυβέρνηση Μάκρι ζήτησε χρηματοπιστωτική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο χορήγησε στην Αργεντινή δάνειο 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αντάλλαγμα ένα σημαντικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η ήττα του Μάκρι στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές ενδεχομένως να αλλάξει και το μίγμα της πολιτικής, κάτι το οποίο προσδοκούν και τα εκατομμύρια των πολιτών που βλέπουν να βυθίζονται στη φτώχεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα